Sosyal Güvenlik Kurumu'nda maaşta çifte standart

Güncelleme Tarihi:

Sosyal Güvenlik Kurumunda maaşta çifte standart
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2007 14:35

Sosyal Güvenlik Kurumu personeli arasında iki farklı maaş uygulaması getiren yasal düzenleme yürürlüğe sokuldu. SGK'nın Genel İdari Hizmetlerinde çalışan personeline yüzde 200 oranında ek ödeme yapılırken, sağlık hizmetleri çalışanın ek ödemesi bunun yaklaşık 3.5 katı olan yüzde 700 oranında olacak.

Resmi Gazete'de geçen hafta yayımlanarak yürürlüğe giren 5597 sayılı "Çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun"a göre SGK personeline yapılacak ek ödeme miktarlarında genel idare hizmetleri (GİH) sınıfında olanlar ile sağlık himetleri (SH) sınıfında olanlara yapılacak miktarlar arasında çok büyük farklar oluştu.

UÇURUM DOĞACAK

GİH sınıfındakilere yüzde 200 olarak belirlenen ek ödeme oranı, SH sınıfındaki personele yüzde 700 olarak saptanmasının, çalışanlar arasında büyük bir "ücret uçurumu"nun doğmasına yol açacağı belirtildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ARASINDA DA AYRIMCILIK

Buna göre, SH sınıfında olup da daire başkanlığı, genel müdür yardımcısı olan birine eskiden olduğu gibi yüzde 200 değil, yüzde 700 oranında ek ödeme yapılacak. Ancak, bu uygulama da bütün sağlık çalışanlarını kapsamıyor. Örneğin, hemşire, psikolog idareci olsa yüzde 700 oranında değil de yüzde 200 oranında ek ödeme alabilecek. Yasal düzenlemeye göre sadece eczacı, doktor ve diş hekimi bundan yararlanacak ve diğerlerinden farklı olarak yüzde 200 yerine yüzde 700 oranında ek ödemeden yararlanacak.

TORPİLLİLERE GÜN DOĞDU

Diğer kurumlardan SGK'daki reçeteleri inceleme komisyonuna geçenler, örneğin Sağlık Bakanlığı'ndan görevlendirilenler bu ek ödemeden yararlanamıyordu. Bu düzenleme ile Sağlık Bakanlığı'ndan SGK Komisyonu'nda görev alanlara yüzde 700 oranında ek ödeme yapılacak.

EŞİTSİZLİĞİN KURUMLAŞMASI

Başka kurumların genel idare hizmetleri sınıfından olup da SGK'da görev alanlar ek ödemeden yararlanamayacak. SGK'da 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre 50 kişi ile bilişim hizmetleri için sözleşme yapılıyor, bundan da fiilen "torpilliler" yararlanıyordu. Bunlara da sözleşmeli personel için belirlenen ücret tavanının 2,5 katı ücret veriliyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!