Tarım üreticisine 24 milyarlık destek

Güncelleme Tarihi:

Tarım üreticisine 24 milyarlık destek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2023 07:00

TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım üreticisine yılın sekiz aylık döneminde 40 milyar liralık destek ödendiğini belirterek, “Sene sonuna kadar verilen destek 64 milyar liraya ulaşacak” dedi.

Haberin Devamı

A Haber ve A Para ortak yayınında konuşan Yumaklı, gıda denetimlerinden tarımsal üretimde verimliliğe kadar birçok alanda açıklamalarda bulundu.

KADIN VE GENÇLERE POZİTİF AYRIMCILIK

Tarımsal üretim desteklerinde özellikle kadın ve gençlerin projelerine pozitif ayrımcılık uyguladıklarını söyleyen Bakan Yumaklı, “Kadın ve gençlerin projelerinde ekstra puanlar veriyoruz ki, onlar bu desteklerden ve teşviklerden faydalanabilsinler. Günün sonunda tarımsal üretimin içerisinde yer alan gençlerimiz ve kadınlarımız göreceklerdir ki hem kendileri kazanıyorlar hem de ülkemiz” dedi.

55 BİN GIDA DENETİMİ

Gıda denetimleri açısından geniş bir çalışma başlattıklarını da söyleyen Yumaklı, 81 ilde eşzamanlı olarak yürütülen bu denetimler hakkında şu bilgileri verdi: “81 ilde eş zamanlı bütün unsurlarımızın sahada olduğu ve belirli sektörleri, belirli servis veren yerleri denetim programına alan bir çalışma başlattık. 21 Ağustos’ta başladı, 8 Eylül’de de sona erdi. Burada toplu gıda tüketimi yapılan lokantalar, restoranlar, oteller gibi yerlerin denetimi yapıldı. Yaklaşık 7 bin 642 arkadaşım katıldı, 55 bine yakın denetim yapıldı. Bunu şimdi bakkal, kasap, şarküteri, market gibi işletmelere uygulayacağız. Biz bu konuda tavizsiz bir şekilde devam edeceğiz, o yüzden halkın sağlığıyla alakalı konulara son derece önem veriyoruz.”

Haberin Devamı

SU KAÇAĞI ORTALAMA YÜZDE 32

Su tasarrufu konusunda yürütülen çalışmalara da dikkat çeken Yumaklı, şöyle konuştu: “Tarımın su kullanımında en büyük paya sahip olması sebebiyle özellikle sulamalarla alakalı, suyun verimli kullanımıyla ilgili uzun yıllardır devam eden birtakım teşvikler var. Suda Sıfır Kayıp, ilkesini mutlaka yaygınlaştırmamız gerekir. Yerel idarelerde Türkiye’de su kayıp kaçağı ortalama yüzde 32, 2033’te bu oranı yaklaşık yüzde 25’e, 2040’ta da yüzde 10’lara kadar düşürmeyi hedefliyoruz. Böylece örneğin Ankara’nın beş yıllık su ihtiyacının karşılanması söz konusu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!