Soros, Erçel’i suçladı

Güncelleme Tarihi:

Soros, Erçel’i suçladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

DÜNYACA ünlü spekülatör George Soros, yüzde 20 ortağı olduğu Türk Tuborg ile ilgili dünya basınına Türkiye aleyhinde demeçler vermeye devam ediyor. Soros, bu kez Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'i, bir dönem genel müdürlüğünü yaptığı Yaşarbank'ı ‘‘yasadışı yollarla’’ kurtarmaya çalışmakla suçladı.

ÖNCEKİ gün The Wall Street Journal gazetesine verdiği demeçte, Yaşar Holding'in yaptığı bir dizi anlaşmayla çıkarlarına zarar verdiğini iddia eden Emerging Growth Partners CV şirketi aracılığıyla Tuborg'un yüzde 20.28 oranında hissesine sahip olan George Soros, bu kez de Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'i suçladı. Türk Tuborg'a yaptığı yatırımların Yaşarbank eski Genel Müdürü ve şimdiki Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel tarafından yasadışı olarak bankayı kurtarma operasyonunda kullanıldığını öne süren Soros, Türkiye'ye yatırım yapan yabancıları uyararak kalkınmakta olan ve cazip gelen bu ülkede türlü çeşitli entrikaların yaşandığını öne sürdü.

Türk Tuborg hisselerinin Ticaret Odası ve Sayıştay tarafından da denetlenmesini isteyen Soros, Selçuk Yaşar'ın arkasında bulunan eski genel müdürü Gazi Erçel'in manevralarla hisselerini Yaşarbank'a devrettiğini öne sürerek, ‘‘Şimdi ben Türk Tuborg'un denetlenmesini istiyorum ama başmimar Gazi Erçel kendi kendini denetleyemez. O zaman uçtu paralar’’ dedi. Gazi Erçel ise Soros'un böyle bir ithamda bulunduğuna inanmadığını söylemekle yetindi. Dünya basınına yansıyan bu çekişme için İtalyan basını yaşanan ‘‘Bira krizi’’nin Türkiye'nin AB'ye yakınlaşma sürecinde imaj lekelenmesine uğrayabileceğini, Kurt, Soros'un tüm silahlarını kullanarak Türkiye aleyhine propaganda yapabileceğini belirtti.

Soros'un 90'lı yıllarda yaşanan her küresel krizde parmağının olduğunu hatırlatan ‘‘La Stampa’’ gazetesi, 1992'de İtalyan Lireti ile İngiliz Sterlini'nin değer kaybetmesinin, 1997'deki Asya krizinin hatta Boris Yeltsin'in tahtından inmesinde Soros'un etkili olduğunu öne sürerek ‘‘Sıra şimdi Türkiye'de’’ yorumunu yaptı. Soros'un Ankara hükümetine başvurarak açıklamalar istediğini de yazan gazete ‘‘Soros emekliye ayrılmadan son vurgununu Türkiye'de yapmak istiyor’’ değerlendirmesinde bulundu. Soros Danimarka'nın ünlü birasının isim hakkının da Yaşar Holding'den alınması için uğraş vereceğini belirtti. Soros, önceki gün The Wall Street Journal'da yer alan bir haberde de Türk Tuborg'un satın aldığı Yasarbank hisseleri için tazminat ödemesini talep etmişti. Soros'un yatırım fonlarından Quantum Emerging Growth Başkanı Michail Neus da geçen ay bu iddiaları dile getirmişti. Gazete, Quantum Fonu'nun 1999 yılında Türk Tuborg'un yüzde 20.8 oranındaki hisse senedinin alımı için 10 milyon dolar ödendiğini ancak bu payın piyasa değerinin şu anda 5 milyon dolar olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!