Sonbahar müzayedelerine 972 eser girdi, 32.5 milyon lira göründü

Güncelleme Tarihi:

Sonbahar müzayedelerine 972 eser girdi, 32.5 milyon lira göründü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2011 00:00

Sonbahar sezonu toplam 32.5 milyon lira açılış değerine sahip 972 eserin satışa çıktığı müzayedelerle başladı. Müzayedelerde, Ürdün Kraliyet Ailesi’nin koleksiyonundan Fahr El Nissa Zeid’in eserlerinin yanı sıra Erol Akyavaş’ın, Burhan Doğançay’ın eserleri de satışta.

Haberin Devamı

TÜRK çağdaş ve modern sanatının baş yapıtlarının satışa çıkacağı sonbahar sezonu toplam değeri 32.5 milyon lirayı bulan eserlerle açıldı. Türkiye’nin önde gelen müzayede evleri, sonbahar sezonunu toplam 972 eserin satışa çıkacağı müzayedelerle karşılıyor. Sezonu 20 Ekim Perşembe günü Nişantaşı Müzayede açarken, Antik A.Ş., Alif Art, Beyaz Müzayede yeni sezonun ilk müzayedelerini düzenliyor. Antik A.Ş. Ürdün Kraliyet Ailesi’nden Prens Raad Zeid’in koleksiyonundan Fahr El Nissa Zeid’in 1949 soyut çalışmasını 850 bin lira açılış fiyatıyla satışa çıkarırken, Beyaz Müzayede de Erol Akyavaş’ın ‘Mavi Kompozisyon’ eserini 750 bin lirayla 1 milyon lira aralığında müzayedeye çıkarıyor.
Sezonun ilk müzayedesi
Sonbahar sezonunun ilk müzayedesini Nişantaşı Müzayede, 20 Ekim Perşembe günü ‘Osmanlı ve Çağdaş Sanat Eserleri Müzayedesi’ adıyla düzenledi. Toplam 324 eserin satışa çıkacağı müzayede de, Türk ve Avrupalı ressamlara ait tablolar, Osmanlı Dönemi’ne ait tombaklar, el yazması Kuran-ı Kerim’ler, Osmanlı mücevherleri, Fransız, İngiliz ve Rus Gümüşleri gibi eserler yer alıyor. Açılış fiyatlarıyla hesaplandığında toplam 3.5 milyon liralık eser müzayedeye çıktı.
Ürdün Kraliyeti’nden eserler
Antik A.Ş. 269’ncu müzayedesini dün düzenledi. Müzayede de açılış bedelleriyle toplam 10 milyon liralık 175 eser sergilenirken, Ürdün Kraliyet Ailesi koleksiyonundan müzayede için Türkiye’ye eserler getirildi. Türk resminin en değerli sanatçılarından Fahr El Nisa Zeid’in imzasını taşıyan üç müzelik eser, ilk kez aynı müzayedede satışa sunuldu. Prens Raad bin Zeid Al Hussein koleksiyonundan müzayede için Türkiye’ye gelen Fahr El Nissa Zeid eseri “The Pianist”, yine Ürdün Kraliyet Ailesi koleksiyonundan sanatçının 1949 yılında soyut dönemine geçiş yaptığı çalışmalarından müzelik bir eser, ve “Beş Balıkçı Kardeş” çalışması da bu eserler arasında yer aldı.
7 üstaddan seçmeler
Alif Art, sezonu bugün düzenleyeceği Jessie Eskinazi Benardete’nin koleksiyonunun ikinci bölümünü sunduğu müzayede ile açıyor. “Büyük 7 Üstaddan Seçmeler” mezatıyla açılan müzayede de İhsan Cemal Karaburçak, Nurullah Berk, Fikret Mualla, Burhan Doğançay, Sabri Berkel, Leopald Levy ve karikatürist Salih Erimez’e ait toplam 144 eser satışa çıkıyor. Toplam 7 milyon lira açılış fiyatıyla koleksiyonerlerin beğenisine sunulan eserler, Jessie-Geri Benardete tarafından yaşamları boyunca titizlikle toplandı. Koleksiyonda 16 eseri satışa çıkan Burhan Doğançay, müzayedenin en pahalı açılış fiyatına sahip eserinin de sahibi. Sanatçının Doors Serisi-154 eseri 300-350 bin lira aralığında açılış fiyatıyla müzayedeye çıkıyor.
İki akşam müzayedesi
Beyaz Müzayede ise 2011-12 sezonunu 25-26 Ekim’de gerçekleştireceği iki akşam müzayedesi ile açıyor. Yurtdışında uygulanan hafta arası akşam müzayedeleri geleneğini Türkiye’ye taşıyan 17’nci Beyaz Müzayede’de, 12 milyon lira değere sahip 329 eser satışa çıkıyor. Müzayedenin ilk akşamında 179 eser, ikinci akşamında ise 150 satışa çıkıyor. İki yıl önce tahmini fiyat aralığı sistemine geçen Beyaz Müzayede’nin, ekim müzayedesinde en pahalı 2 eseri 750 bin lira ile 1 milyon lira aralığında satışa sunulacak olan Erol Akyavaş’ın ‘Mavi Kompozisyon’ isimli ve 400 bin lira ile 550 bin lira aral1ığında satışa sunulacak olan Fahrelnisa Zeid’in ‘Forbidden Sun’ isimli tabloları olacak. 17. Beyaz Müzayede’de Mithat Şen’in gerçek Fenerbahçe formalarından yapmış olduğu bir eser de satışa sunulacak.

Haberin Devamı

Başyapıt eserler değerini kaybetmez

Haberin Devamı

ANTİKA ve sanat piyasasının krizlerden en az etkilenen hatta uzun dönemde hiç etkilenmeyen bir piyasa olduğunu ifade eden Olgaç Artam, şöyle konuştu: “Krizlerde sanat piyasasında bir hareketlilik görülür. Müşterilerimizin büyük çoğunluğu antika ve tablo alarak hem varlıklarını yanlarında güvende tutarlar, hem de büyük fiyat artışlarından faydalanırlar. Sanat piyasasında pek çok kriz yaşandı ancak iyi bir eser hiçbir zaman değer kaybetmiyor. Her geçen gün sayıları azalan başyapıt eserlerin fiyatları krizlere rağmen artmaya devam edecektir.”

Bayram nedeniyle bu yıl müzayede takvimi sıkıştı

KURBAN Bayramı’nın kasım ayına denk gelmesi nedeniyle bu yıl müzayede takvimi de sıkıştı. Sezonu ekim ayında açan müzayede kuruluşları, ay sonuna kadar müzayedelerini düzenleyip, bayrama kadar bekleyecek. Kurban Bayramı’ndan sonra ise Ankara Antikacılık 27 Kasım tarihinde, Bali Müzayede yılbaşında yeni müzayedeler düzenleyecek.

Haberin Devamı

Sezon hızlı başladı mayısa kadar hareketli

ANTİK A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Olgaç Artam, sonbahar sezonunun bu yıl hızlı başladığını belirterek, “12’nci İstanbul Bienali ve yan etkinlikleri ile eylül başında başlayan hareketlilik aynı şekilde devam ediyor. Yaz aylarında İstanbul’dan ayrı kalan koleksiyoncular heyecanla gerçekleşecek müzayedeleri bekliyorlar. Müzayede sezonu ekim-mayıs ayları arasında gerçekleşiyor. Mayıs ayına kadar sanatın her alanında hareketlilikler olacak” dedi. Artam,. Antik A.Ş.’nin sonbahar hazırlıklarıyla ilgili de şu bilgileri verdi: “30’ncu yılımız nedeniyle çok özel bir klasik Türk ressamları müzayedesine hazırlanıyoruz. Büyük ustalara ait bugüne kadar görülmemiş muhteşemlikte tabloları koleksiyoncularla buluşturacağız. Kasım ayında Türk hat sanatının gözdeleri Hilye-i Şerifelerin yer aldığı bir sergi hazırlıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!