Sosyal güvenliğe Borsa çözümü

Güncelleme Tarihi:

Sosyal güvenliğe Borsa çözümü
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

OECD, Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur'un mali durumunun şu anki yapı ile düzeltilemeyeceğini savunarak, 400 bin dolar karşılığında, bu kurumların Borsa kanalı ile mali yapılarını güçlendirecek bir proje hazırlamayı önerdi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Türkiye'deki sosyal güvenlik kuruluşlarının mali durumlarının düzeltilebilmesi için bu kurumların fon yönetimleri oluşturarak, menkul kıymetler piyasasında faaliyet göstermelerini önerdi.

OECD uzmanları, Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur'un mali durumunun şu anki yapı ile düzeltilemeyeceğini savunarak, sosyal güvenlik kuruluşlarının bütçe üzerindeki yükünün azaltılması ve bu kurumların kendi ayakları üzerinde durabilmesi için mali alanda yeni bir yapılanmaya gitmeleri zorunluluğu olduğuna dikkati çekti.

OECD bu çerçevede, 3 sosyal güvenlik kuruluşunun kurtarılması için önerilerini şöyle sıraladı: ‘‘SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'un gayrimenkulleri elden çıkarılarak, mal varlıkları paraya çevrilsin. Emekli Sandığı'nın otelleri de bu çerçevede satılsın. Sosyal güvenlik kuruluşları, daha sonra birikimleri ve topladıkları primleri daha iyi değerlendirebilmek için tek tek ya da topluca fon yönetimleri oluştursun. Bu işin başına da profesyonel yöneticiler getirilsin. Sosyal güvenlik kuruluşları, fon yönetimleri eliyle menkul kıymet piyasalarına girsin, yatırım ortaklıkları kursun, borsada faaliyet göstersin.’’

OECD, görüşmelerde, kendilerinin bu alanda Türkiye'ye gereken yardımı yapabileceğini bildirirken, bu iş için gerekli altyapıyı OECD uzmanlarının 400 bin dolar karşılığı kurabileceklerini de ifade etti.

OECD yetkililerince, bütün dünyada sosyal güvenlik kuruluşlarının, birikimlerini bu şekilde değerlendirdiği belirtilirken, önerilen sistemin Türkiye'de de kurulması halinde, hem ilgili kuruluşların mali yapılarının düzeleceği hem de sermaye piyasalarının daha da gelişeceği vurgulandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!