Süren: Yoğun bakımda gibiyim

Güncelleme Tarihi:

Süren: Yoğun bakımda gibiyim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2001 01:34

Bir yandan Galatasaray'da, bir yandan da borç çıkmazına giren şirketi Transtürk Holding nedeniyle zor günler geçiren Faruk Süren, ‘‘Sağdan soldan bombalar geliyor. Savaşta gibiyim. Transtürk Holding yoğun bakımda gibi’’ dedi.

Yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü Trastürk Holding'in, bankalara olan kredi borcunu ödeyememesi yüzünden oldukça sıkıntılı günler yaşayan Faruk Süren'in planı bir yandan bankalarla anlaşmak, diğer yandan da küçülerek sıkıntılardan kurtulmak. Vakıfbank, Koçbank, Halkbank, İktisat ve Pamukbank'a toplam 30 milyon dolar borcu olan Süren'in, bankalardan isteği borçların 6 ile 12 ay arasında ödemesiz 3 yıl vadeye yayılması. Şirketleri için küçülmekten başka yol bulamadığını ve masrafları kıstığını söyleyen Süren, ‘‘Harcama yaparken 6 kere düşünüyorum’’ diye konuştu. Biraz zamana ihtiyacı olduğunu dile getiren Süren, sorularımızı şöyle yanıtladı:

HOLDİNG YOĞUN BAKIMDA

Transtürk Holding'in bir süredir sıkıntıda olduğu biliniyor. Son durumunuz nedir?

- Sağdan soldan bombalar geliyor. Hacizdi şuydu buydu gibi. Savaşta gibiyiz. Sakin düşünüp çözümler geliştirebilmemiz ancak şarapnellerden arındığımız zaman olur. Ancak yaraları sarmaya başladık. Yaralarımızı sardıktan sonra projelere devam edeceğiz. Holding yoğun bakımda ama çıkmasına da az bir zaman var.

Bankalarla olan problemlerinizi aşabildiniz mi? Sorunlu kredi miktarınız ne kadar?

- Toplam borç miktarı 30 milyon dolar. Bunun 8 milyon doları Vakıflar'a, 5 milyon doları Koçbank'a, 3 milyon doları da Halkbank'a ait. En büyük borcumuzun olduğu dördüncü banka olan İktisat'a ise 2.9 milyon dolar.

Bunların dışında piyasaya borcunuz var mı?

- Hayır, piyasa borcumuz yok. Leasing borcumuz var. 18 milyon dolar kadar. Bu borcun bir milyon doları ödenmesi acil olmayan borç niteliğinde.

Transtürk'te bu noktaya nasıl gelindi?

- Türkiye'nin yaşamış olduğu makro ekonomik kriz malum. Krizin mikro yansımaları şirketlerin sermaye yapıları ve döviz borç pozisyonlarını olumsuz etkiledi. Piyasalar bozulunca satışlarımız düştü, nakit akışımız bozuldu. Sonunda bankalara olan kredi borçlarımızı ödeyemez hale geldi.

Bu şartlar altında çözüm üretebiliyor musunuz?

- Problem nakit üretiminde. Borç stoğu düşerse rahatlayacağız. Bunun için bankalarla görüşmelerimiz devam ediyor. En fazla borcumuzun olduğu Vakıflar ve Koçbank görüşmelerimizde olumlu gelişmeler elde ettik. Halk, İktisat ve Pamukbank ile de görüşüyoruz. Onlara da bir ödeme programı sunacağız. Zor bir dönem. Fakat umutsuz ve karamsar olmamak lazım.

Krizden çıkış paketinizde neler var?

- Herkes tasarrufa azami gayret gösteriyor. Harcama yaparken 6 kere düşünüyorum. Bu arada malesef çalışan kadromuzu da küçültmeye gidiyoruz.


Bu borç yükü varken bizimle kim evlenir

Son zamanlarla evlilikler, birleşmeler çok gündem de. Sizin de böyle bir düşüncesiniz var mı?

- Var, ama bunu bugün için fiiliyata geçirmemiz mümkün değil. Çünkü bu borçlarla kimse girmez. Evlilik için gelen şirket kurtarmaya değil, para kazanmaya gelir. O yüzden de bahçeyi kirletenlerin temizlemesini ister.

Banka borçları için gereken nakti nereden ve nasıl bulacaksınız?

- Satışı, ihracatı ve verimi artıracağız. Masrafları çok kısacağız, küçüleceğiz. Başka çaresi ve formülü yok.

Bunlar yeterli olacak mı? Aktif satışı olacak mı mesela?

- Aktif satışı da gündeme gelecek. Toplam borcumuzun yarısından fazlasını aktif satışı ile kapatacağız. Bunun için tek ihtiyacımız zaman.

Bankalardan nasıl bir ödeme planı istediniz?

- Borçlarımızın 6 ila 12 ay arasında geri ödemesiz 3 yıl vadeye yayılmasını istedik.

Her şey yoluna girerse, hangi sektörlerde yola devam edeceksiniz?

- Amiral gemimiz Makine Takım Grubu, sanayi kolumuzu teşkil etmeye devam edecek. Eğlence ve spor malzemeleri dağıtımı işlerinde büyümeyi planlıyoruz. Bu çerçevede Sportek'e yeniden hayat vereceğiz. Turizm ve enerji dağıtımına yatırım yapmak istemekle birlikte bugünkü durum ve sermaye yapımız bunu mümkün kılmıyor. Bu uzun vadeli plan.

Mr. Bricolage'ın kitabını yazacak

Türkiye'nin ilk yapı marketlerinden biri olan Mr. Bricolage'ın tamamen kapanması ve ortaklığın sona ermesi Faruk Süren'i rahatsız eden en önemli konulardan biri. ‘‘Bunu nasıl başardığımıza hálá inanamıyorum’’ diyen Süren, bu konuyu işletme fakültelerinde ders olarak okutulacak kadar ilginç olarak nitelendirdi. Hatta bu konuyu ‘‘geleceğin yöneticileri işletmelerini yanlış yönetmesin diye’’ bir kitap haline getirmeyi bile planlayan Süren'in Mr. Bricolage'a ilişkin yorumu şöyle: ‘‘Üç ay vadeli alınıp, peşin satılan mallardan nasıl zarar edilir? Her zaman her işte olduğu gibi işin başında patronunu olması gerekiyor. Kimseyi suçlamıyorum. Kabahatin en büyüğü ben de. Sorumluluğunla meşgul olmazsan o işten ayrılacaksın.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!