SPK'ya haksız rekabet uyarısı

Güncelleme Tarihi:

SPKya haksız rekabet uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2001 02:03

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), ‘Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Mali Tabloların Tabloların Düzeltilmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ tebliği geçen ay yayımlanarak yürürlüğe girdi.

31 Aralık 2001 tarihinden itibaren uygulanmasına geçilecek tebliğ, çıkmasıyla birlikte tartışmaları da beraberinde getirdi. ANAP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, mevcut koşullarda bu tebliğin yeni bir kriz oluşturacağını vurgulayarak, SPK'nın yayımladığı tebliğin bir yıl ertelenmesini veya SPK'nın, bu tebliğ kapsamında hazırlanan bilançoları halka açıklamamasını öneriyor ve aksi halde yeni bir krize girilebileceğini belirtiyor.

SPK'nın yayımladığı tebliğe göre bundan sonra halka açık şirketler açıkladıkları bilançoları enflasyona göre değerlendirmeye tabi tutacaklar. Bu değerlendirme sonucunda, halka açık şirketlerin bilançolarında, bir anlamda enflasyondan kaynaklanan gelirler görülemeyecek. Böylece şirketlerin, yatırımcılar tarafından yakından takip edilen kárlılıklarında düşüş gerçekleşecek.

BANKALAR İÇİN SORUN

Bu nedenle, enflasyondan arındırılmış bilanço hazırlanmasını zorunlu kılan tebliğin, uygulama zamanı açısından riskli sonuçlar doğurabileceği ve halka açık şirketlerle halka açık olmayan şirketler arasında farklı uygulamalar oluşturacağı belirtiliyor.

Tebliğ, iki büyük finansal krizden çıkan ve bu krizlerin etkilerini henüz atlatamayan bankacılık kesimi için özellikle tehlikeli bulunuyor. Teblğin uygulanması halinde bankacılık kesiminde yeni bir kriz doğabileceği de iddia ediliyor. Tebliğden sonra halka açık bankaların açıklayacakları bilançolarla, 2002 yılında iç ve özellikle dış piyasalardan kredi almalarının zorlaşacağı üzerinde duruluyor.

İstanbul Milletvekili ve Emlakbank eski Genel Müdürü Prof. Dr. Aydın Ayaydın, halka açık şirketlerin, SPK tebliğinden sonra açıklayacakları bilançolarda enflasyon etkisini dikkate almalarıyla birlikte kár ve özkaynaklarda önemli küçülmeler ortaya çıkacağına dikkat çekiyor.

Halka açık şirketlerin SPK uygulaması nedeniyle zarar etmiş olarak görünecek olmalarına karşın, halka açık olmayan şirketlerin hazırlayacakları bilançolarda enflasyon muhasebesi uygulamayacağı için kárlı görüneceğini belirten Ayaydın, ‘‘Böylece şirketler arasında haksız rekabet oluşacak’’ şeklinde konuşuyor.

Prof. Dr. Aydın Ayaydın, SPK'nın tebliği için konuşurken, ‘‘Bankalar iki kriz yaşadı ve dövizdeki dalgalanmayla sermayelerini, özkaynaklarını ve kárlılıklarını kaybettiler. 20 banka bu nedenle sistem dışında kaldı. Kalanlarında önemli kısmı sistemin dışına çıkmamak için mücadele ediyor. SPK tebliği ile krizi atlatamamış bankalar kársız, sermayeleri yetersiz ve özkaynakları negatif görülecek. Bu da dış kaynak bulamayacaklar demektir’’ diyor.


Bankalar ve sigorta şirketleri zorlanamaz


İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, SPK'nın bankaları ve sigorta şirketlerini enflasyon muhasebesiyle ilgili yeni tebliği uygulamaları konusunda zorlayamayacaklarını belirtiyor. Ayaydın, ‘‘Sermaye Piyasası Kanunu'nun 50'nci maddesinin ‘a' fıkrasına göre, özel kanunlara tabi olarak faaliyet gösteren kuruluşlar, kendi kanunlarına göre bilanço düzenleme yetkisine sahipler. Bu nedenle SPK, farklı bir bilanço düzenleme baskısı kuramaz’’ diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!