SPK ‘opsiyoncu teyze’yi koruyacak

Güncelleme Tarihi:

SPK ‘opsiyoncu teyze’yi koruyacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2013 01:59

SPK, opsiyonlu döviz işlemleri mağdurlarını korumaya yönelik önlem paketi hazırlıyor. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, “Bu işlemler için alt limit getirmek gibi önlemler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), son dönemde kurdaki aşırı oynaklığın da etkisiyle mağdur sayısı artan opsiyonlu döviz mevduatı işlemlerini kapsayan foreks piyasasına yönelik önlemler paketi için düğmeye bastı. Hürriyet’in geçtiğimiz hafta gündeme getirdiği küçük yatırımcıların büyük risk alarak ciddi oranda para kaybetmelerine neden olan opsiyonlu döviz mevduatı işlemlerine yönelik SPK paketi kapsamında kaldıraç oranlarında değişikliğe gidilecek. Bu tür işlemler için bir alt limit getirilmesi de söz konusu.

ALT LİMİT GELEBİLİR

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, büyük şirketlerin ve sanayicilerin kur risklerini sigortalamak (hedge etmek) amacıyla bu piyasayı kullanmamasının yanısıra son günlerde dolar kurunda yaşanan dalgalanmanın da etkisiyle küçük yatırımcıların foreks işlemlerinden zarar gördüğüne dikkat çekerek, bu konuda bu işlemler için bir alt limit getirmek ve kaldıraç oranlarında değişikliğe gitmek gibi bir dizi önlem alacaklarını söyledi. SPK’nın alacağı önlemler sonucunda sanayicinin bu piyasayı aktif olarak kullanması için teşvik edici önlemler gelmesinin planlanlandığını belirten Ertaş, “Çalışmalar sürüyor, forkes işlemleri için bir alt limit getirilmesi söz konusu olabilir. Çünkü bu piyasaya girin, girmeyin diyemeyiz, ancak kontrol oluşturmak gerekebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

TERCİH BÜYÜK YATIRIMCI

Dünyada foreks piyasasının kur riskini hedge etmek için kullanıldığını hatırlatan Ertaş şöyle konuştu: “Fakat bizde foreks işlemlerinin tamamına yakını küçük yatırımcı diyebileceğimiz kitle tarafından kullanılıyor. Küçük miktarlarla büyük riskli işlemler yapıyorlar. Yaptığımız araştırmalar, yatırımcıların büyük kısmının paralarını kaybettiği yönünde. Büyük yatırımcıların daha bilinçli şekilde piyasaya girmeleri için çalışmalar yapıyoruz. Yeni yılın ilk aylarında bu düzenlemeyi yürürlüğe koyacağız. Kaldıraç oranlarını değiştireceğiz. Giriş çıkışları daha kontrol altına alacağız. Böylece bu tür opsiyonlu işlem mağdurlarını korumayı hedefliyoruz.”

Yılmaz’dan Fed dedikodusu

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişleme programında değişikliğe gitmeme kararına ilişkin, “ABD yatırımcılarının gelişmekte olan ülkelerde çok büyük fonları var. Fed’in bu fonların zarar etmemesi için onlara bir çıkış stratejisi sağladığı dedikodusu var” dedi. Yılmaz, 4. İstanbul Finans Zirvesi’deki konuşmasında “Fed’in bu genişlemeci para politikasından çıkacağını hepimiz biliyoruz. Fed 22 Mayıs’ta piyasayı test etmek istedi, hiçbir eylem yapmadan sadece söylemle piyasanın nabzını tutmaya çalıştı. Ve gördü ki bu genişlemeci para politikası daraldığında piyasalar üzerinde son derece etkin bir olay meydana gelecek ve olumsuz bir etki yapacak” diye konuştu. Fed’in er ya da geç piyasadan çıkacağı kesin olduğu için bundan sonraki dönemde çıkışın açıklanacağı tarihe kadar volatilitenin bir miktar daha artacağını ifade eden Yılmaz, “Çok zor bir ortamdan geçiyoruz şu anda” dedi.

Haberin Devamı

Lisanslı kurumlarla çalışın önerisi

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, opsiyonlu döviz işlemi yapan yatırımcılara lisanslı kurumlar ve bu tür işlemleri çok iyi bilen, piyasa bilgisi sağlam yetkili kişilerle çalışmaları önerisini yaparak, “Öbür tarafta işlem yaparsanız sonuçlarına katlanmak zorundasınız” uyarısında bulundu.

Gezi için bilgi bekliyoruz

SPK’nın Gezi Parkı olayları sürecindeki işlemlere yönelik aracı kurumlarda başlattığı incelemelerin sürdüğünü belirten Ertaş, yurtdışından bilgi beklediklerini sonuçlara ilişkin takvimin belli olmadığını kaydetti.

Günlük işlem 12 milyar lira

TÜRKİYE’de 33 aracı kurumun faaliyet gösterdiği foreks piyasasında, günlük işlem miktarı yaklaşık olarak 12 milyar liraya ulaşıyor.

Haberin Devamı

Arınç: İki defa ‘daralmadan’ zirve yapan ekonomimiz var

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç, 11 yılda Türkiye’yi finansal krizlere karşı kırılgan bir ülke konumundan küresel krizlere dayanıklı, dalgalanmalarla mücadele etmeyi bilen bir ekonomi haline getirdiklerini belirterek, “Türkiye’de son 12 yılda iki defa daralmadan zirveye çıkan ve zirvedeki konumunu sürdüren bir ekonomi vardır. Son açıklanan yüzde 4,4 büyüme oranımız Türkiye’nin geleceği açısından ümitlerimizi artırmaktadır” dedi. Arınç, teknoloji ve iletişimde yaşanan gelişmelerle dünyanın çok hızlı bir dönüşümden geçtiğine vurgu yaparak, anlık açıklama ve olayların bir anda ekonomik, kültürel kırılmalara neden olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Şimşek: Merkez Bankası’na güvenin

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek de İstanbul Finans Zirvesi’ndeki konuşmasında uzun vadede en önemli konunun kurumsal altyapı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Kurumların kalitesi iyi ise Türkiye büyümeyi başaracak. Demografik yapımız çok elverişli, kurumlarımızın kalitesi artıyor. Biz Türkiye’yi iyi bir konuma doğru götürüyoruz. Büyüme potansiyeli yüksekse kısa vadede finansman dışarıdan da gelebilir. Ama orta uzun vadede tabi ki tasarruflarımızı artırarak, katma değer zincirini de yukarı çıkararak büyümeyi başaracağız. Türkiye’de 10 yıl önce yabancı sermayeli şirket sayısı 5 bin 600’dü. Bugün ise bu rakam 34 bin 500’e çıktı.” Türkiye’de reel efektif kur endeksinin uzun vadede yukarı doğru olduğunu belirten Şimşek, “Onun için siz gelin Merkez Bankası’na güvenin. Merkez Bankası’nın da söylediği şey aslında budur” dedi.

Haberin Devamı

Fed’e şaşıranlara şaşırıyorum

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) kararlarına ilişkin “Ben Fed’e şaşıranlara şaşırıyorum. Çok büyük sürprizler gibi değerlendiriliyor. Halbuki Fed, eninde sonunda ‘piyasaya verdiğim parayı ben geri çekeceğim’ diyor” dedi. Çağlayan, Fed kararlarının döviz kuru üzerindeki etkilerine yönelik, “Böyle bir ortamda Merkez Bankası’nın bir bilek güreşi yaparak ‘kurdaki gidişatı önleyeceğim, kaynaklarımı kullanacağım’ gibi bir efor sarf etmesinin de anlamı yoktu. Piyasa, kendi fiyatını bulacaktır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!