TAI, Airbus'la ortak askeri uçak üretecek

Güncelleme Tarihi:

TAI, Airbusla ortak askeri uçak üretecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI), Airbus'un askeri uçak üreten birimine ortak oldu. Bu anlaşma, TAİ'nin Airbus'la ortak askeri nakliye uçağı üretmesini öngörüyor. İlk ortak uçak 2003'de uçacak. TAI, bu ortaklık sayesinde 2 milyar dolarlık yeni iş hacmi kazanacak.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI), Avrupa'nın, yeni nesil büyük nakliye uçağını üretmek üzere Airbus bünyesinde oluşturduğu Airbus Military Corporation'a (AMC) asil ortak oldu. TAI'den yapılan açıklamaya göre, Büyük Nakliye Uçağı Projesi (FLA) çerçevesinde TAI, uçağın ön orta gövdesi, arka kargo rampası, kargo kapısı ve ön iniş takımları yuva ve kapaklarının tasarım ve üretiminden sorumlu olacak. Detay tasarım çalışmaları 1998 başında başlayacak olan projede ilk uçağın 2003 yılında uçması planlanıyor. Teslimatlar ise uçuş testlerinden sonra 2005 yılında başlayacak. FLA, yararlı hizmet ömürlerini gelecek yıllarda tamamlayacak C-130, C-160 gibi uçakların yerini alacak. Üretilecek bu uçakların 20'sini de Türkiye alacak. Bu ortaklık TAI'ye ve TAI koordinasyonunda Türk Havacılık Sanayii'ne 15 yıl içinde 2 milyar dolar civarında bir iş hacmi yaratacak. Üçüncü ülkelere yapılacak satışlar ile bu miktarın önemli derecede artması bekleniyor. Açıklamada, İngiliz British Aerospace, Alman Deutsche Aerospace Dasa, İspanyol Casa, Fransız Aerospatiale ve italyan Alenia gibi dünya havacılık sektörünün en büyük kurulaşları ile TAI'den oluşacak AMC'nin ileride Avrupa'nın tüm askeri hava platformlarının üretimini yürütmesinin beklendiği belirtildi. Motor konusunda da Avrupalı bir çözüm öneriliyor. FLA'de kullanılacak olan 4 adet turboprop motor İngiliz Rolls Royce, Fransız Snecma ve İtalyan Avio ortaklığınıda imal edilecek.

32 TON TAŞIYACAK

Seyir hızı 756 km/saat olan FLA'in menzili 5 bin 400 kilometre. Toplam 32 ton yük taşıması planlanan uçak toprak pistlere rahatlıkla iniş kalkış yapabilecek. Ayrıca istenildiğinde havadan savaş uçaklarına yakıt ikmal yapacak şekilde tanker uçak haline de getirilebilecek. Maliyet/etkinlik açısından uçağın rakiplerine göre daha üstün olması da planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!