Sucukta büyük polemik

Güncelleme Tarihi:

Sucukta büyük polemik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2013 11:32

'60 liraya sucuk satılıyor' iddiaları sektörün gündemine damga vurdu. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan kilosu 50-60 liradan satılan sucukların lüks otellerde ikram edilen türler olduğunu belirterek, “Vatandaş olarak benim de, herkesin de satın alıp yediği sucuğun kilogramı Türkiye genelindeki birçok perakende zincirinde 26-28,5 lira arasında değişiyor” dedi.

Haberin Devamı

Yücesan, sucuk fiyatlarının belirtildiği gibi yüksek olmadığını söyledi.

Türkiye'deki birçok market zincirinde satışa sunulan ve bilinen bazı markaların yüzde 100 dana etinden olan sucuklarının fiyatlarını araştırdıklarını anlatan Yücesan, şunları kaydetti:

"Sucuk fiyatları 26-28,50 lira arasında. Kilosu 50 liraya sucuk da var. Bunlar arasında ithal türler de var. Bir markanın antrikot sucuğunun kilosu 45 lira. Special baton sucuğun kilosu 50 lira. Antrikottan yapıldığı için bunların fiyatı yüksek. Çeşnili sucuğun kilosu 60 lira. Kilosu 50-60 liradan satılan sucuklar lüks otellerde kahvaltılarda ikram edilirler. Öte yandan vatandaş olarak benim de, herkesin de satın alıp yediği sucuğun kilogramı Türkiye genelindeki birçok perakende zincirinde 26-28,5 lira arasında değişiyor."

Haberin Devamı

Bazı süpermarketlerin sucuğu hafta sonu kampanyaları yaparak 24 liraya bile satışa sunduğunu vurgulayan Yücesan, bu rakamın neredeyse bir kilogram kıyma fiyatına eş olduğuna dikkati çekti.

Yücesan, “(Sucuğun maliyeti 20 liraya mal oluyorsa ona yakın bir fiyattan satılsın) deniliyor. Bunun KDV'si ve karı ne olacak. Bu fabrikalar vakıf mı? Amme hizmeti mi yapıyor? 19 lira maliyeti, KDV, kar ve diğer giderlerle sucuk 28 liraya satılıyor. Bu da gayet normal bir rakam” ifadesini kullandı.

Bülent Tunç'un iddiası

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Bülent Tunç, sucuğun, Sakarya'daki bazı marketlerde çok yüksek rakamlarla satışa sunulduğunu belirterek, bu fiyatların geri çekilmesini istemişti. Tunç, “Yüzde 100 dana etini kullanıp sucuk yapılsa maliyeti 20 lirayı geçmez ama marketlerde 60 liraya satılıyor. Marketlerde denetim yapılırsa insanlarımıza 20 liradan yüzde 100 dana etinden sucuk, 16 liraya da kuşbaşı et yedireceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!