‘Suudi Arabistan ile hedef 30 milyar dolar’

Güncelleme Tarihi:

‘Suudi Arabistan ile hedef 30 milyar dolar’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2023 07:00

TÜRKİYE-Suudi Arabistan İş Forumu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Seyrantepe’deki Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Merkezi’nde gerçekleştirilen foruma Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Başkanı Majid Al Hogail, DEİK Başkanı Nail Olpak, Suudi Arabistan Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Fayiz Alharbi katıldı. Türk ve Suudi işadamlarının da katıldığı toplantıda iki ülke arasındaki ticaret hacminin genişletilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantı sonrası Türk ve Suudi firmalar arasında anlaşmalar imzalandı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, forumda yaptığı konuşmada “Suudi Arabistan ile ekonomik ilişkilerimiz her iki ülkenin devlet başkanlarının gösterdiği istikamette her geçen gün güçlenerek gelişmektedir. Nitekim 2022’de 6.5 milyar dolar olarak gerçekleşen dış ticaretimizin gerçek potansiyelini yansıtmasını hedefliyoruz. Bu amaçla 2023 yılında çalışmalarımız artan bir ivmeyle devam etmektedir. İlk 6 ay itibarıyla 3.4 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaştık. Hedefimiz karşılıklı ticaretimizi kısa vadede 10 milyar dolar, uzun vadede ise 30 milyar dolar seviyesine çıkarmaktır” dedi.

Haberin Devamı

FIRSATLARI DEĞERLENDİRİYORLAR

Türk müteahhitlik şirketlerinin Suudi Arabistan’da 40 yıldan uzun süredir çalıştıklarını vurgulayan Bolat, “Bu sürece toplam 25 milyar doları aşan değerde proje tamamladık. Suudi Arabistan’da haklı ve gururlu bir kalite standardını ve marka konumunu ortaya koyduk. Bugün bin 400’den fazla Suudi firması ülkemizde iş yapmaktadır. Önümüzdeki dönemde kapsamlı yatırım teşvik programlarımızla karşılıklı yatırımlar daha yüksek seviyelere çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

TÜRK FİRMALAR BAŞVURUDA BULUNDU

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majed Al Hugail başkanlığındaki Suudi heyeti Ankara’da ağırladı. Bakan Hugail, ülkesinin 2030 vizyonu kapsamında belediyelerle ilgili projeler için 100 milyar, konut projeleri için de yaklaşık 50 milyar dolar tutarlarında bütçe ayrıldığını  belirterek, “Daha fazla Türk şirketi görmek istiyoruz” dedi. TMB Başkanı M. Erdal Eren de “Suudi Arabistan’ın prejeleri için istekliyiz. Birçok firmamız yeterlilik için başvuruda bulundu” diye konuştu.

 

 

BAKMADAN GEÇME!