Sodada limit krizi çıktı

Güncelleme Tarihi:

Sodada limit krizi çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı kaynak suları ile maden suları yönetmeliğini tek yönetmeliğe indirdi. Kaynak sularında tehlike sınırı Nitrit için litrede 25 miligram (mgr) olarak, maden sularında ise litrede 0.05 olarak saptandı. Ancak, Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı'nın limitlerine itiraz etti.

Sağlık Bakanlığı, Hürriyet Tüketici Servisi'nin, su ve maden sularında limitin üzerinde sağlığa zararlı maddeler bulunduğuna ilişkin haberi üzerine, kaynak suyu ve maden suyu yönetmeliğini yeniden düzenledi. Yeni yönetmeliğe göre Kaynak sularında tehlike sınırı Nitrit için litrede 25 miligram (mgr) olarak, maden sularında ise nitrit litrede 0.05, Clorür 40 mgr olarak saptandı. Ama Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı'nın limitlerine, sağlıksız sular da piyasaya çıkarsa, halk sağlığının tehdit edeceği gerekçesiyle itiraz etti.

Tarım Bakanlığı, nitrit limitinde Avrupa Birliği'nin (AB) tehlike sınırına gelindiğini işaret eden ‘zil parametresi’ olan 0.02 mg/litrenin baz alınmasını önerdi. Ancak bu öneriye Sağlık Bakanlığı itibar etmedi. Nitrit'te Dünya Sağlık Örgütü limitinin 0.1 olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Sedat Ünal, Tarım Bakanlığı ve ilgili diğer kuruluşların da görüşü alınarak ‘Kaynak, Maden, İçme ve Kullanma Suları İstihsali Ambalajlanması ve Satışı Hakkındaki Yönetmelik’in tamamlandığını ve yürürlük aşamasına geldiğini bildirdi. Ünal, yönetmelikle her türlü suyun disiplin altına alınacağını ve halk sağlığının korunacağını söyledi. Kaynağı, dolum tarihi belirtilmeyen, otomatik doldurulmayan sulara izin verilmeyeceğini anlatan Ünal, ‘‘Mevcut su tesislerine, yeni yönetmeliğe göre kendilerini yenilemeleri için 1 yıl süre verdik. Bu sürede belirlenen şartları yerine getirmezlerse kapatacağız. Tüm işletmeler Kontrol Laboratuvarı kurmak ve sularını ölçmek zorundalar’’ dedi.

KAYNAK SORUMLUSU

Edinilen bilgiye göre, daha çok su kaynağından yarlanılması da amaçlanan yönetmeliğin, daha önceki limitlere göre ‘tehlikeli’ sayılan suların da içilmesi ve kullanılmasına kapı aralanacak. Yönetmeliğe göre her su kaynağının bir sorumlusu olacak. Suların genel kontrolü Hıfzıssıhha merkezlerince 3 ayda bir rutin olarak yapılacak. Ayrıca, bakanlık istediği zaman veya gelen ihbarlar üzerine denetimler yapacak.

Denetimlerde tehlike sınırını ifade eden limit değerlerin aşıldığı saptanırsa, o sular toplatılıp imha edilecek. Ayrıca, işyeri ihtar edilecek ve bir hafta içinde yeniden tahlil yapılacak. Bu tahlil de kirli çıkarsa, tesis 15 gün süreyle kapatılacak. Kirlilik unsurları bu sürede giderilirse, tesisin açılmasına için verilecek ve bir ay süreyle haftada bir denetim yapılacak. Bu denetimlerde aklanırsa, tesis için 3 ayda bir yapılan rutin kontrole geçilecek. Yönetmelik ile elle dolumu sağlanan ve kentlerde satışı yapılan damacana suları uygulaması da engellenecek. Ayrıca, suların dolduracağı şişeler geri dönüşümlü ve geri dönüşümsüz olarak iki tür olacak ve geri dönüşümsüz şişelerde polikarbonattan yapılmış olma şartı aranacak.

İKİ BAKANLIK DA SAKLIYOR

Su yönetmeliğinin çıkmasını, yoğun rekabet içinde olan çok sayıda firmanın beklediği ifade edilirken, Sağlık ve Tarım Bakanlığı nitrit, clorür gibi maddelerin tehlike sınırını ifade eden limit değerlerin tamamını vermekten ısrarla kaçındılar. Hürriyet'in her iki bakanlığa ısrarla sorduğu ‘‘Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği limitler nedir, Tarım Bakanlığı'nın önerdiği limitler nedir, AB ve WHO'nun belirlediği limitler nelerdir?’’ soruları yanıtsız kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!