Soma dosyası elden ele geziyor

Güncelleme Tarihi:

Soma dosyası elden ele geziyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 22:47

AKHİSAR Ağır Ceza Mahkemesi’nin Soma iddianamesini geçen hafta kabul etmemesi üzerine başsavcılığa iade edilen dosya şimdi de Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Haberin Devamı

AKHİSAR Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı 45 sanıklı Soma iddianamesini geçen hafta kabul etmedi. İddianame Akhisar Cumhuriyet Savcılığı’na iade edildi.

7 AYDA 5 AŞAMA

13 Mayıs’taki facianın ardından başlatılan soruşturma kapsamında halen 8 kişi tutuklu bulunurken, Soma Cumhuriyet Savcılığı 6 ay sonra, 3 Kasım’da fezlekeyi hazırlayıp, Ağır Ceza Mahkemesi bulunan en yakın Akhisar Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi. Akhisar Cumhuriyet Savcılığı ise fezlekeyi inceleyip, hazırladığı iddianameyi Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ne 10 Kasım’da sundu. İddianameyi inceleyen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de25 Kasım’da 4 eksik madde gerekçesiyle savcılığa geri iade etti. Bunun üzerine Akhisar Cumhuriyet Savcılığı iddianamenin iadesine itiraz etti. İddianame bu kez Manisa Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Manisa Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederse yargılama hemen başlayacak. İade gerekçelerini haklı bulup, Akhisar Başsavcılığı’na gönderirse, eksikler tamamlanıp dosya yeniden Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelip, değerlendirmeye alınacak.

ASGARİ 5 YIL

Çağdaş Hukukçular Derneği yöneticisi Engin Gökoğlu, “5 yıllık asgari tutukluluk süresi var. Bu durumda tahliye olmaları bile gündeme gelebilir. Onun için yargılamanın bir an önce başlaması lazım. Bir yıl gibi bir sürede davaya hiç başlanmamış olursa tahliyeler gündeme getirilebilir” dedi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de zaman kaybına tepkisini şu sözlerle ifade etti : “Savcılığın 7 ay içinde müşteki ifadelerini almamış olması ve görev tanımlamaları ile suç eşleştirmelerini yapmadan iddianameyi hazırlaması anlaşılamaz. Yargılamanın bir an önce başlaması bir yandan çok düşük maaşla orada görev yapan ve diplomalı işçi olup üzerlerine suç yıkılmaya çalışılan 6 tutuklu şirket çalışanı açısından da talihsizlik. Ancak CEO Can Gürkan ve Genel Müdür Ramazan Doğru için ise avantaj olabilir. Adaletin en kötüsü gecikmiş adalettir. Bir an önce yargılamanın başlaması herkesi için rahatlatacaktır. ”
Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız ise “Yargı kendi denetim süreci içinde işliyor. Gecikmeyle ilgili bir tepkimiz yok” dedi.


İDDİANAMENİN İÇERİĞİ

Haberin Devamı

ARALARINDA Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, şirket yöneticileri Akın Çelik ve Ramazan Doğru’nun da bulunduğu halen tutuklu 8 kişi hakkında “olası kasıtla insan öldürme ve yaralama” suçundan 301 ve 161 kez, çoğu mühendislerden oluşan diğer 8 şirket çalışanının “bilinçli taksirle insan öldürmek ve yaralama”dan 301 ve 161 kez, maden görevlisi 29 kişi hakkında da “taksirle insan öldürmek”ten yargılanmaları talep edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!