STFA, ‘yağlarını’ eriterek güçlenecek

Güncelleme Tarihi:

STFA, ‘yağlarını’ eriterek güçlenecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

STFA Holding İcra Kurulu Başkanı İlker Keremoğlu, STFA Grubu'ndaki 43 olan şirket sayısını azaltma yoluna gittiklerini belirterek, ‘‘Belli oranlarda küçülmeyi hedefliyoruz, yağlarımızı eriteceğiz’’ dedi.

Efes İçecek Grubu Başkanlığı'ndan yaklaşık 1 yıl önce STFA Holdingbünyesine katılan İlker Keremoğlu, birtakım finansal güçlükler içine giren STFA Grubu'nu yeniden yapılandırma çalışmalarını anlattı.

3 noktadan harekete geçtiklerini belirten Keremoğlu, önce kendi iç düzenini yeniden yapılandırmaya gittiklerini söyledi. İnsan, finans, makina ve ekipman kaynaklarını en verimli kullanmanın birinci hedefleri olduğunu ifade eden İlker Keremoğlu, bu yolda doğru adımlar atılmaya başlandığını bildirdi. Keremoğlu, şöyle kştu.

‘‘STFA 43 şirketti. Şimdi bunları yönetsel ve hukuki bakımdan sayısını azaltma yoluna gidiyoruz. Aşırı sayıdaki şirket, gereksiz bölünmelere ve kaynak israfına yolaçıyor. Koordinasyon giderek zorlaşıyor. Birçoğu, benzer sahalarda iş yapan şirketlerdi. İlk hedef, 43 şirketi faaliyetlerde aksamaya neden olmadan 20'ler civarına çekmek, daha sonra 20 şirketi giderek 10'lara indermek. Belli oranlarda da küçülmeyi planlıyoruz. Stratejimiz, daha sağlıklı temel yaparak, bu sağlam temelde büyümek. Yağlarımızı eriteceğiz. Kolay yönetilebilir yalın bir organizasyonu hedefliyoruz. Grubumuz, 1.5-2 senelik periyotta, küçülmeden yeniden büyüme evresine geçecek.’’

Çalışan sayısının 10 binin üzerinden 8 bin civarına geldiğini geldiğini belirten Keremoğlu, küçülürken, üst yönetimde daha az kadro ile çalışmak, iş yapma usüllerini de rekabet koşullarına uygun hale getirmeye çalıştıklarını söyledi. İlker Keremoğlu, bu konuda dünyaca tanınmış bir yabancı danışmanlık şirketiyle çalıştıklarını, yeniden yapılanmada esas değişim noktasının 1.5 yıl içinde gerçekleştirileceğini bildirdi.

İNŞAAT ATAĞI

STFA'da ikinci hareketin iş almada yaşandığını belirten Keremoğlu,şöyle devam etti:

‘‘İnşaat grubu, iş almak için gerekli ya da yeterli ataklığı göstermekte biraz geride kalmıştı. Üst düzey yönetimde birtakım değişiklikler oldu. Oradada arkadaşlarımızı gayretleriyle STFA grubu, hem yurtiçi hem yurtdışında atağa kalktı. Yılın ilk 3-4 ayında, 1999'a kıyasla özellikle yurtdışında bir hayli ciddi projeler kazanmaya başladı. İhalesini kazandığımız, ya da ilk sırada geldiğimiz işlerin hacmi 400 milyon dolarlara geldi. Daha gideceğimiz ihaleler var gerek yurtiçi, gerek yurtdışında. Yurtiçinde de suskun döneminden sonra 1999 ortalarından itibaren ihalelere girmeye başladık. Bir hedefimiz de, çalıştığımız ülke sayısını çeşitlendirmek. İnşaat işlerimiz son yıllarda Türkiye, Libya ve Pakistan'da yoğunlaşmıştı. Özellikle son birkaç ay içinde, Katar, Oman, Azerbaycan, Cezayir gibi yeni ülkelere de girdik. Ayrıca, Türkmenistan, Kazakistan gibi ülkelere girme çalışmaları içindeyiz.’’

BORÇLAR NE OLACAK?

Keremoğlu, STFA Grubu'nun borçları konusunda da, bazı gayrimenkulleri ve bazı iştiraklerini satıp nakite çevirerek borçları azaltmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini bildirdi. Keremoğlu, bazı bankaların anlayış ve destekleriyle faaliyetleriniaksatacak birtakım sıkıntılarının da ortadan kalktığını söyledi. Konsantre olacakları ana sahaları da belirlediklerini anlatan Keremoğlu, inşaat ağırlıklı bir holding yapısına sahip STFA'da, inşaatöncelikli olmak üzere hizmet sektörü ve inşaat makineleri ticareti konusunda yoğunlaşacaklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!