Söz verdikleri görüşmeye gelmiyorlar ya da işe başlayıp kayboluyorlar: Hayalet işçiler

Güncelleme Tarihi:

Söz verdikleri görüşmeye gelmiyorlar ya da işe başlayıp kayboluyorlar: Hayalet işçiler
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2024 07:00

İş dünyasının başı ‘Job Ghosting’ ile dertte. Yani, işe alım sürecinin ortasında aniden yok olan çalışanlar, şirketlerin yeni sorunu oldu. İş ilanlarına başvuran adaylar çağrıldıkları görüşmelere gitmiyor, İK yetkilileri dakikalarca boş masada bekliyor. Bir şekilde işe başlayanlar ise 2-3 gün sonra haber dahi vermeden işten ayrılıyor. Sektör temsilcileri, “Söz verilen görüşmelere gelinmiyor. İlk gün öğle yemeğine çıkıp dönülmüyor. İş verenin telefonları dahi engelleniyor. Hayalet işçilerle başımız dertte. Aradığımız elemana ulaşamıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Job Ghosting, yani işe alım sürecinin ortasında aniden yok olmak. Bu kavramı, ‘Adayların işverenlere hiçbir açıklama yapmadan, aniden iletişimi kesmesi’ diye de açıklayabiliriz. Son dönemde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hem KOBİ’lerin hem de şirketlerin insan kaynakları departmanlarının Job Ghosting ile başı dertte. Bir kesimin de ‘hayalet işçiler’ olarak nitelendirdiği bu gruptakiler sayısız yere iş başvurusunda bulunuyor ve süreci belirli bir noktaya getirdikten sonra ya iş görüşmesine gitmiyor ya da işe başlasa bile 2-3 gün içerisinde ortadan kayboluyor.

HER YERDE ŞARTLAR AYNI

İş arayanlarla işçi arayanların buluştuğu 24 Saatte İş platformunun Kurucu Ortağı Mert Yıldız, Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede “Platformumuzda 4.5 milyon aday ve 200 bine yakın şirket var. Dönem dönem işgücü piyasasında bazı sorunlar öne çıkıyor. Şu an şirketlerin en fazla muzdarip olduğu konuların başında ‘Job Ghosting’ geliyor. Bu Türkiye’ye özgü bir sorun değil. Hizmet sektörünün çok hızlı büyüdüğü tüm ülkelerde bunu görüyoruz. Bütün maaşların asgari ücret seviyesine yaklaştığı, çalışana sunulan şartların aynı olduğu bir ortamda böyle sorunlar yaşanabiliyor. Kendi verilerimizi incelediğimizde 4.5 milyon iş arayan kişinin yüzde 5’inin Burger King ve McDonald’s gibi yerlerde çalıştığını görüyoruz. Çoğu iki haftadan fazla dayanamamış” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Söz verdikleri görüşmeye gelmiyorlar ya da işe başlayıp kayboluyorlar: Hayalet işçiler

ÖĞLE YEMEĞİNDE GİDİYOR, İŞVERENİ ENGELLİYOR

İşçi sorununun giderek büyüdüğünü ve bu gibi sorunlarla şekil değiştirdiğini vurgulayan Mert Yıldız, “İnsan kaynakları departmanları ne kadar planlama yaparsa yapsın iş arayan kişiler görüşmeleri tamamlamıyor. Yer ve tarih belirlenmiş olsa da bir mazeret bildirmeden, hatta gelmeyeceğini bile söylemeden ortadan kayboluyor. İnsan kaynakları bazen o saatleri boş geçiriyor. Bu aşamayı bir şekilde gelenler ise bazen ilk öğle yemeğinde, bazen 2 gün içinde işi bırakıyor. Ve işi bıraktığını işverene söylemiyor. Hatta işvereni engelliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

HANGİ SEKTÖRLERİ VURDU?

24 Saatte İş platformunun kurucusu Mert Yıldız’a göre ‘Job Ghosting’ yani ‘hayalet işçi’ sorunu Türkiye’de en çok yeme-içme, perakende, lojistik ve güzellik sektörlerinde hissediliyor.

AYLIK CİRO KAYBI YÜZDE 14

“Çoğu KOBİ ve şirket cirosunu artırmak ve büyümek için eleman arıyor. Ancak bu süreçte hepsi zorlanıyor” ifadelerini kullanan Mert Yıldız, şunları söyledi:  “24 Saatte İş uygulamasındaki 781 şirket ve 3 bin 550 çalışan adayına sorduk. Şirketlere göre işe alım süreçlerindeki en büyük zorluk mavi yakada adayların iş görüşmelerine gelmemesi çıkarken, beyaz yakada ise bu problem uygun adaylara ulaşamamak olarak karşımıza çıkıyor. Uygun adayı işe başlatamayan her işletmenin aylık ciroda 14 kadar kayıp yaşadığını tespit ettik.”

Haberin Devamı

Söz verdikleri görüşmeye gelmiyorlar ya da işe başlayıp kayboluyorlar: Hayalet işçiler

YARISI GELMİYOR

BİRLEŞMİŞ Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de Hürriyet’e, “Adaylar, arama süreçlerinde en az 8-10 yere başvuruyor.  Kimilerini sonradan görmezden geliyor. Burada bir nezaket sorunu var.  İnsan kaynakları günde 7-8 görüşme için plan yapıyor ama bunların yarısı görüşmeye gelmiyor. CV gönderiyorlar, sonrasında defalarca arıyorlar. Görüşmeye çağırdığımızda ise neden bile bildirmeden gelmiyorlar. Yani bize önce ‘love bombing’ yapıyorlar. ardından da ‘Job Ghosting’. Araya aracı sokan çok sayıda aday da görüşmeye gelmiyor. Biz de bunlara şaşırıyoruz”diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!