Tarım Kredi'yi, derebeylik gibi yönetmişler

Güncelleme Tarihi:

Tarım Krediyi, derebeylik gibi yönetmişler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Keyfi maaş ve ortaklarına pahalı gübre satma olayları ile gündeme gelen Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin, derebeyi anlayışı ile yönetildiğini gösteren yeni belgeler ortaya çıktı.

Tarım Bakanlığı Teftiş Kurulu ve müfettişleri, TKK yönetiminin aldıkları fazla maaşı geri ödemeleri için Savcılığa suç duyurusunda bulunurken, ellerine yeni belgeler ulaştı. Kooperatiflerin taşınmaz alım satımı ve bunlarla ilgili taban ve tavan fiyatları belirleme yetkisi, yasa ile sadece genel kurula verilmişken; TKK yönetimi genel kurula sundukları Ana Sözleşme ile alım ve satımdaki bütün yetkileri yasayı ihlal ederek üzerlerine geçirdikleri anlaşıldı. Ancak Genel Kurul'un Bakan Mustafa Taşar tarafından iptali sonucu, bu madde de uygulamaya konulamadı.

TKK yönetiminin, personel alımında da keyfi bir tavır takındığı belirlendi. Anasözleşmede yer alan eski metinde, koaperatifin personel ihtiyaçlarının her yılın Aralık ayında belirlenme şartı getirilmişken, yeni metinde bu ‘Yönetim uygun gördüğü zaman alır' şekline çevrilmiş. Alınacak personel konusundaki sınır da yönetim tarafından kaldırılmış.

BABADAN OĞULA

TKK Anasözleşmesi gereği yönetim kurulu üyelerinin birbirleri ile kan bağı veya akrabalıkları bulunmaması gerekiyor. Her bölgeden bir temsilcinin geldiği yönetimde ilginç bir uygulamaya da gidilmiş. her ne kadar seçimle gelinmiş olsa da, yönetimin babadan oğula geçmesi sağlanmış. Örneğin, Sakarya Bölgesi'nden Hüseyin Bayraktar asil üye olarak yönetim kurulunda görev alırken, oğlu Z. Şinasi Bayraktar, Yönetim Kurulu yedek üyelerinin birinci sırasına yerleşmiş. Bu durumda babası bir şekilde yönetimden ayrıldığı anda, Şinasi Bayraktar babasının koltuğunu doldurma hakkını elde etmiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!