Son karar prensin

Güncelleme Tarihi:

Son karar prensin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2018 08:30

İstanbul bu yıl 9’uncu kez Boğaziçi Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. 70’den fazla ülkeden ziyaretçi beklenen zirveye Suudi Arabistan’ın katılımı netleşmedi. Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından durumun ortaya çıktığını belirten zirvenin organizatörü Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UİP) Kurucu Başkanı Cengiz Özgencil, “Prensin onayı bekleniyor. Eğer katılırlarsa en kalabalık heyet Suudiler olacak” dedi.

Haberin Devamı

BOĞAZİÇİ Zirvesi bu yıl dokuzuncu kez 26-28 Kasım tarihleri İstanbul’da düzenlenecek. Düzenlendiği ilk yıl 26 ülkeden katılımın olduğu zirveye bu yıl ise 70’den fazla ülkenin katılması bekleniyor. Devlet başkanları, bakanlar ve iş insanlarının katıldığı Boğaziçi Zirvesi Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenirken, zirvede bir araya gelecek iş insanlarının 400 milyon dolara yakın ortaklığa imza atacağı öngörülüyor. Geçen 8 yılda ise 1.7 milyar dolarlık iş hacminin yaratıldığını ifade eden zirvenin düzenleyicisi Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UİP) Kurucu Başkanı Cengiz Özgencil, “30 yakın Avrupa Birliği ülkesi ve ABD, zirvenin katılımcıları arasında. AB ülkeleri daha çok enerji yatırımları için zirveye katılıyor. AB ülkeleri ayrıca para dövizde yaşanan yükseliş sonrasında değerlenen Euro’dan da yararlanmak istiyor. Bunların dışında Kafkas ve Körfez ülkelerinden de yoğun ilgi var” dedi.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan’ın da gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti öncesine kadar katılımcı ülkeler arasında yer aldığını dile getiren Cengiz Özgencil, zirvenin düzenlenmesine 4 gün kala yaşanan olayın ardından Suudi Arabistan’ın katılıp katılmayacağının ise netleşmediğini söyledi. Kaşıkçı cinayetinden yaklaşık 2 ay önce Suudi Arabistan Yatırım Ajansı Başkanı tarafından ülkeye davet edildiklerini anlatan Özgencil, “Bu davet üzerine Suudi Arabistan’a gittik. Yatırım ajansı başkanı Suudi Arabistan Ticaret Bakanı ve çok sayıda işinsanı ile birlikte zirveye katılmak istediklerini söylediler. Biz de memnuniyetle karşıladık. Yaptığımız toplantıda verilen katılımcı sayısı ile Suudi Arabistan zirveye katılan ülkeler arasında sayı bakımından en kalabalık heyet olacaktı. Ancak ortaya çıkna Kaşıkçı cinayeti sonrasında zirveye 4 gün kalmasına rağmen katılım konusunda net bir cevap alabilmiş değiliz. Türkiye’deki zirveye katılabilmek için Suudi veliaht prensin onayı bekleniyor” diye konuştu.

7 ÜLKEDEN RESMİ HEYET

Zirve’nin bu yılki ana temasının ‘Barışın Sürdürülebilmesi ve Herkes İçin Kalkınma’ olacağını ifade eden Özgencil, “Zirvede dünyanın takip etmesi gereken konular işlenecek. Zirvede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Tayland Ticaret Bakanı Sontirat Sontijirawong, İngiltere merkezli finans şirketi Mobius Capital Eş kurucusu Carlos Hardenberg gibi konuşmacılar yer alacak. Zirve kapsamında ‘Dünya Beşten Büyüktür’ paneli de olacak. Bu panele eski Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yuşçenko da katılacak. Hâlâ görevde olan 11 ülkenin bakanı da gelecek” dedi.

Haberin Devamı

OTOMOTİV VE ENERJİ

TÜRKİYE’nin son dönemlerde yeniden yatırım yapılabilir ülke olarak görüldüğüne dikkat çeken Cengiz Özgencil, “Türkiye’de hâlâ ekonomik sıkıntılar var. Ancak yurtdışında yaptığımız temaslardan edindiğimiz izlenimlere dayanarak 2019’un sonbaharından sonra yeniden bir yükselişe geçileceği öngörülüyor. Ortadoğu ülkeleri daha çok gayrimenkul için gelirken, Avrupa ve ABD’liler ticari amaçla yatırım planlıyor. Gelecek dönemde enerji ve otomotiv özelinde yatırımın artabileceği görülüyor. Ayrıca turizm ve hizmet sektörü de yatırım planlanan sektörler arasında” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!