Stopaj faizin yönünü değiştirmedi

Güncelleme Tarihi:

Stopaj faizin yönünü değiştirmedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 10:01

Hazine’nin geçen yıl aralık ayında yüzde 14.50 olan ortalama iç borçlanma faizi ocakta yüzde 14.31’e indi. Merkez Bankası’nın faiz indirmemesi ve yüzde 15’lik stopaja rağmen faiz oranının aşağıya doğru olan yönü değişmedi.

Hazine’nin aylık ortalama iç borçlanma faiz oranlarındaki düşüş eğilimi, Merkez Bankası’nın faiz indirmemesi ve yüzde 15’lik stopaj uygulamasının başlamasına rağmen ocakta da devam etti. Hazine ilk kez üç yıldan daha uzun bir ortalama vadeyle borçlanmaya gittiği ocakta iç borç ödemelerinin yüzde 85’i kadar yeni borçlanma gerçekleştirdi.

Hazine Müsteşarlığı’nın YTL cinsinden iç borçlanma ihalelerinde gerçekleştirdiğ borçlanma tutarları ve yıllık bileşik faiz oranları dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre geçen yıl aralıkta yüzde 14.50 olan ortalama iç borçlanma faiz oranı bu yıl ocakta yüzde 14.31 olarak gerçekleşti.

Hazine ocakta biri altı ay vadeli bono, biri de 595 gün vadeli tahvil olmak üzere iki ayrı ıskontolu YTL cinsinden ihale yaptı. Tek başına iskontolu ihalelerde aralıkta yüzde 14.2 olan ortalama faiz ise ocakta yüzde 14.02’ye kadar geriledi.
Hazine ocakta toplam 10 milyar 512 milyon YTL’lik borçlanmaya gitti. Söz konusu borçlanmanın 9 milyar 752 milyon YTL’lik kısmı piyasadan, 760 milyon YTL’si ise kamu kuruluşlarından yapıldı. Hazine, yaklaşık 11.6 milyar YTL iç borç ödediği piyasadan bunun yüzde 84’ünü geri borçlandı. Hazine, bu ay piyasadan 9 milyar YTL borçlanmayı planlıyordu.

Hazine’nin kamu da dahil ocaktaki toplam iç borç ödemeleri ise 12 milyar 365 milyon YTL düzeyinde gerçekleşti. Toplam borçlanma ve toplam geri ödeme üzerinden iç borç çevirme oranı ise yüzde 85 olarak gerçekleşti. Hazine bu yılın tümünde nakit iç borç ödemelerinin yüzde 77’si kadar yeni borçlanmaya gitmeyi planlıyor. Ocaktaki borç çevirme oranı bu hedefin bir hayli üzerinde gerçekleşti.

ORTALAMA VADE ÜÇ YILI AŞTI

Bu arada Hazine ilk kez bu yıl ocakta üç yıldan daha uzun vadeli ortalama vadeyle borçlandı. Ocaktaki iç borçlanmanın ortalama vadesi 1191 güne kadar çıkarak 3 yılı aştı. Şimdiye kadar en uzun vadeli borçlanma 995 günle Eylül 2005’te yapılmıştı.

REEL FAİZ BEKLENTİSİ

Bu arada enflasyon beklentisinin faiz oranlarından daha hızlı düşmesine bağlı olarak beklenen reel faiz ise yüzde yüzde 8.18’den yüzde 8.31’e çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!