‘Tasarım geleceği inşa edecek’

Güncelleme Tarihi:

‘Tasarım geleceği inşa edecek’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2023 07:00

Endüstriyel Tasarım Yarışmaları 2022’nin ödül töreni gerçekleşti. Farklı kategorilerde, 248 başvuru arasından dereceye giren 14 proje, düzenlenen törenle ödüllendirildi. Törene katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Tasarımı; markalaşma, Ar-Ge ve inovasyonla birlikte Türkiye’nin geleceğini inşa edecek faktörlerden biri olarak görüyoruz” mesajını verdi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin tasarımcı gençleri geniş katılımlı bir törenle ödüllendirildi. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun (ETMK) işbirliğiyle 18’incisi düzenlenen ‘İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları 2022’nin ödül töreni gerçekleştirildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen yarışma ‘metalden mamul hediyelik eşya’ ve plastikten sürdürülebilir ürün’ kategorilerinde yapıldı. 248 başvuru arasında dereceye giren 14 proje, düzenlenen törenle ödüllendirildi.

GELECEĞİ İNŞA EDECEK

Törende konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan tasarıma verilen önemi anlattı. Gürcan, “Tasarımı markalaşma, Ar-Ge ve inovasyonla birlikte Türkiye’nin geleceğini inşa edecek faktörlerden biri olarak görüyoruz. İhracatımızın ancak inovasyona dayalı büyümeyle ivme kazanabileceğini göz önünde bulundurursak genç beyinlerin hayallerinin ve hedeflerinin ulaşılabilir olması bizim için çok önemli. Nitelikli tasarımcıların yetişmesini sağlayan bu tasarım yarışmalarına katılımın, her yıl arttığını gözlemliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

18 YILDIR DEVAM EDİYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de hem metal hem de plastik sektörlerinin bir arada çalışmasının ortak akıl ve istişare noktasında güzel bir örnek oluşturduğunu vurguladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu ise, yarışmanın 18 yıldır sürdürülebilir vaziyette katma değerli, rekabet edici, özgün ve modern ürünleri sunmasıyla önemli bir değer yarattığını ifade etti.

ENDÜSTRİYEL ALANDA BİR İLK

Yarışmanın endüstriyel alanda bir ilk olduğunu dile getiren Çetin Tecdelioğlu, şöyle devam etti: “Yarışmanın metal sektörüne kattıkları önemli. Katma değerli ürün tasarımında piyasada hatırı sayılır seviyedeyiz. Hayata geçen onlarca ürünümüz var. Bu başarı hikâyesini, 2022’de İDDMİB olarak yüzde 16 gibi bir artış ve 14.4 milyar dolarlık ihracatla da süslemiş olduk. İhracatımızı daha fazla artırmak daha fazla katma değerli ürün üretmek, dünya çapında farklı sektörlerin beklentilerini karşılayabilmek için yapmış olduğumuz çalışmalara devam etmekteyiz.”

Haberin Devamı

‘RUTİNİ BOZMAMIZ LAZIM’

Türkiye’nin ihracatta kilogram fiyatının ortalama 1.5 dolar seviyesinde olduğunu ifade eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “1.5 doların da 2.5-3 dolara gelmesi gerekiyor. Türkiye’nin ortalamasını 3 doların üzerine çıkarmalıyız ki önümüzdeki dönemlerdeki hedefleri yakalayalım. Bunun için rutini bozmak lazım. Genç tasarımcıların hayallerini, ürünlere dönüştürüp farkındalığı artırarak gençlerimizi bu sektöre katmayı hedefliyoruz. Türkiye’yi, dünyanın ilk 10 ihracatçısı arasına koymak için bu tarz çalışmaları yapmak gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

520’DEN FAZLA PROJEYE ÖDÜL

BUGÜNE kadar 5 bin 445’ten fazla projenin yarıştığını ve 520’den fazla projeye ödül verildiğini belirten Tecdelioğlu, “Global trendleri takip etmek, rekabetin en önemli anahtarlarından biri. Ticaret Bakanlığımızın yarışmalara sunduğu destek kapsamında bugüne kadar 86 tasarımcı, yurtdışında burslu eğitime gönderildi. Şu an 24 tane öğrencimiz eğitim hayatına devam ediyor. 2023 yılında gerçekleşecek yarışmalar için Doğal Afet ve Acil Durum Konsepti’ni belirledik. Bununla ilgili katılımlarınızı ve çalışmalarınızı da beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!