Soros’un Yudum’unu Turkish Bank’ın yeni sahibi Kuveytli NBK satın aldı

Güncelleme Tarihi:

Soros’un Yudum’unu Turkish Bank’ın yeni sahibi Kuveytli NBK satın aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2007 00:00

Turkish Bank’ın hisselerini almak için Özyol Ailesi ile prensipte anlaşan Kuveytli NBK (National Bank of Kuwait) Capital Private Equity, dünyaca ünlü spekülatör George Soros’a ait Türk gıda yağ üreticisi Yudum Gıda’nın yeni sahibi oldu.

GEÇTİĞİMİZ günlerde Turkish Bank’ın hisselerini almak için Özyol Ailesi ile prensipte anlaşan Kuveytli NBK (National Bank of Kuwait) Capital Private Equity, dünyaca ünlü spekülatör George Soros’a ait Türk gıda yağ üreticisi Yudum Gıda’nın yeni sahibi oldu. NBK, Yudum’u, Soros’a ait Bedminster Capital tarafından idare edilen Southeast Europe Equity Fund Ltd’den satın aldı. NBK Capital Equity Partners’in, 2006 yılında 110 milyon dolar satış cirosu gerçekleştiren Yudum Gıda’nın 100 hissesini, İş Bankası tarafından sağlanan finansman ile satın aldığı açıklandı.

KONTROL HİSSESİNE YATIRIM: Kuveyt Ulusal Bankası’nın (NBK) yatırım bankacılığı kolunu oluşturan NBK Capital’in Yöneticisi Samir Assaad, bu satın almanın NBK Capital’in, kendi alanlarında lider ve ciddi büyüme potansiyeline sahip firmaların kontrol hissesine yatırım yapma stratejisini ortaya koyduğunu söyledi. NBK Capital’in, uyguladığı aktif hissedar stratejisi ve mevcut şirket yönetimleri, kurduğu güçlü ortaklık bağları ile şirketler için ciddi büyüme potansiyeli yaratabileceğine dikkat çeken Assaad, bu sayede hissedarlara değer katılabileceğine inandıklarını belirtti.

KOMİLİ AİLESİ KURMUŞTU: 1878’lerde zeytinyağı ve sabun üretimi ile faaliyete başlayan Komili fabrikası, Komili Ailesi tarafından kurulmuştu. Komili fabrikası 1984 yılında İstanbul’dan Ayvalık’a taşındı. Unikom adıyla 1992’de Unilever ile başlayan ortaklık, 1995’te Unilever’in tüm hisseleri almasıyla sona erdi. Unikom Gıda, Ağustos 2003’te Unilever tarafından Soros’un kontrolündeki Amerikan sermayeli yatırım fonu Southeast Europe Equity Fund’a devredildi. Bu şirket günümüzde Yudum Gıda olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

105 BİN TON ÜRETİM KAPASİTESİ: Merkezi İstanbul’da, fabrikası Ayvalık’ta yer alan şirketin yıllık 85 bin ton mısırözü ve ayçiçek yağı, 20 bin ton da zeytinyağı üretim kapasitesi bulunuyor. Yudum’un, Yudum Ayçiçekyağı ve Sırma Mısırözü markasıyla ürettiği ürünler iç pazarın yanısıra çeşitli Avrupa ülkeleri ile Orta Doğu ülkelerine ve Uzakdoğu Asya’da Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Çin ve Kore’ye ihraç ediliyor.

NBK, Turkish Bank’la da söz kesmişti

KUVEYT Ulusal Bankası’nın (NBK) yatırım bankacılığı kolunu oluşturan NBK Capital, daha önce de Türkiye’de özellikle bankacılık alanında yatırım yapacağına ilişkin açıklamalarıyla basında yer aldı. NBK, Turkish Bank’ın hisselerinin önemli bölümünü satın almak için geçtiğimiz günlerde bankanın sahibi Özyol Ailesi ile prensipte anlaşmıştı. NBK Capital Equity Partners’in yatırım coğrafyası Körfez İşbirliği Ülkeleri (GCC), Mısır ve Türkiye’nin yanında Lübnan, Ürdün ve Suriye’yi kapsıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!