Sümer Oral: Rüşvet artık kurumsallaştı

Güncelleme Tarihi:

Sümer Oral: Rüşvet artık kurumsallaştı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Sümer Oral, rüşvetin çok failli bir suç olması, belge ve bilgiyle kanıtlanmasının zorluğu nedeniyle ortaya çıkarılamaması yüzünden yaygınlaştığını, rüşvette kullanılan bedellerin olabildiğince büyüdüğünü ve kurumsallaştığını söyledi.

Maliye Bakanı Sümer Oral, ANAP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır'ın yazılı soru önergesini yanıtlarken, mal bildiriminde bulunulması, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele yasası gereğince Türkiye genelinde 1 milyon 187 bin 20 kişinin mal bildiriminde bulunmasının zorunlu olduğunu bildirdi. Oral, söz konusu yasa nedeniyle toplam 41 dava açıldığını, bu davaların 13'ünün beraat, 4'ünün mahkûmiyet kararı ile sonuçlandığını, 13'ünün ise derdest olduğunu açıkladı. Oral, haklarında dava açılan ve mahkum olan sanıklardan birinin Karayolları Genel Müdürü, birinin Tapu Sicil Müdürü, birinin İl Millî Eğitim Müdürü, diğerinin ise Vergi Dairesi Denetmeni olduğunu belirtti.

Oral, ‘‘yolsuzluk suçları’’ olarak değerlendirilen ve TCK'da düzenlenen; zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, sahtecilik, dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma suçları ile özel kanunlarında düzenlenen; gümrük kaçakçılığı ve vergi kaçakçılığı suçları ile ilgili istatistikleri de açıkladı. Oral'ın verdiği bilgiye göre 1995-1998 tarihleri arasında yılda ortalama 2 bin 377 adet, zimmet suçundan bin 365 adet, rüşvet verme suçundan yılda ortalama 308 adet, Gümrük Yasası gereğince ortalama 150 adet, irtikap suçundan 141 adet, rüşvet alma suçundan 109 adet, Memurluk nüfuzunu kötüye kullanma suçundan 57 adet, ihaleye fesat karıştırma suçundan yılda ortalama 22 adet dava açıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!