Taşıt satışlarına büyük kolaylık

Güncelleme Tarihi:

Taşıt satışlarına büyük kolaylık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2007 10:37

Gelir İdaresi Başkanlığı, vatandaşlara motorlu taşıtını bulundukları yerde satma ve devretme imkanı getiriyor.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi, motorlu taşıtların satış veyi devrini kolaylaştırıyor. Bu amaçla Başkanlıkta bir süre önce başlatılan çalışmalar tamamlandı.

Taşıtların bağlı bulunulan vergi dairesi dışındaki otomasyonlu vergi dairelerinden de satış veya devrine ilişkin “İlişik kesme ve fenni muayene izin belgesi” alınabilmesine imkan verecek yeni sistem için Bilgi İşlem Merkezinde gerekli altyapı oluşturuldu. Bankalarla da mutabakat sağlandı.

Yarın başlayacak yeni uygulama ile motorlu taşıt sahipleri, araçlarının satış veya devri sırasında, artık aracın kayıtlı bulunduğu vergi dairesine giderek, ilişik kesme ya da fenni muayene izin belgesi almak zorunda kalmayacak.

Taşıtı bulunanlar, Türkiye'nin hangi il veya ilçesinde olurlarsa olsunlar, motorlu taşıtlar vergisini tahsile yetkili otomasyonlu vergi dairesine giderek, aracının satış veya devrine ait ilişik kesme veya fenni muayene izin belgesini alabilecek.

Haberin Devamı

Satışa konu taşıtın vergi borcu bulunuyorsa aynı yerden ya da en yakındaki bir bankadan bu vergi ödenecek. Ardından da vergi dairesince, vatandaşların temiz kağıdı olarak niteledikleri ilişik kesme belgesi verilecek.

VATANDAŞA BÜYÜK KOLAYLIK

Bu arada Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, İdarenin yeniden yapılandırılması çerçevesinde mükelleflere yönelik bir dizi hizmeti ardarda uygulamaya koyduklarını belirtti.

Daha önce motorlu taşıtlar vergisini ruhsat olmadan, sadece aracın plakasını vererek ödenmesine imkan tanıdıklarını vurgulayan Arıoğlu, şöyle devam etti:

“Bunun yanı sıra motorlu taşıtlar vergisinde birçok bankayı da devreye sokarak, vatandaşların vergisini daha kolay şekilde yatırmasını sağladık.

Şimdi ise satış ve devir konusunda vatandaşa çok büyük kolaylık getiriyoruz. Yarın uygulamaya girecek yeni sistem ile artık vatandaş satış veya devir sırasında, aracının kayıtlı olduğu vergi dairesine giderek ilişik kesme ya da fenni muayene izin belgesi almak zorunda olmayacak. O an nerede ise otomasyonlu bir vergi dairesine girecek. Aracının ilişik kesme ve fenni muayene izin belgesini anında alabilecek. Eğer borcu varsa, isterse hemen orada, isterse gidip bankadan borcunu kapatacak. Sonra da belgesini alıp, işlemini bitirecek.

Haberin Devamı

Bu bizim çok önem verdiğimiz bir projeydi. Bu proje, mükellef odaklı idare anlayışının da bir sonucudur. Bu şekilde mükellef odaklı idarenin lafta değil, icraatta olduğunu da gösteriyoruz ve göstereceğiz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!