Süper FM’e 33.1 milyon dolarlık ‘süper’ fiyat

Güncelleme Tarihi:

Süper FM’e 33.1 milyon dolarlık ‘süper’ fiyat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2005 01:56

TMSF’nin Star Medya Grubu şirketleri arasından satışa çıkardığı ilk radyo olan Süper FM’e, Mehmet Kutman-Kanadalı CanWest ortaklığı 33 milyon 100 bin dolarlık fiyat verdi. Muhammen bedeli 18.5 milyon dolar olan Süper FM’e ortaklar, CGS Televizyon ve Radyo şirketi olarak en yüksek teklifi verirken, onayın çıkmasının ardından ödemenin de peşin olarak yapılacağı açıklandı.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından Uzan Grubu’na ait medya ve telekominikasyon şirketlerinin borçlarına karşılık haczedilen 7 radyo, 2 televizyon ve bir gazeteden oluşan Star Medya Grubu’na ait şirketlerin ihalelerine dün başlandı. İlk olarak grup şirketlerinden ‘Süper FM’in ihalesi, TMSF merkez binasında gerçekleşti. Muhammen bedeli 18 milyon dolar olan Süper FM’e en yüksek teklifi Global Menkul Değerler’in patronu Mehmet Kutman ile Kanadalı ortağı Canwest’in birlikte kurduğu CGS verdi.

33 MİLYON DOLARA SATILDI:

Süper FM için açılan ihaleye Işıl Telvizyon Yayıncılığı Tic. A.Ş, Ciner Televizyon ve Radyo Yayıncılık A.Ş, CGS Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Tic. A.Ş şirketleri katıldı. İhale kapsamındaki açık artırmada, 33 milyon 100 bin dolarla en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazanan Kanada ortaklı CGS Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Tic. A.Ş’nin verdiği son fiyat, muhammen bedel olarak belirlenen 18 milyon 500 bin doların, 14 milyon 600 bin dolar üzerinde gerçekleşti. TMSF tarafından satışa çıkarılan ve muhammen bedeli 18 milyon 500 bin dolar olan ‘Süper FM’in ihalesine katılanlar önce kapalı zarf ile teklif verdi. Elemesiz gerçekleştirilen ilk tur sonunda açılan zarflardan en yüksek teklifi yine 13 milyon 250 bin dolar ile CGS Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Tic. A.Ş. verdi.

CGS’NİN YÜZDE 75’İ TURKCOM:

Kanadalı CanWest Global Comminucations Corp’un yüzde 25’ine sahip olduğu CGS’de kalan hisseler Turkcom İletişim Hizmetler A.Ş.’ye ait. Ortakları arasında Mehmet Kutman’ın da yer aldığı Turkcom için yapılan açıklamada ise ‘Global Yatırım Holding’in danışmanlığını yapmakta olduğu özel bir yatırım şirketi’ denildi. Ayrıca, yabancı yatırımcıların Türk medya sektörüne katılımları konusundaki yüzde 25 sınırına da dikkat çekilerek CanWest ortaklığının mevcut düzenlemelere uygun bir şekilde yapıldığı vurgulandı.

ÖDEME PEŞİN YAPILACAK:

Resmi kurumların ve Fon’un onayını gerektiren bu satışın 90 gün içinde tamamlanması beklenirken, Fatih Akol 33 milyon 100 bin dolarlık bedelin peşin ödeneceğini bildirdi. Yapılan yazılı açıklamada ise Fatih Akol ve Global Yatırım Holding yöneticilerinden Gregory M. Kiez, medya varlıklarının ihale yoluyla özel sektöre devredilmesini önemli bir fırsat olarak nitelendirdi. Akol, Süper FM ihalesini şöyle değerlendirdi: ‘CGS’nin Süper FM için verdiği teklifin en yüksek teklif olmasından dolayı çok mutlu olduk. CanWest’le beraber uzun ve başarılı bir ilişki hedefliyoruz. CanWest’in uluslararası bir yayıncı kuruluş olmasından kaynaklanan uzun yıllara dayanan deneyim ve kazançlı radyo işletmecilğindeki tecrabelerinden Süper FM’in önemli ölçüde yararlanacağını düşünüyoruz.’

CanWest: Türkiye’de büyük potansiyel görüyoruz

CANWEST Global Communications Corp. Başkanı ve CEO’su Leonard Asper, bir süredir İngiltere ve Türkiye’deki radyo stratejileri üzerinde çalıştıklarını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: ‘CanWest’in uluslararası yatırım planlarında emin adımlarla ilerlediğini görmekten memnuniyet duymaktayız. CanWest, Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne üyelik yolunda ilerleyen, özel sektörün ekonomiye katkısının giderek arttığı ve yatırımlar açısından ciddi potansiyel taşıyan bir piyasa olarak görmektedir.’

CanWest MediaWorks International Başkanı Tom Strike, ‘CanWest’in Türkiye’de yatırımı CanWest’in uluslararası boyutta büyümeye odaklanmış olmasının ve daha uzun vadede uluslararası medya piyasalarının önemli oyuncularından biri haline gelme hedefinin bir yansımasıdır. Türkiye’deki başarımız İngiltere’nin Solent bölgesinde yeni bir FM radyo istasyonu kurmak için lisans almamızın akabinde gerçekleşmiştir’ dedi.

Yasa değişirse CanWest’in payı da yüzde 25’i aşacak

GLOBAL Menkul Değerler’in patronu Mehmet Kutman’ın Star Grubu ihalelerinde kullandığı şirketi Turkcom’un yöneticilerinden Fatih Akol, yabancı hissedarlık sınırlamalarında değişiklik yapılması ve mevzuat gereği gerekli onayların alınması halinde Canwest’in Süper FM’deki payını yüzde 75’e kadar çıkarma olanağına sahip olduğunu dile getirdi.

Kanada’nın medya devi

KANADA’nın en büyük uluslararası medya kuruluşu olan Canwest bünyesinde, 40 gazete, 17 televizyon, 3 radyo, 6 yayın ve dağıtım şirketi ile 2 internet sitesi bulunuyor. Kanada’daki 11 günlük ve büyük gazetenin sahibi olan CanWest, sahip olduğu 13 televizyon kanalıyla da yayınlarını ülkenin yüzde 94’üne ulaştırıyor. Grup ayrıca Avustralya’da 1, Yeni Zelanda’da 2, İrlanda’da da 3 TV’ye sahip.

‘Sansürcü, tekelci ve İsrail yanlısı’ dediler

CANWEST
’in kurucusu gazeteci, avukat, şirket yöneticisi ve işadamı gibi kimlikleriyle tanınan Musevi kökenli Israel Asper. 1977’de kurduğu CanWest’te Başkanlık ve CEO’luk yapan Asper, 2003’te 71 yaşındayken öldü. Asper, bir ara politikaya da atılmış, Liberal Parti’nin 1970-75 yılları arasında liderliğini üstlenmişti. Asper, özellikle anavatanı İsrail yanlısı siyasi görüşleriyle biliniyor. Ölümünden kısa süre önce işlerini oğulları Leonard ve David Asper’e devrederek emekli olan Asper, Kanada’da medya tekeli oluşturmak ve sansürcü olmakla suçlandı. Hatta Reuters Haber Ajansı, CanWest Grubu’nu, kendi haberlerini İsrail yanlısı, Arap ve Filistin düşmanlığı yaparak saptırmakla itham etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!