Taşerona sıkı denetim şart

Güncelleme Tarihi:

Taşerona sıkı denetim şart
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2017 22:02

TÜRK Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, “Yemek hizmetinin dışarıdan alınması, askeri birlikleri biyolojik ve kimyasal saldırılara açık hale getiriyor. Bu nedenle de daha sıkı bir denetim gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Tükel, askeri birliklere “Dışarıdan hizmet alma” yoluyla yemek temin edilmesinin ‘doğal’ sonucunun taşeron şirketin maliyeti en düşük olan dolayısıyla ucuz ve kalitesiz gıdalara yönelmesi olduğunu söyledi. GATA’nın ortadan kaldırılmasıyla gıda güvenliğinin hangi kurum tarafından yürütüldüğü ya da bu hizmetin olup olmadığının da net olmadığını belirten Prof. Dr. Tükel, “Oysa ki yemeklerin kalitesi sürekli denetlenmeli. Yemekleri hazırlayanların sağlık kontrolleri ve hijyen eğitimleri yapılmalı, gıda hazırlanan ve sunulan mekanların hijyen açısından gözetim altında olması elzem” diye konuştu. Rota Yemek Firması’nın Türkiye genelinde 11 büyük askeri birliğe yemek sağladığını hatırlatan Tükel, şu önerilerde bulundu:

- Bir an önce gerekli araştırma ve denetimlerle  sorunun kaynağı saptanmalı ve uygun önlemler alınmalı.

Haberin Devamı

- Askeri birliklerde halk sağlığı hizmetleri yapılanması acilen oluşturulmalı.

- Beslenme hizmetinin taşeron şirketler aracılığıyla verilmesine son verilmeli.

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner de, güvenilir hammadde tedariki yapıldıktan sonra gıda hijyenini sağlamada üç temel adım olduğunu belirterek “Bunlar doğru pişirme, bulaşmayı önleme ve doğru sıcaklıkta muhafaza etmek” dedi.

Evrensel, temel gıda hijyeni kuralları ise şöyle: 

- Gıdalar uygun sıcaklık ve sürede, iyice pişirilmeli.

- Pişirilerek içindeki mikroplar yok edilmiş bu gıdalara, örneğin çiğ etle temas edilen el, kap, kaçak, bıçak vs. değdirilmemeli ki tekrar bulaş olmasın.  

- Gıdalar servise sunulana kadar doğru sıcaklıkta korunmalı.

- Gıda üreten işyerlerinde muhakkak gıda uzmanı istihdam edilmeli.

BAKMADAN GEÇME!