TAPDK’da ‘hayalet kurul’

Güncelleme Tarihi:

TAPDK’da ‘hayalet kurul’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2017 20:46

TÜTÜN ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu da (TAPDK), ‘hayalet kurula’ dönüştü. TAPDK’nın karar organı niteliğindeki 7 kişilik kuruldaki üyelerin tümünün görev süresi geçen ay bitti. Yeni atama yapılmayınca, kurul boşalmış oldu. İnternet sitesinde de, kurul üyeleri bölümü artık boş bir sayfa olarak açılıyor.

Haberin Devamı

2008’de kurulan TAPDK, tütün ticaretinden, tütün işleme tesislerinin kurulmasına, tütün mamüllerinin üretiminden, alkollü içkilerin iç ve dış ticaretine, dağıtımına ve depolanması, piyasanın denetiminden, bu alanlardaki kaçakçılığın önlenmesine kadar çok geniş bir alanda yetki sahibi. Kurula atanacak üyeler Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Genel Müdürlüğün ilgilendirildiği Bakanlığın önereceği ikişer aday arasından Bakanlar Kurulunca atanıyor ve görev süreleri 5 yıl oluyor. Atama yapılmaması sonrası ise, kulislerde “TAPDK da kapatılacak” iddiaları dile getirilmeye başlandı. TAPDK’nın çıkarılacak bir kanun hükmünde kararnameyle kapatılabileceği belirtilirken, kurum ve kurulun yetkilerinin de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında paylaştırılabileceği konuşuluyor.

Haberin Devamı

TAPDK gibi atama yapılmadığı için hayalet kurul niteliğinde bulunan Şeker Kurulu’nun akibeti de TÜSİAD’ın geçtiğimiz günlerde yapılan Yüksek İstişare Konseyi toplantısında netleşmişti. Başbakan Binali Yıldırım, toplantının basına kapalı bölümünde Şeker Kurumu ve Kurulu’nu kapatacaklarını, yetkileri ise Tarım Bakanlığı’na devredeceklerini söylemişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nda da sadece 7 kişilik kurulda Başkan Mehmet Ali Akben ve tek kurul üyesi Olcay Turan bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME!