Stopoj taslağı Başbakanlığa sevkedildi

Güncelleme Tarihi:

Stopoj taslağı Başbakanlığa sevkedildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2001 17:32

Maliye Bakanlığı, mevduat faizleri ve repo gelirleri üzerinden yapılan gelir vergisi stopajının, hesabın vadesine göre farklılaştırılmasını öngören karaname taslığı ile devlettahvili ve hazine bonosu faizlerinin bir kısmının gelir vergisinden istisna tutulmasını öngören kanun tasarısı taslağının Başbakanlığa sevkedildiğini bildirdi.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, TL mevduat, döviz tevdiat ve repoda yüzde 16 olan stopaj oranı, 3 aya kadar vadelihesaplara ödenen faizlerden yüzde 16, 3-6 ay vadeli hesaplara ödenen faizlerden yüzde 14, 6 ay ve 1 yıl vadeli hesaplara ödenenen faizlerden de yüzde 10 oranında gelir vergisi stopajı yapılacağının öngörüldüğü belirtildi.

Bakanlık ayrıca 1 yıldan fazla vadeli hesaplara ödenen faizlerden yüzde 6, repo gelirleri üzerinden yüzde 20, 1 yıla kadar vadeli döviz tevdiat hesaplarına ödenen faizlerden yüzde 18, 1 yıl ve daha uzun vadeli döviz tevdiat hesaplarına ödenen faizlerden de yüzde 16 oranında gelir vergisi stopajı yapılacağının öngörüldüğünü kaydetti.

Maliye Bakanlığı hazırlanan kanun tasarısı taslağında ise 31 Aralık 2003 tarihine kadar ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinden, 2001 ve 2004 yıllarında gerçek kişilerce elde edilen, faiz ve alım-satım kazançlarının bir kısmının gelir vergisinden istisna tutulacağının da öngörüldüğünü vurguladı.

BEYAN İSTİSNASI 50 MİLYAR LİRA

Açıklamada, kanun tasarısı taslağında istisna kazanç tutarının, 2001 yılı için enflasyondan arındırıldıktan sonra 50 milyar lira olarak öngörüldüğü ve enflasyondan arındırma oranına bağlı olarak bu tutarın nonimal 50 milyar liradan daha fazla bir istisna tutarını ifade ettiği de belirtildi. Buna göre, 2001 yılı için enflasyondan arındırma oranının yüzde 50 olması durumunda istisna tutarı nominal olarak 100 milyar lira olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!