SSK ‘skandal sınav’ soruşturması başladı

Güncelleme Tarihi:

SSK ‘skandal sınav’ soruşturması başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan, Refahyol döneminde selefi Necati Çelik ve bürokratlarının neden olduğu 90 bin kişinin katıldığı ‘şaibeli SSK sınav skandalı’ için soruşturma başlattı. Çağan'ın, görev verdiği 2 bakanlık müfettişi, SSK Genel Müdürlüğü'nde çalışmaya başladı. Çağan, ‘Refah kadrolaşması’nın önünü açmak için Çelik'in memur yaptığı 50 müfettiş skandalı için de soruşturma açtı. Bu arada, bu görevlilerin, memur olarak atanmalarına ilişkin karar da iptal edildi.

‘Şaibeli sınav’ nedeniyle hakkında iki kez gensoru, yanıtlaması istemiyle de defalarca soru önergesi verilen Eski Bakan Çelik, Hürriyet'te de yer alan ‘SSK sınavını akrabalar kazandı’ iddiaları için, ‘‘Onuncu dereceden bir yakınımın kazandığını ispatlasınlar, istifa ederim’’ demişti. CHP Malatya Milletvekili Ayhan Fırat, Çelik'in birinci dereceden akrabalarının sınavı kazandığını ve işe başlatıldığını belgeleriyle ispatladı. Ancak Çelik, istifa sözünü tutmadı.

BRAVO ÇAĞAN'A

Çağan'ın soruşturma başlattığını Hürriyet'ten öğrenen Fırat, şunları söyledi: ‘‘Bravo Sayın Bakan'a, takdir ettim. Devlet devlet olacaksa yapılan usulsüzlüklerin hesabı mutlaka sorulmalı. Yoksa, devlet vatandaşının güvenini kazanamaz. Sınavdaki usulsüzlükler apaçık ortada. Çelik, Yüce Divan'a gidecek.’’

Çelik'in peşini bırakmayacağını vurgulayan Fırat, şöyle devam etti: ‘‘SSK sınavında yapılan sahtekarlık ufak-tefek şeyler değil. 2 bin 500 kişi alındıktan sonra bakanın akrabalarının da içinde olduğu 200 kişilik bir grup sahte imzalarla alındı. Bu usulsüzlüğün belgeleri elimde. Ayrıca yedek ilan edilmediği halde 2 bin 500'ün üzerinde kişi de yedek diye alındı. Bunların hepsi Yüce Divanlık konu. Kim olursa olsun, devlette usulsüzlük yapanların yanına kar kalmamalı. Bu vatanın çocukları sınırda asker olarak sırt sırta verip, ülkenin bütünlüğünü korumaya çalışırken, Refahyol'un bakanı ‘bu bizden, bu değil' diye ayırım yapıyor.’’

Bu arada Türk-İş Başkanı Bayram Meral ve DİSK Başkanı Rıdvan Budak, Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan’dan, ‘şaibeli SSK sınavı’ ile SSK'daki öteki usulsüzlük ve ideolojik kadrolaşmanın gereğinin yapılmasını istediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!