Tansaş'ın altın hisseleri 20 trilyona Doğuş'un

Güncelleme Tarihi:

Tansaşın altın hisseleri 20 trilyona Doğuşun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Doğuş Grubu'nun patronu Ayhan Şahenk, Tansaş'ın yüzde 29 hissesini alarak marketçiliğe geri dönüyor. Daha önce Fransızlar'la ortak İstanbul Beylikdüzü'nde Continent alışveriş merkezini açan, ancak bir süre sonra buradaki hisselerini Fransızlar'a devreden Şahenk, dün sonuçlanan ihalede Garanti Bankası kanalı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tansaş'taki imtiyazlı yüzde 29'luk A grubu ‘‘altın hissesi''ni 64 milyon dolara (20.2 trilyon lira) satın aldı.

Belediye Encümeni'nde yapılan ihaleye Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Fiba ile Doğuş Holding'e ait Garanti Bankası katıldı. Kapalı zarf usulüyle yapılan ihalede Fiba A.Ş. 55 milyon hisse için 63 milyon 350 bin dolar (Yaklaşık 20 trilyon lira) teklif ederken, Garanti A.Ş. 64 milyon dolarlık (20 trilyon 224 milyar lira) teklifiyle ihaleyi kazandı.

Garanti Bankası'nın paranın yarısını 7 günde kalanını ise 2 ayda ödeyeceğini bildiren Encümen Başkanı Genel Sekreter Yardımcısı Talat Şimdi Garanti Bankası Genel Müdürü Akın Öngör ile el sıkıştı.

İKİNCİ SATIŞ

A grubu hisseleri daha önce de satışa çıkarılmış ve Güçbirliği-Fiba Holding konsorsiyumu tarafından 63 milyon dolara satın alınmıştı. Ancak, satışla ilgili alınan meclis kararının iptali için açılan dava sonunda ihale iptal edilmişti.A grubu hisse senetleri, Tansaş'ın 750 milyar lira olan çıkarılmış sermayesinin, belediyeye ait olan 217 milyar 500 milyon lira tutarındaki nominal değerli kısmını yüzde 29 temsil ediyor.Şirket ana sözleşmesine göre, şirket sermayesinin toplam olarak yüzde 39'unu oluşturan A grubu paylardan her biri sahibine veya vekiline 2, şirket sermayesinin yüzde 61'ini oluşturan B grubu paylardan her biri, sahibine veya vekiline 1 oy hakkı veriliyor.

YÜZDE 41.7'Sİ

Buna göre bu ihale sonucunda, şirket sermayesinin yüzde 29'unu temsil eden A grubu hisse senetlerini satın alan Ayhan Şahenk, Türk Ticaret Kanunu'nun hükümleri saklı kalmak kaydıyla, şirket toplam oy haklarının yüzde 41.73'üne sahip olacak. Belediyenin elinde geriye kalan, şirket sermayesinin yüzde 10'unu temsil eden A grubu hisseler C grubuna dönüştürülecek ve belediyenin 7 üyeden oluşan şirket yönetim kurulunda ve 5 üyeden oluşan şirket denetim kurulunda 2'şer üyelik hakkı bulunacak. C grubu paylardan her biri sahibine veya vekiline genel kurullarda 2 oy hakkı verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!