Taner, Cumhuriyet için pahalı kutlamaya kızdı

Güncelleme Tarihi:

Taner, Cumhuriyet için pahalı kutlamaya kızdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhuriyet'in 75'nci yıldönümü kutlamaları için Devlet Bakanı Cavit Kavak'ın 36 milyon dolar istemesine tepki gösteren Devlet Bakanı Güneş Taner, ‘‘Varsa paran mükemmel bir kutlama yaparsın. Bulsunlar getirsinler bir milyar dolar, İran Şahı Rıza Pehlevi'nin geçmişte yaptığından daha büyük şaşaa ile kutlama yapalım. Ama ne kadar para o kadar düdük...’’ dedi.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner, dün 36 milyon dolarlık Cumhuriyetin'in 75'inci yıl kutlamasından, memur maaş zamlarına ve kabinedeki ezeli rakibi Devlet Bakanı Işın Çelebi'ye kadar birçok konuda tepki gösterdi.

Taner, dün TBMM kulisinde bir grup gazeteci ile ayaküstü sohbet etti. Taner, son Bakanlar Kurulu toplantısında, Cumhuriyet'in 75'inci kuruluş yıldönümü için Devlet Bakanı Cavit Kavak'ın istediği 36 milyon dolarlık harcamaya tepki gösterdiği yönündeki haberleri de doğruladı. Taner, şunları söyledi: ‘‘Harcama tutarı 36 milyon dolarmış. Bu para var mı? Yok. Kim verecek bu parayı? Güneş Taner bulur diyorlar. Benim hergün para bulmak için anam ağlıyor. Az para mı? Hem paran olmayacak hem de böyle bir harcama kalemi çıkaracaksın. Varsa paran mükemmel bir kutlama yaparsın. Bulsunlar getirsinler bir milyar dolar, İran Şahı Rıza Pehlevi'nin geçmişte yaptığından daha büyük şaşaa ile kutlama yapalım. Ama ne kadar para o kadar düdük.’’

Taner, kutlamalarda yapılacak harcama ile ilgili olarak bir komisyon kurulduğunu da belirterek, ‘‘36 milyon dolar olmaz ama, belki 10 milyon dolarlık bir harcama yapılabilir’’ dedi.

Bir gazeteci Taner'e, ‘‘Kabinede DTP'li bakanlar ekonomiye el koymaya karar vermiş’’ hatırlatmasında bulundu. Taner bunun üzerine, ‘‘Bu tür haberlerin kaynağı nereyse sen git ona sor. Benim kimseyle çatışmam olmaz. Bana kimse de ekonomiden anlamıyor diyemez’’ dedi. Soruyu yönelten gazeteci bunun üzerine, ‘‘Sayın Çelebi'nin en çok sevdiği şey güneşin batışını seyretmekmiş’’ sözlerine Taner, ‘‘Güneş batar ama her sabah yeniden doğar. Güneşsiz de ışın olmaz’’ karşılığını vererek kahkaha attı.

Kutlama için 450 proje geldi

Cumhuriyet 75. yıldönümü kutlamaları için Devlet Bakanı Cavit Kavak'ın koordinatörlüğünde Başbakanlık'ta kurulan Proje Değerlendirme Komisyonu'na, özel sektörden 77 milyon dolar bedelli 98, kamu kuruluşlarından ise 60 milyon dolar bedelli 450 proje sunuldu. Komisyon, projelerin 38 milyon dolarlık bölümünü uygun buldu. Komisyon, kendine sunulan teklifleri inceledi ve konuyla ilgili bir rapor hazırlayarak, Bakanlar Kurulu'na sundu. Başbakanlık'ta oluşturulan komisyona, kamu kuruluşlarından da toplam bedeli 60 milyon doları bulan 450 proje teklifi geldiği ve bu projelerden 152'sinin uygun bulunduğu ifade edilen raporda, uygun bulunan projelerin toplam maliyetinin de 38 milyon dolar olduğu kaydedildi. Rapora göre, kamu projeleri arasında TRT Genel Müdürlüğü ile İçişleri, Kültür, ve Dışişleri Bakanlığı'nın projelerine ağırlık verildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!