‘Tablet’, iPad’le kızıştı satışlar yeni ürünlerle 11 milyona ulaşacak

Güncelleme Tarihi:

‘Tablet’, iPad’le kızıştı satışlar yeni ürünlerle 11 milyona ulaşacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2010 00:00

Dünyanın önde gelen şirketlerinin yaptığı yatırımlar tüketicileri tablet bilgisayara yöneltti. Sektörün önemli oyuncularından Apple’ın iPad satışı 3 milyon adeti aştı. Bilgisayar şirketleri yıl sonuna kadar 11 milyon adetlik satış beklentisine girdi.

İLK defa 2001 yılında Microsoft’un hazırladığı özel bir yazılım tanıtımında adı geçen “tablet bilgisayar” tüm dünyada satış rekorları kırıyor. Özellikle dev bilgisayar şirketlerinin bu alandaki yatırımları tüketiciyi tablet bilgisayara yöneltiyor. Sektörün önde gelen şirketlerinden Apple iPad ile 3 milyon adetlik satış rakamına ulaştı. Sektörün diğer oyuncuları ise yeni ürünlerle birlikte, toplam tablet bilgisayar pazarının yıl sonuna kadar 11 milyon adetlik satış rakamına ulaşmasını bekliyor.

Sonbaharda kızışacak

iPad dışında, bugün global ölçekte yaygınlaşmış bir tablet yok. Uzmanlar, sektördeki yarışın sonbaharda yeni bir boyut kazanacağını belirterek, üstün özellik geliştiren başka firmaların fark yaratabileceğine de dikkat çekiyor. Ancak iPad’in benzerini daha ucuza satmayı başaran Çinliler’in piyasada baskın çıkacağı öngörülüyor. Tablet rekabetinin ise Apple’ın hâkim olduğu ABD pazarının dışında gelişip daha sonra global boyuta taşınması bekleniyor. Bu alandaki ilk adımlar ise Lenovo’nın Çin’e gitmesi ve Dell’in ilk satışı İngiltere’de yapıp nabız ölçmesi olarak gösteriliyor.

Sektör nasıl gelişti

Tablet bilgisayar lafı, ilk defa 2001’de Microsoft’un hazırladığı özel bir yazılım tanıtılırken kullanıldı.
Bilgisayar üreticileri o günden beri tablet bilgisayar adıyla çeşitli PC’ler üretmeye başardı.
Ancak Apple’ın geçen yıl tanıttığı iPad sektöre yeni bir boyut kazandırdı.
Teknoloji şirketleri bundan sonra yeni tablet bilgisayar yapma yarışına girdi.
Bu yıl satışlar zirve yaptı ve şirketler 11 milyon adetlik hedef koydu.

Streak pazara İngiltere de girdi

DELL, Streak’i haziranda İngiltere’de tanıttı. Kullandıkları işletim sistemi Android’in eski sürümü olduğu için eleştiri aldılar. 5 inçlik ekranı olan cihaz 550 dolardan satılıyor. AT&T’nin 2 yıllık kontratına girenlere ise 300 dolar fiyat belinlendi. En büyük avantajı aynı zamanda yanında bir de telefon taşımak istemeyenlere seçenek olmasıydı.

Le Pad, Çin pazarında büyüyecek

APPLE’ın çok fazla girmeyi tercih etmediği Çin pazarında Le Pad’in büyüme planı bulunuyor. iPad’e rakip üretilen LePad yıl sonunda tanıtılacak. Tablette ise Android işletim sistemi kullanacağı açıklandı. ARM tabanlı olması beklenen cihazda donanım olarak da Snapdragon platformu olacağı tahmin ediliyor.

MIDnite 220 dolar

NATIONITE, ürününü 23 Ağustos tarihinde satışa çıkarmayı planlıyor. MIDnite’ın Android işletim sistemli tablet olduğu belirtiliyor. 7 inç ekranlı cihazı Apple’ın yarı fiyatına, 220 dolara satıyorlar. 9 Ağustos’tan önce sipariş verenlere 200 dolar olacağı açıklandı.

BlackPad’i Tayvanlı Quanta üretecek

BLACKBERRY’nin üreticisi Kanada merkezli RIM, tablet bilgisayar için çalışmalara hız verdi. Hafta başında RIM’in, BlackPad’i Tayvanlı Quanta’ya ürettireceği ortaya çıktı. Diğerleri gibi o da Android. Çıkış tarihi Kasım 2010. Ancak şirket, 7 inç dokunmatik ekranlı cihaz için eylülde sipariş almaya başlayacak. Ürünün fiyatı ise 500 dolar olacak. iPad’den farkı, görüntülü konuşma için çift kameralı olacak ve Adobe Flash desteği de sunacak. Quanta, ürün satışa çıkar çıkmaz, 2 ayda 2 milyon cihaz satmayı hedefliyor. 2011’de de 8 milyon BlackPad satma planı bulunuyor.

HP, 2 projeyi el ele yürütüyor

HP iki tablet projesi birden yürütüyor. Biri Microsoft ile ortak Windows 7 işletim sistemi kullanacağı Slate 500. Öteki, 1.2 milyar dolar verip satın aldığı Palm’ın WebOS platformundan yararlanıp yaratacağı PalmPad. Daha önce Slate projesini iptal ettiği söylendi. Ama bloggerlar, Google cached sayfalarından, HP’nin web sitesine koyup çıkardığı Slate modellerini yakaladı.

Et reyonu olmasa da KMart

iPad’lerin Türkiye’de Migros et reyonlarının yanında satılması tartışma yarattı. Ancak tablet pazarındaki gelişim süpermarket zincirlerini de harekete geçirdi ve şirketler markalarını yaratıp müşterilerine ucuza tablet bilgisayarlar satmaya başladılar. Geçtiğimiz hafta bu işe ilk olarak ABD’de KMart start verdi ve Augen Gentouch78 adında, tabletleri 150 dolara satışa çıkardı. Şimdi teknoloji perakendecileri de kendi tabletlerini üretip satmak için çalışmalara başladı.

Eee Tablet Apple’dan pahalı

ÜRÜNÜ daha çok bir e-kitap okuyucusu olarak konumlandırıyorlar. 8 inç ekranı ve Android işletim sistemi var. Ekimde piyasaya çıkacak. Ama yine de 599 dolar gibi bir fiyat belirlendi.

İlk değişen kitap yayıncılığı oldu

Tablet bilgisayar teknolojisi, ilk önce kitap yayıncılığını değiştirdi.
2006’da Sony’nin çıkardığı tablet elektronik kitap okuyucu Reader’ın ardından, 1 yıl sonra Amazon Kindle’ı yarattı.
Amazon, 500 binin üzerinde kitabı elektronik ortamda 10 dolardan ucuza satışa sundu.
Daha sonra Barnes and Noble da yarışa 2009 kasımında pazara “nook” ile katıldı.
Sonra onlara Boox, Alex, e-griver, Kobo gibi diğerleri eklendi.
Böylece, piyasada birden bire aynı alanda 10’un üzerinde ürün belirdi.
ABD Nüfus İdaresi’nin raporlarına göre 2009’da ABD’de 16.6 milyar dolarlık kitap satışı yapıldı.
Bunun e-kitap kısmı ise sadece 170 milyon dolardı.
Ancak tablet bilgisayar yarışı nedeniyle 2010’da rekabet koşulları tamamen değişti.
Apple’ın agresif iPad satışına rağmen, e-kitap pazarında Kindle’ı 3 yıldır satan Amazon’un liderliği sürüyor.
İndirilen e-kitapların yüzde 61’ini Kindle kontrol ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!