"Tarım ilaçları reçete ile satılmalı"

Güncelleme Tarihi:

Tarım ilaçları reçete ile satılmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2006 14:16

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Türk tarımında kullanılan ilaçların da reçete ile satılması gerektiğini belirtti.

Yetkin, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kullanılan tarım ilaçları, zamanında ve uygun miktarda kullanılmadığı için hem insan sağlığına hem ürün ticaretine, dolayısıyla da ekonomiye zarar verdiğini kaydetti.

Tarım ilaçlarının doğru kullanılmasının sağlanması için periyodik denetimlerin yapılması ve ürünlerin tüketiciye ulaşmadan önce laboratuvarlarda testlerden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Yetkin, Türkiye'de yılda 13 bin ton tarım ilacı kullanıldığına dikkati çekti.

Tüm dünyada bir yılda kullanılan tarım ilacının 2,5 milyon tona ulaştığını ifade eden Yetkin, “sürekli, ölçüsüz, zamanı iyi hesaplanmadan yapılan ilaçlama, en başta insanlara, bitkilere büyük zarar vermekte, tarım zararlılarının direnç kazanmasına yol açarak, zirai mücadelede başarısız olunmaktadır” dedi.

Çevre kirliliği açısından da bilinçli ilaç kullanımı ve bunun kontrolünün önemine işaret eden TZD Başkanı Yetkin şunları kaydetti:

“Üretici ilk önce, hasta olduğundan şüphelendiği bitki ile tarım il müdürlüğü veya ilçe tarım müdürlüğüne gelecek. Tarım teknisyeni veya ziraat mühendisleri hastalığın ne olduğunun teşhisini koyacak. Tarım uzmanları reçeteyi yazarak, çiftçi bu reçete ile ilaç bayisine gidip ilacını alacak ve tarlasına veya bahçesinde bunu tarif edildiği şekilde kullanacak. Sistemin bu şekilde işlememesi halinde çok ciddi tehlikelerle karşılaşmamız kaçınılmazdır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!