Süt üreticisi fiyatlardan memnun

Güncelleme Tarihi:

Süt üreticisi fiyatlardan memnun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2009 11:17

Avrupa Birliği'nde (AB) fiyat düşüklüğü nedeniyle üreticiler süt dökme eylemleri yaparken, Türkiye'deki süt fiyatlarının, alınan önlemlerle “Kar etme seviyesi”nde olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Genel Sekreteri Kuzey Acarbaş, süt üreticisinin, geçen yıl kuraklığa bağlı yem fiyatlarındaki yükseklik ve alım fiyatlarındaki düşüklük nedeniyle oldukça zorlandığını belirtti.

AB ülkelerinde gözlenen süt fiyatlarındaki düşüklüğün, bu yıl Türkiye'de yaşanmadığını dile getiren Acarbaş, “Bu sene kuraklıktan eser olmaması nedeniyle yem fiyatları üreticiyi zorlamayacak seviyeye indi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından alınan önlemler de süt fiyatlarının bu yıl kar etme seviyesinde seyretmesine imkan verdi. Şu anda süt alım fiyatı 60-75 kuruş arasında değişiyor” dedi.

Acarbaş, süt tozu ithalatının, Türkiye'deki süt fiyatlarını önemli ölçüde olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Türkiye'de süt tozunun ton başına maliyeti 3 bin 600 dolar. Aynı miktardaki süt tozu 2 bin 400 dolardan ithal edilebiliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ithalatının önüne geçmek için süt tozu üretebilecek 13 büyük firma ile görüştü ve aradaki bin 200 dolarlık farkı karşılamak için kaynak aktardı. Süt fiyatlarını olumsuz etkileyen süt tozu ithalatı, alınan bu önlemle tamamen durdu. Şu anda Türkiye'nin süt tozu ihtiyacının tamamı, iç piyasadan karşılanıyor.”

“SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN SÜT TÜKETİMİ ARTMALI”

Ulusal Süt Konseyi'nin 1 Ekim itibarıyla hayata geçirilmesi planlanan “Okul Sütü Projesi”nin de süt fiyatlarının düşmesini engelleyeceğini belirten Acarbaş, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Sağlıklı nesillerin yetişmesi için kişi başına düşen süt tüketimini artırmamız şart. Süt üretimi ancak bu tarz proje ve kampanyalarla artabilir. Süt tüketiminin artmasını, politikacı ve sanatçılarımızın destek vereceği reklam kampanyalarıyla sağlayabiliriz. Başlangıçta pilot illerde başlayacak, sonra 81 vilayette uygulamaya geçecek 'Okul Sütü Projesi' de buna olumlu katkıda bulunacaktır.”

SÜT ÜRETİMİ, GÜNLÜK KAYIT ALTINDA

Kuzey Acarbaş, TSÜMB bünyesinde kurulan “Ulusal Süt Kayıt Sistemi”'nin işlemeye başladığını da kaydederek, “Bu sistem sayesinde, değil il bazında, kişi bazında bile günlük ne kadar süt üretilmiş, günlük görebiliyoruz. Bu sistem sayesinde süt üretimiyle ilgili daha sağlıklı planlama yapabilir duruma geldik” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!