SORU: Site yönetimi olarak sitemize ait aidatları yine sitemize adına açılmış banka hesabın yatırmakta ve mevduat faizi ile repo geliri elde etmekteyiz.

Güncelleme Tarihi:

SORU: Site yönetimi olarak sitemize ait aidatları yine sitemize adına açılmış banka hesabın yatırmakta ve mevduat faizi ile repo geliri elde etmekteyiz.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2006 15:01

Elde ettiğimiz faiz ve repo gelirleri üzerinden Gelir Vergisi kanunu uyarınca gelir vergisi tevkifatı yapılacak mı?

Haberin Devamı

CEVAP: Sorunuzla ilgili açıklamalara Kurumlar Vergisi Kanunu ile ilgili olarak yayımlanan 2004/5 sayılı sirkülerde yer verilmiştir. Söz konusu sirkülerde; “Tüzel kişiliği bulunmayan iş hanı, bina yönetimi gibi hizmet organizasyonlarınca bina malik ve kiracılarından müşterek ihtiyaçları karşılamak amacıyla aidat, gider karşılığı vb. adlar altında para toplanmakta ve toplanan bu paraların bankalarda değerlendirilmesi yoluna gidilmektedir. İş hanı, apartman, site yönetimi adına hesap açtırılması halinde anılan organizasyonlara yapılan ödemelerden tevkifat yapılmayacaktır.” şeklinde açıklamada bulunulmuştur.

Buna göre, apartmandaki konutlara verilen hizmetler ile ortak giderlerin karşılanması amacıyla malik veya kiracılardan gider karşılığı, aidat, avans vb. isimler altında toplanan paraların yatırılması suretiyle apartman yönetimi tarafından bankalarda açılmış bulunan mevduat hesaplarına yürütülen faizler ile bu paraların repoda değerlendirilmesi suretiyle sağlanan repo kazancından gelir vergisi tevkifatı yapılmaması gerekmektedir.Buna karşılık, bu organizasyonlara ait paraların yönetici veya üçüncü şahıslar adına açılan hesaplarda değerlendirilmesi halinde ise bu hesaplara yapılan ödemeler üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!