Standart Ünlü'de büyük ortak Mahmut Ünlü oldu

Güncelleme Tarihi:

Standart Ünlüde büyük ortak Mahmut Ünlü oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2012 15:58

Türkiye'de yatırım bankacılığının, birleşme ve satın alma projelerinin önde gelen ismi Mahmut Ünlü, yatırım bankası Standard Ünlü’nün ana hissedarı olurken, Güney Afrikalı Standard Bank’a ait yüzde 53 oranındaki çoğunluk hisselerini alarak, hisse oranını yüzde 75’e arttırdı. Mahmut Ünlü, bölgesel yatırım bankası olarak büyüme stratejisi doğrultusunda faaliyet göstermeye devam edeceklerini söyledi.

Türkiye'de yatırım bankacılığının, birleşme ve satın alma projelerinin önde gelen ismi Mahmut Ünlü, yatırım bankası Standard Ünlü’nün ana hissedarı olurken, tüm grup şirketlerini Ünlü&Co çatısı altında toplama kararı aldı. Godiva'nın ve son olarak da Şok marketler zincirinin Ülker Grubu tarafından satın alınması başta olmak üzere son yıllarda halka arz, ikincil halka arz, blok satışlar ve şirket alım-satımlarında öne çıkan Standard Ünlü’nün İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Mahmut Ünlü, Güney Afrikalı Standard Bank’a ait yüzde 53 oranındaki çoğunluk hisselerini alarak, hisse oranını yüzde 75’e arttırdı ve bu sonuçla Standard Ünlü’nün ana hissedarı oldu.

Standard Ünlü’nün İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Mahmut Ünlü ile Standard Bank Yönetici Direktörü ve Standard Ünlü Yönetim Kurulu Başkanı Martin Botha’nın katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında açıklanan hisse devri anlaşmasına göre, Standard Bank, nihai yüzde 25 hisse oranıyla Standard Ünlü’deki ortaklığını sürdürmeye devam edecek. Mahmut Ünlü, Standard Bank'ın faaliyette bulunduğu bazı ülkelerden çekildiğini, ancak Türkiye'de kalmaya ve stratejik ortak olarak faaliyetlerini sürdürmeye devam edeceğini belirterek " Standard Bank ağırlıkla Afrika ve Güney Afrika pazarında odaklanma kararı aldı. Çünkü bu pazara yeni uluslararası bankalar geliyor ve dolayısıyla rekabet de daha yoğunlaşıyor. Bu nedenle Standard Bank Rusya'dan ve Arjantin'den çekildi. Afrika pazarında odaklanarak büyümesini sürdürecek. Türkiye'de de stratejik olarak bugüne kadarki işbirliğimiz devam edecek" dedi.

SEKİZ GRUP ŞİRKETİ ÜNLÜ&CO ÇATISI ALTINDA

Standard Ünlü İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Mahmut Ünlü toplantıda yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

”Ortaklığımızın başladığı 2007 yılında içinde bulunduğumuz ekonomik konjonktür, 5 senede ciddi olarak bir değişim gösterdi. Bu değişime paralel olarak, Güney Afrikalı ortaklarımızla birlikte stratejilerimizi yeniden şekillendirmek amacıyla, bir süredir ortak çalışmalar yürütmekteydik. Bugün burada başarıyla tamamladığımız bu çalışmalarımızın sonuçlarını sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyorum. Ünlü&Co, Standard Ünlü’nün çoğunluk hisselerini Standard Bank’tan satın alarak ve ana hissedar olarak şirketin bugüne kadar çizdiğimiz planlar doğrultusunda ilerlemesini sürdürecektir. Standard Bank ile beş yıla yakın zamandır başarıyla sürdürmekte olduğumuz stratejik işbirliği hisse yapısının değişmesi sonrasında da aynen devam edecektir. Bu gelişmeye ek olarak, Standard Ünlü’nün de aralarında bulunduğu sekiz grup şirketimizi Ünlü &Co çatısı altında toplayarak, Nisan 2012 itibarıyla faaliyetlerimize Ünlü&Co yapısında devam edeceğiz.”

ÜNLÜ: "BÖLGESEL YATIRIM BANKASI OLACAĞIZ"

Mahmut Ünlü konuşmasında, Dundas Ünlü olarak başladıkları yatırım bankacılığı faaliyetlerinin 2007 yılında Standard Bank ortaklığı ile önemli bir aşamaya geldiğini belirterek 1998-2011 arası dönemde Türkiye'de hem adet hem de işlem hacmi bakımından en fazla birleşme-satın alma ve blok satış işlemi gerçekleştiren kurum olduklarını ifade etti. Ünlü, Standard Bank'ın uluslararası alanda yaptığı strateji değişikliği sonucu Standart Ünlü'deki hisse payını azaltma kararı aldığına dikkat çekerek " Bu benim için gerçekten büyük bir fırsat oldu. Ben de karşıma çıkan bu fırsatı değerlendirdim. Ünlü&Co bir anlamda holding şirketi olarak faaliyet gösterecek. Yatırım bankacılığı, kurumsal finansman ve varlık yönetimi alanlarında faaliyetlerimiz odaklanacak. Yeni fonlar kurarak büyüyeceğiz. Sonuçlanma aşamasına gelen 1 milyar dolarlık bir altyapı fonu var. Buralarda yerli ve yabancı ortaklıklara açığız. Ayrıca stratejimizde bölgesel büyüme de var. Bu ülkelerin başında Irak, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. Biz bu ülkelerde de özelleştirmelerin başlayacağını ve yatırım bankacılığına daha fazla ihtiyaç olacağını düşünüyoruz. Uluslararası bankalar var ama, biz Türkiye merkezli bir bölgesel yatırım bankasının daha başarılı olacağına inanıyoruz. Hedefimiz Ünlü&Co'yu bu bölgenin en önemli yatırım bankalarından biri yapmaktır" dedi.

"TÜRKİYE BİZİM İÇİN ÖNEMLİ ÜLKE"

Standard Ünlü Yönetim Kurulu Başkanı Martin Botha da, toplantıda yaptığı değerlendirmede "Güçlü olduğumuz pazarlarda varlığımızı daha da güçlendirme kararı aldık. Artan rekabet koşullarını dikkate alarak bölgesel banka olarak stratejimizi sürdüreceğiz. Türkiye bizim için önemli bir ülke. 90'ların başından beridir Türkiye'deyiz, ama son 5 yılda Standart Ünlü olarak çok önemli işlere imza attık. Bu işbirliğini uzun vadeli bir ortaklık ilişkisi olarak devam ettireceğiz" diye konuştu. Martin Botha, konuşmasında şunları söyledi:

“Mahmut Ünlü kaptanlığında Türkiye’de sürdürdüğümüz ortaklığımız boyunca 5 yılda birçok başarıya imza attık. Ekonomik piyasaların yeniden şekillenmesi stratejilerimizin de yeniden yapılandırılması gereğini doğurdu. Geçmişte bu strateji değişimine paralel Rusya ve Arjantin’deki faaliyetlerimizi devretmiştik. Ancak Türkiye bizim için tamamen çekilemeyeceğimiz kadar önemli bir ülke ve buradaki ortaklığımız da bizim için çok önemli. Tüm bu nedenlerden Türkiye’deki varlığımızı Standard Ünlü’deki yüzde 25 nihai hisse payımızla sürdürmeye devam edeceğiz.” (ANKA)





14:48 10/04/2012

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!