‘Sürdürülebilir yaşam’ ağır basıyor, binalar cam şişe ve atık lastikle yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

‘Sürdürülebilir yaşam’ ağır basıyor, binalar cam şişe ve atık lastikle yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2011 00:00

ABD’li mimar Michael Reynolds’ın 40 yıldır üzerinde çalıştığı Earthship modeli Türkiye’nin de kapısını çalıyor. Kendi elektriğini ve suyunu üreten, ısıtmasını sağlayan ve gıda üretebilen Earthship’lerin temelinde geri dönüşüm malzemeleri var. Evler, atık lastik, cam şişeler ve alüminyum kutularla inşa ediliyor.

Haberin Devamı

KÜRESEL ısınma ve çevre sorunları nedeniyle dünyadaki kaynakları tasarruflu kullanmak artık bir ihtiyaç oldu. Geri dönüşümün her alana yayılması için çalışmalar yapılırken, inşaatlarda da yüzde 45’i geri dönüşümlü materyallerle inşa edilebilen sürdürülebilir modeller doğdu. Televizyonda izlediği çöp sorunuyla ilgili bir programdan etkilenen ABD’li mimar Michael Reynolds, sürdürülebilir bir yaşam için ‘Earthship’ adını verdiği kendi kendine yetebilen konutları geliştirir. Earthship’in temel özelliği inşasında geri dönüşebilen malzemeler kullanması. Earthship’ler atık araba lastikleri, cam şişeler ve alüminyum kutularla inşa ediliyor. Evler kendi elektriğini üretiyor, kendi suyunu topluyor, ısıtma ve soğutmayı yalıtımla sağlıyor ve içerisinde gıda üretilebiliyor. Bu işe 40 yılını veren Reynolds, Earthship konseptini geliştirmek için halen çalışırken, genç bir Türk girişimci olan Baki Çağlar da, Earthship’lerin temsilciliğini üstlenerek, projenin Türkiye’de de gerçekleşmesi için çalışıyor. Şehir içinde inşa edilmesi çok fazla uygun olmasa da, altyapı sorunu yaşayan bölgeler için ideal olan Earthship’lerin inşa bedeli de bir müstakil konutla eşdeğer olabiliyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb4d7ef018fbb8f8b8842d

6 temel özelliği var

Earthship Biotecture Türkiye Temsilcisi Baki Çağlar’ın verdiği bilgilere göre, Michael Reynolds tarafından geliştirilen Earthship’lerin başta Taos olmak üzere, Çin, Japonya, İngiltere, İspanya, Fransa, Kanada, Belçika, Hindistan gibi ülkelerde yaklaşık 1000 adet örneği bulunuyor. 40 senedir Earthship’ler üzerinden çalışan Reynolds, en verimli ve en ekonomik modeli ortaya çıkarırken, her iklim bölgesinde uygulanabilecek şekle sokuyor. Buna göre Earthship’lerin 6 temel özelliği bulunuyor. Earthship’ler güneş ve rüzgar enerjisiyle kendi elektriğini üretirken, yağmur ve kar sularını depo ederek kendi suyunu da üretmiş oluyor. Yalıtımı sağlayacak şekilde inşa edilen evler ve doğal ısıtma ve soğutma sağlıyor. Sistem, kanalizasyon suyunun da arıtılmasını sağlıyor. İnşaasında doğal ve geri dönüşümlü malzemeler kullanılıyor. Son olarak da, evin içinde mutlaka bulunması gereken sera bölgesinde isteyen kendi gıdasını kendisi üretebiliyor. Böylece herhangi bir faturaya da gerek bırakmıyor.

Haberin Devamı

Duvarlar atık lastikten

Normal bir bina çimento, demir, tuğla gibi malzemelerle inşa edilirken, Earthship’lerde karşımıza geri dönüşebilen malzemeler çıkıyor. Earthship’lerin dış duvarları atık hurda lastiklerden inşa ediliyor. İçi toprakla doldurularak balyozla dövülen lastikler, yan yana diziliyor ve bir dış duvar oluşturuluyor. 750 lastikle yükselen dış duvarın sıvası yapıldıktan sonra oksijele bağlantı kesiliyor ve bu da herhangi bir yangına karşı güvenlik sağlıyor. Earthship’lerde kullanılan bir diğer geri dönüşümlü materyal ise cam şişeler. İç duvarlarda tuğla işlevi gören şişeler, içinden ışık geçen rengarenk duvarların inşasını sağlıyor. Bir diğer geri dönüşümlü malzeme ise alüminyum kutular oluyor. Kutularla yük taşımayan iç bölme duvarları inşa ediliyor. Hurdalıklardaki metal paneller de evin dış tasarımında kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

‘Sürdürülebilir yaşam’ ağır basıyor, binalar cam şişe ve atık lastikle yükseliyor

Suyu 4 kere kullanıyor

EARTHSHIP’ler yağmur ve kar sularını depo ederek, 4 defa kullanıyor. Bu da kişi başı 300 litre olan su kullanımını 75 litreye kadar indiriyor. İlk kez mutfak veya banyoda kullanılan suyun ikinci kullanımı, bitkiler tarafından gerçekleştiriliyor. Bitkilerin arındırdığı su, tuvalet sifonuna gönderiliyor ve bu da 3’ncü kullanımı gerçekleştiriyor. Tuvalette kullanılan siyah su dördüncü kullanım için dışarıdaki septik tanka iletiliyor.

Müstakil ev fiyatına

HEM doğaya verilen tahribatı hem de insan hayatındaki stresi azaltmak amacıyla sürdürülebilir yaşamı destekleyen bu modelin ulaşılabilir fiyatlarla inşa edilmesine de önem veriliyor. İnşa maliyeti bahçeli müstakil bir evle aynı olan Earthship’lerin en düşük maliyeti 4 bin dolar oluyor. Derinliği 7.3 metre olabilen Earthship’lerde uzunluk sınırı gerekmiyor.

Haberin Devamı

Diğer inşaat dünyası haberleri:

‘Finans merkezi’nin ilk projesi satışa çıktı

ULUSLARARASI Gayrimenkul Ödülleri’nde Avrupa’nın en iyi Karma Kullanım Kategorisi Ödülü sahibi olan Sarphan Finans Park, satışa çıktı. Ataşehir Finans Merkezi’nin ilk projelerinden biri olan Sarphan Finans Park, TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO ve Sarp Group ile diğer bir TOKİ iştiraki Emlak Pazarlama İnşaat Proje yönetimi tarafından hayata geçiriliyor. Finans sektöründeki firmaların ve yatırımcıların ilgisini çeken proje, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Merkez Bankası, Vakıfbank ile birlikte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun İstanbul’a taşınmasıyla önemi daha da artan bölgenin merkezinde bulunuyor. Sarphan Finans Park, 184 bin metrekare inşaat alanında, 347 konut, 123 home ofis 53 dükkan ve 5 yıldızlı bir otelden oluşuyor.

Haberin Devamı

215 bin liradan başlıyor

Projede rezidans bloku 53 kat, otel bloku 20 kat ve ofis bloku 12 kat olarak projelendirilirken, tüm blokların altında ise alışveriş merkezi yer alacak. Yaklaşık 500 milyon TL’lik yatırım değerine sahip projenin tamamlanma tarihi ise 2014 olarak açıklandı. Projenin 53 katlı blokunda yer alacak Sarphan Finanspark Rezidans’ın her katında kat bahçelerinin yer aldığı stüdyodan 3+1’e kadar daire seçenekleri bulunuyor. 40 metrekare stüdyolar 215 bin TL ila 250 bin TL, 62 ile 65 metrekare arasındaki 1+1 daireler 320 bin TL ila 390 bin TL, 98 ile 140 metrekare arasındaki 2+1 daireler 555 bin TL ila 750 bin TL, 118 ile 173 metrekare arasındaki 3+1 daireler ise 710 bin TL ila 870 bin TL aralığından satılıyor. 120 aya kadar yüzde 1.01 faiz oranıyla vade yapılan Sarphan Finans Park projesinde peşin alımlarda ise yüzde 3 oranında indirim uygulanıyor.

5 yıldızlı oteli var

Ofis ve 5 yıldızlı oteliyle de iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen projenin 12 katlı Sarphan Finas Park Ofis’inde 70 ila 120 metrekare arasındaki ofis seçenekleri ortalama 5 bin 500 TL’den satışa sunuluyor. 5 yıldızlı Sarphan Finas Park Otel ise ulaşım akslarına yakınlığı ve çatısında yer alan helikopter pistiyle iş ve finans dünyasının konaklama adreslerinden birini oluşturacak.

Bir İstanbul ‘halden anlayan’ plana geçti

DOĞU İnşaat, Precast, Tuna GYO ve Üstünler Yapı ortaklığında inşa edilen Ispartakule’deki 1stanbul (Bir İstanbul) projesi Ekim 2011 ortasına kadar ‘halden anlayan ödeme planıyla’ konut teslimine kadar hiçbir ödeme yapmadan ev sahibi olma olanağı sunuyor. Ispartakule’nin girişinde kurulan 1188 konutluk Bir İstanbul’da şu ana kadar 400 konut satıldı. Ekim 2012’de tamamlanacak projede daire fiyatları 102 bin TL’den başlıyor. Projede ödemeler başlamadan alınan dairelere ikinci el devir olanağı da sağlanıyor. İcra Kurulu Üyeleri Adnan Akyüz ve Halil Ege projede Ekim 2011’in ortasından konut teslimine kadar hiçbir ödeme yapmadan, işsizlik sigortası ve dekorasyon kredisi olanakları sağlayan ödeme planı hazırladıklarını belirterek,“2011 Ekim ortasına kadar konut alanların işsiz kalması durumunda kredi taksitleri 12 ay işsizlik sigortasından ödenecek” dedi.

Kelebekia’da bu ay peşinat sıfırlandı

SİNPAŞ Yapı’nın Sancaktepe’de inşasına devam ettiği Kelebekia Premium’daki konutların yüzde 50’sinin satışı tamamlandı. Sıfır peşinat kampanyasına başlayan Kelebekia Premium’da fiyatlar 195 bin lira ile 506 bin lira arasında değişiyor. Projede ekim ayına özel olarak tüm ödemeler ise 12 ay sonra başlıyor. 13 bin 500 metrekarelik alanda az katlı blokları ve proje alanının yüzde 85’ini kaplayan biyolojik göleti bulunan Kelebekia Premium 106 konuttan oluşuyor. Projenin Aralık 2012’de tamamlanması planlanıyor. 1+1’den 4+1’e kadar farklı konut tiplerinin yer aldığı Kelebekia Premium’un kampanyası çerçevesinde konut bedelinin yüzde 25’i, 12 ve 24’ncü aylarda iki eşit taksit olarak vade farksız Sinpaş Yapı’ya ödenebiliyor. Geri kalan yüzde 75’lik kısım içinse banka kredisi kullanılarak ödeme imkanı sunuluyor. Projede ayrıca peşin ödemelerde yüzde 10 indirim avantajı da yer alıyor. Kampanya ekim boyunca geçerli.  

Atakent 3’te bankasız  kampanya

AVRUPA Konutları, Atakent 3 projesinde ev sahibi olmak isteyenler için özel kampanya hazırladı. Kampanya kapsamında, peşinat yüzde 10’a indirildi. Şubat 2012’de yüzde 10, Haziran 2012’de yüzde 5 ara ödemeler için faiz alınmıyor. Kalan yüzde 75’lik tutar için 120 aya kadar banka kredisi kullanılıyor. Avrupa Konutları, banka kredisi kullanmadan konut almak isteyenler için de özel ödeme seçeneği sunuyor. Kefil ve banka kredisi gerektirmeyen kampanya kapsamında, yüzde 50 peşinat ödendikten sonra kalan yüzde 50, Haziran 2012’de faizsiz olarak ödenecek ve Temmuz 2012’de de daireler teslim edilecek.

Şelale Park’ta satışlar başladı

SEHA Yapı yeni konut projesi Selçuklu’daki Şelale Park’ın ilk etap satışlarını iki günde tamamladı. 3 etapta satışı tamamlanacak projenin temelleri önümüzdeki ay atılacak. Seha Yapı Genel Müdürü Hüdaverdi Dursun
“2 gün içerisinde ilk etap satışlarını bitirerek ayrı bir rekora imza attık” dedi. 4+1 daire tipinde tasarlanan ve 144 konuttan oluşan Şelale Park projesinin ilk etabındaki daireler, ortalama 200 bin TL’den satıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!