Soda rezaletine bakanlık el koydu

Güncelleme Tarihi:

Soda rezaletine bakanlık el koydu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet'in piyasada satılan 11 sodanın kanserojen nitrit maddesi içerdiğini ortaya çıkarması, Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Antalya ve Afyon'da nitrit içerdiği belirlenen Kızılay Maden Suyu ve Sodası için imha kararı alındı. Soda üretilen 11 ilin valiliklerine tahlil talimatı verildi. Nitritli çıkan sodalar tahlil sonrası imha edilecek.

Hürriyet Tüketici Köşesi'nin ortaya çıkardığı ‘‘Soda rezaleti’’nde Sağlık Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık, Antalya ve Afyon'da yapılan tahlillerde nitrit içerdiği belirlenen Kızılay Maden Suyu ve Sodası şişelerine el konulması ve boşaltılarak imha edilmesine karar verdi. Sağlık Bakanlığı ayrıca Hürriyet'in haberinde nitritli çıkan maden suyu ve sodaların üretildiği 11 ilin valiliklerine birer yazı gönderdi. Valilerden il sınırları içersinde üretilen maden suyu ve sodalarının kaynağından alınacak numunelerin Hıfzıhsıhha laboratuvarlarında tahlil ettirilmesini ve sonuçlarının en kısa zamanda bakanlığa gönderilmesi istendi.

İMHA EDİLECEK

Sağlık Bakanlığı'nın 16 Mayıs 1995 tarihinde yayınladığı genelgeye göre, maden suyu ve sodalarının nitrit içermemesi gerektiğini hatırlatan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Cihanser Erel, konayla ilgili olarak Hürriyet'e açıklamalarda bulundu. Erel, 11 il valiliğinin yaptıracağı tahlillerin sonucunda nitrit içeren maden sularının şişelerine el konulacağını ve Kızılay Maden Suyu ve Sodası'nda olduğu gibi imha edileceklerini söyledi.

Cihanser Erel'in imzasıyla Manisa, Burdur, Bursa, Ankara, Afyon, Sakarya, Giresun, Erzincan, Muğla, Denizli ve Bolu illerinin valiliklerine gönderilen 8778 sayılı yazıda, ‘‘Bakanlıkça işletme ruhsatı verilen maden suları işletmelerinin denetlenmesini ve bu maden sularının kimyasal, bakteriolajik analizlerinin en yakın hıfsıhsıhha enstitülerinde yaptırılarak sonuçlarının en kısa zamanda Bakanlığımıza gönderilmesini rica ederiz’’ denildi.

KKTC: Hürriyet'e teşekkürler

Hürriyet'in ‘‘Soda rezaleti’’ haberiyle ilgili olarak KKTC Sağlık Bakanlığı da bir açıklama yaptı. Açıklamada, nitrit içeren maden suyu ve sodalarının ithalatını yasakladıkları için üretici firmaların yoğun baskısıyla karşılaştıklarına dikkat çekildi ve ‘‘Hürriyet'in Tüketici Köşesi'nin yaptığı araştırma, yasaklama kararındaki haklılığımızı ortaya koydu. Kıbrıs'ın gıda tüketimi tamamen ithalata dayalı. Bu nedenle, yurt dışından ithal edilen tüm gıda maddeleri, büyük bir titizlikle analiz edilir, analizlerin sonucuna göre de girişine izin verilir. Gıda Maddeleri Mevzuatımıza göre de, maden suyu ve sodalarının kesinlikle nitrit içermemesi gerekiyor. İçerdiği taktirde, dün olduğu gibi bundan sonra da ithalatına kesinlikle izin ve taviz vermeyeceğiz’’ denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!