Tahkim'de krizi Ecevit çözdü

Güncelleme Tarihi:

Tahkimde krizi Ecevit çözdü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

ULUSLARARASI tahkim uygulamasının daha önceki enerji ihalelerini de kapsamasını öngören yasa tasarısı TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarının Komisyon'dan geçmesinde Başbakan Bülent Ecevit'in, ‘‘Tasarıyı aynen çıkaralım’’ ricası etkili oldu.

46 sözleşmeden devlete 7 milyar dolar gelecek

ENERJİ Bakanı Cumhur Ersümer, tahkimin geriye dönük uygulanmasından etkilenecek 46 adet anlaşma bulunduğunu açıkladı. Bu şirketlerin yasanın çıkmasından itibaren bir ay içinde bakanlığa başvurarak, yasadan yararlanma talebinde bulunacaklarını söyleyen Ersümer, ‘‘Eğer bu yasanın uygulanmasından bir lira fazla gelirleri olacağını görürsek, fiyat tarifelerini düşürerek bu geliri vatandaşlara yansıtacağız’’ dedi. Ersümer, yapılan 46 sözleşmeden devlete 7 milyar dolar para geleceğini bildirerek, bunun 3 milyar dolarının bu yıl içinde bütçeye gelir olarak gireceğini açıkladı. Ersümer, ayrıca bu yasaya göre yapılacak her sözleşme değişikliğini yeniden Danıştay'ın incelemesine sunacağı konusunda da komisyona söz verdi.

GEÇMİŞ dönemde yapılan enerji yatırımları sözleşmelerinede uluslararası tahkim uygulanmasını öngören yasa tasarısı Adalet Komisyonun'nda dün kabul edildi.

Önceki gün komisyondaki MHP'li üyeler FP ve DYP ile birlikte hareket ederek tasarıyı alt komisyona göndermiş, ancak MHP lideri Devlet Bahçeli'nin müdahalesi üzerine bu engelleme girişiminden vazgeçmişlerdi. Bahçeli'nin müdahalesiyle MHP'liler engellemeden vazgeçerken, tasarıya karşı çıkan MHP'li Mehmet Gül dünkü görüşmelere katılmadı.

YABANCI ORTAK PAYI

DSP'li komisyon üyeleri Yekta Açıkgöz, Ali Arabacı ve İsmail Aydınlı da dün, tahkim uygulanacak sözleşmelerdeki yabancı ortak hisse oranının yüzde 51 olmasını öngören bir önerge hazırladı. Ancak komisyona yemek arası verildiğinde DSP'li Başkan Emin Karaa, bu önergeden DSP'li Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ı haberdar etti. Özkan da durumu Başbakan Ecevit'e iletti. Bunun üzerine Ecevit, DSP'li komisyon üyelerini yanına çağırdı ve birlikte öğle yemeği yedi. Ecevit yemekte DSP'li üyelere, ‘‘Tasarıyı aynen çıkarırsanız sevinirim’’ diye telkinde bulundu.

Bunun üzerine DSP'li üyeler öğleden sonraki Komisyon oturumunda bu önergelerini geri çekti. DSP'liler bunun yerine tahkim uygulanacak sözleşmelerdeki yabancı hisse miktarını, Yabancı Sermayeyi Teşvik Yasası'ndaki miktarla sınırlayan bir önerge verdi. Bu önerge kabul edildi. Buna göre tahkim uygulanacak sözleşmedeki yabancı ortaklığın miktarı enaz 50 bin dolar olacak.

Köy-Kent ve Tarım-Kent hazırlığı

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, Hükümetin bu yıl içinde Köy-Kent ve Tarım-Kent konusunda adımlar atacağını belirterek, toprakların değerlendirilmesinde Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki uygulamalardan ders alınması gerektiğini bildirdi. Ecevit, ‘‘Amacımız Allah'ın topraklarımıza verdiği bereketi aklın ve bilimin katkısıyla değerlendirmektir’’ dedi. Ecevit, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası tarafından Milli Kütüphane'de düzenlenen Ziraat Mühendisliği 5'nci Teknik Kongresi'nde yaptığı konuşmada Türk çiftçisinin yıllardır dışalımın haksız rekabeti karşısında ezildiğini söyledi. Ecevit, aksi yöndeki telkinlerine karşın, tarımın AB ülkelerinde desteklendiğine dikkat çekti. Ecevit, çitfçiye yönelik desteğin verimi artırmada odaklaşması ve tarım sigortasının mutlaka uygulamaya konulması gerektiğini kaydetti. Hükümetin bu alanda da çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Ecevit, DSP'nin Köy-Kent MHP'nin de tarım-sanayi işlevlerini birleştiren Tarım-Kent projesini birlikte değerlendirerek, bu yıl içinde yeni adımlar atılmaya başlanacağını ifade etti. ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!