Taksit sınırı ithal ürüne gelebilir

Güncelleme Tarihi:

Taksit sınırı ithal ürüne gelebilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2024 07:00

Kredi kartlarına getirilmesi beklenen taksit sınırına ilişkin açıklamalarda bulunan Vakıf Katılım Genel Müdürü ve eski BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, “İthalata karşı tedbir almaları gerekir” dedi, kredi kartlarına ‘gelire göre borçlanma rasyosu getirilmesini’ önerdi.

Haberin Devamı

Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, kredi kartlarına getirilmesi beklenen taksit sınırlamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) eski başkanı da olan Akben, “İthalat artışı hangi kalemlerde yüksekse o ürünlere karşı mutlaka bir tedbir alacaklardır, almaları gerekir” dedi. Yurt içinde üretilen ürünlere yönelik taksitleri ise bir anda kesmenin zor olabileceğini söyleyen Akben, beklenen kısıtlamanın daha çok ithal cep telefonu gibi yüksek tutarlı ürünler için geçerli olabileceğine işaret etti.

Taksit sınırı ithal ürüne gelebilir

Akben, tüketicilerin bilhassa mobilya ve elektronik eşya gibi yüksek tutarlı ürünlere kredi kartı taksitiyle sahip olabildiklerinin altını çizerek, “Ekonominin de devam etmesi lazım. Bazı ithal alanlarda tamam ama yerli üretim ürünleri, iç piyasanın dönmesini ve istihdamdaki hareketliliğin devam etmesini desteklemek lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘GELİRE GÖRE BORÇLANILSIN’

“Enflasyonla birlikte tutarlar da büyüyor. Tüketimdeki artış tutarsal mı artmış, adetsel mi? Buna bakılarak da mutlaka bir tedbir alınacaktır” diyen Akben, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşın da mutlaka ayağını yorganına göre uzatması gerekir. Bu kapsamda, kredi kartlarına ‘gelire göre borçlanma rasyosu getirilebilir. Vatandaş her zaman benim gelirim bu kadar demiyor. O yüzden bankalar nasıl ki kredi notuna bakarak kredi veriyorsa, kredi kartının da gelirle ilişkilendirilmesi gerek. Bu nedenle kredi kartlarında gelire oranlı bir sisteme dönmek gerekir.”

İŞLEMLERİN YÜZDE 94’Ü DİJİTALDE

ARALIK 2023 itibarıyla aktif büyüklüklerinin yıllık yüzde 67.62 artarak 315.3 milyar TL’ye ulaştığını, toplanan fon hacminin de yüzde 83.41 artışla 254.2 milyar TL’ye yükseldiğini aktaran Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, reel sektöre nakdi ve gayri nakdi toplamda 260.4 milyar TL fon kullandırdıklarını ifade etti. Akben, “İşlemlerin yaklaşık yüzde 94’ü dijital kanallar aracılığıyla yapılıyor. 2024’te aktif büyüklüğümüzü 506 milyar TL’ye, toplanan fonlarımızı da 392 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!