Star satıldı, vitrinde 6 ulusal TV daha var

Güncelleme Tarihi:

Star satıldı, vitrinde 6 ulusal TV daha var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2005 02:40

Star TV’nin ihalesinin ardından gözler, sektördeki diğer ulusal kanallara çevrildi. Bu alana girmek isteyen yatırımcıların başta Kral TV ve TGRT olmak üzere Cine5, Kanal6, Flash TV’ye ilgi göstermesinin yanı sıra, halen yayında olmayan BRT ve HBB’nin de vitrine çıkması bekleniyor.

DOĞAN Grubu’nun 306.5 milyon dolarla en yüksek fiyatı verdiği Star TV ihalesinin ardından, dikkatler sektörde satışa söz konusu olabilecek diğer ulusal kanallara yoğunlaşacak. ‘Satıldı-satılacak’ denilen TGRT’nin yanı sıra, bu alana girmek isteyen yatırımcıların yine TMSF’nin satışa sunacağı Kral TV ve Cine 5’e ilgilerini kaydırması bekleniyor. İyi bir fiyat verilmesi halinde Flash TV’nin ve Kanal 6’nın satışının da gündeme gelebileceğine dikkat çekilirken, halen yayın yapmamakla birlikte BRT ve HBB kanallarına da bu alana girmek isteyen yatırımcıların ilgi gösterebileceğinden söz ediliyor.

23 KANALIN 16’SI ESAS OĞLAN:

Ulusal kanal olarak bakıldığında Türkiye’de 23 TV sıralanıyor. Ancak bunlardan 16’sı ‘esas oğlan’ olarak tanımlanıyor. Bunun nedeni de bu 16 kanalın karasal (terrestrial) yayıncılık frekansına sahip olması. RTÜK tarafından daha sonra yapılan düzenlemelerle bazı bölgesel kanallara ulusal yayıncılık yapma hakkı verilmiş olsa da, bu 16 kanal ‘orijinal’ kabul ediliyor. Karasal yayın yapan, uydu ve kablodan da yayın hakkı bulunan bu 16 kanal ise şöyle: ‘ATV, Flash TV, Kanal D, Star, Show, NTV, CNN Türk, BRT, Kanal 7, Kral TV, Kanal 6, Cine 5, HBB, STV, TGRT ve Mesaj TV (Meltem Grubu).’

SIRA KRAL’DA TGRT GÜNDEMDE:

Yakın zamanda satışı söz konusu olabilecek ilk kanal olarak Kral TV görünüyor. Star TV’nin satış ihalesini tamamlayan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 30 Eylül’de de Star Medya Grubu’nun diğer kanalı Kral TV’yi satışa çıkarıyor. TMSF’nin 45 milyon dolar muhammen bedelle açık artırmaya çıkaracağı bu kanalın yanı sıra son günlerde satışı en çok konuşulan kanal TGRT. Bu kanalın Ahmet Ertegün tarafından kozmetik devi Ronald Lauder adına 200 milyon dolara alındığı haberleri yalanlansa da bu kanala da ‘bugün yarın satılacak’ gözüyle bakılıyor. Yakın bir zamanda satışı beklenen bir diğer kanal ise Cine 5. TMSF tarafından, Erol Aksoy’un borçlarına karşılık el konulan CINE 5’in de birkaç ay içinde satış takviminin tamamlanması bekleniyor.

BRT VE HBB DE SATILABİLİR:

Bu alana ilgi gösteren yatırımcıların halen satışa söz konusu olan kanallardan birini alamamaları halinde yöneleceği ilk adres Flash TV olarak gösteriliyor. Flash TV logosuyla yayın yapan Göktuğ Elekronik Yayıncılık, sektörün en eski kuruluşlarından biri. İyi bir fiyat verilmesi halinde bu kanalın da satılabileceği söyleniyor. Bu arada el konulan Bayındırbank’ın eski patronu Kamuran Çörtük’ün kanalı BRT de satılabilecek kanallar arasında sayılıyor. BRT gibi halen yayın yapmayan Bilge Has’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Has Holding’in kanalı HBB’ye de talip çıkabileceği belirtiliyor. Satışı daha önce defalarda gündeme gelen Ahmet Özal’ın televizyonu olarak bilinen Kanal 6’nın da bir kez daha satılmasına da ‘mümkün’ gözüyle bakılıyor. Sorunlu gibi gözükseler de karasal yayın hakları bulunan bu kanallara mutlaka ilgi gösterileceğini belirten sektör yetkilileri, önümüzdeki bir kaç yıl içinde yabancıların da ilgisiyle birlikte büyük bir hareketlilik yaşanacağını vurguluyor.

Alaturka ve Rock FM 540 bin dolara aynı adrese gitti

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) dün ihalesini gerçekleştirdiği radyolardan Rock FM’e tek teklif sahibi Karma 350 bin dolar verirken, Radyo Alaturka’ya da Ares 190 bin dolarla en yüksek teklifi sundu. İki ayrı şirket olarak farklı ortaklık yapılarıyla ihaleye giren Karma ve Ares’in iş adresleri aynı çıktı. Her iki şirket de Yapı Kredi Plaza’da aynı adreste faaliyet gösterirken, aralarındaki bağ ‘İhalelere GEM Global Equities Management ve onun sermaye yatırımları kolu olan GEM Private Equity Partners tarafından danışmanlık hizmeti almaları’ olarak açıklandı.

ROCK FM 6 DAKİKADA:

Star Medya Grubu şirketlerinin ihalesine devam eden TMSF, dün sabah saatlerinde yaptığı ihaleye tek teklif Karma Radyo ve Televizyon Yayıncılık A.Ş’den geldi. Karma’nın muhammen bedelin 15 bin dolar üzerinde 350 bin dolarlık teklif vermesiyle ihale 6 dakikada sonuçlandı. Karma Yönetim Kurulu Üyesi Ender Öztaş, medya sektörüne yeni adım attıklarını söyledi. Karma’nın Yıldız Basın Yayın Pazarlama Dağıtım şirketi bünyesinde yer aldığını belirten Öztaş, Ares için ise ‘Beraber çalıştığımız bir firma’ dedi.

ALATURKA’YA 2 TALİP:

İhalesi öğleden sonra yapılan Radyo Aleaturka’ya ise Ares Radyo ve Televizyon Yayıncılık’ın yanı sıra Üsküdar Radyo ve Televizyon talip oldu. Muhammen bedelin 155 bin dolar olduğu bu radyo için açık artırma 175 bin dolardan başladı. Üsküdar şirketi fiyatı 181 bin dolara kadar çıkarırken, ihaleyi 190 bin dolar ile Ares kazandı. Ares Yönetim Kurulu Başkanı Mediha Petek Kutucuoğlu, doğrudan veya dolaylı olarak medya sektöründe faaliyet gösteren hiçbir yerli veya yabancı grupla ilişkisinin bulunmadığını kaydetti. Kutucuoğlu, Karma ile bir ilgilerinin olup olmadığı sorusu üzerine, her iki şirketin de GEM Global Equities Management ve GEM Private Equity Partners tarafından danışmanlık hizmeti aldığını belirtti.

Canwest: TGRT’yle ilgileniyoruz, henüz alma noktasına gelmedik

KANADALI
iletişim devi Canwest’in Star radyo ve televizyonları için TMSF tarafından açılan ihalelere katılan şirketi CGS’nin yöneticisi Fatih Akol, Enver Ören’in patronu olduğu İhlas Grubu bünyesindeki TGRT ile ilgilendiklerini, ancak henüz satın alma noktasında olmadıklarını söyledi. Canwest’in Türkiye’deki ayağı durumundaki Akol, konuya ilişkin sorularımızı şöyle cevaplandırdı: ‘Evet TGRT ile ilgileniyoruz. Böyle bir fırsat yakalanabilir mi diye bakıyoruz. Rakamları inceliyoruz. Ama bu bir süredir devam eden bir süreç. Henüz satın alma noktasında değiliz.’

STAR GATESİ VE KRAL TV:

İhale süreçlerinin devam ettiğini, Türkiye’ye ilgilerinin sürdüğünü belirten Fatih Akol, ‘Star TV’yi alamadık. Ancak grubun diğer tüm aktifleri ile ilgileniyoruz. Star Gazetesi ilgi alanımız içinde. Kral TV ihalesine hazırlanıyoruz’ dedi. Akol, Canwest’in, Kral TV’yi alamazsa, büyük sayılabilecek rakamları Süper FM’i ve Metro FM’e yatırdığı teminatları da yakıp, Türkiye’den gidebileceği yolundaki iddialar ise şu karşılığı verdi: ‘Türkiye’ye küsüp projelerden vazgeçmemiz, çekilmemiz söz konusu değil. Bunları komik buluyoruz.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!