Sizin için ilk kez koyun işine gireceğiz, karides de üreteceğiz

Güncelleme Tarihi:

Sizin için ilk kez koyun işine gireceğiz, karides de üreteceğiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2005 00:00

Türkiye’de piliç eti üretimi yapan tek yabancı sermayeli kuruluş olan CP, Türklerin yeme alışkanlıklarını dikkate alarak koyun ve karides işine girmeye de karar verdi. CP Foods Başkanı Adirek Sripratak, ‘Karides zaten üretiyoruz ama eğer gerçekleşirse ilk kez koyun etine girmiş olacağız’ derken, Türkiye’yi bölge üssü olarak gördüklerini kaydetti.

TÜRKİYE’de 1986 yılından bu yana önce yem, sonra da piliç eti üretimi ile faaliyet gösteren CPS (Charoen Pokhand Foods), gündemine koyun eti ve karides üretimini de aldı. Türkiye’de piliç eti üretimi yapan tek yabancı sermayeli kuruluş olan CP Standart Gıda için, yatırım ve genişleme planlarını yaptıklarını söyleyen CPF Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Adirek Sripratak, bunu yaparken Türk tüketicisinin yeme alışkanlıklarını gözettiklerini söyledi.

3 MİLYAR DOLAR CİRO:

Tayland’da Bankok yakınlarındaki piliç ve karides üretim tesislerini ilk kez Türk gazetecilere açan CPF’in Başkan ve CEO’su Adirek Sripratak, Tayland ve Türkiye’deki üretimleri hakkında bilgi verdi. CPTürkiye CEO’su Kasem Jarusawad ve CPTürkiye Genel Müdürü Nezih Gencer ile birlikte sorularımızı yanıtlayan Sripratak, Tayland ve Türkiye’nin yanı sıra Çin, Endonezya, Malezya, Vietnam, Hindistan, Burma, Bangladeş, Kamboçya ve İngiltere’de yatırımları bulunan CPF’in gıda grubu olarak 3 milyar dolarlık, 9 farklı alanda faaliyet gösteren grubun ise 13 milyar dolarlık cirosu bulunduğunu kaydetti.

TÜRKİYE’DE BÜYÜME PLANI:

CP’nin 300 milyon dolarlık cirosu ile Türkiye’nin 500 şirketi arasında 86’ıncı olduğunu hatırlatan Sripratak, ‘Türkiye’de yatırım ve genişleme planımız var’ dedi. Sripratak, şunları söyledi: ‘Türkiye’de sadece tarımsal sanayi ve gıda ile ilgiliyiz. 15 milyon dolarlık başlangıç sermayesi ile girdiğimiz bu pazarda bugünkü yatırımlarımızın tutarı 100 milyon dolar. Türkiye’de bu sektörün geleceğini çok iyi görüyoruz, AB ile olan ilişkilere de bakarak gelişeceğine inanıyoruz. Bugün Avrupa donmuş tavuk ithalatı yapıyor, Türkiye Avrupa’ya taze tavuk sağlayabilir. Çevresindeki ülkelere de ihracat yapabilir. O nedenle Türkiye’de bir üssümüz var diye düşünüyoruz. Türkiye üzerinden, Rusya, Ukrayna ve Romanya’da etkin olmayı planlıyoruz.’

UZMANLAR ÇALIŞIYOR:

Türkiye’de yeni ürünleri de gündeme aldıklarını açıklayan Sripratak, bunun nedenini ise kuş gribi gibi sorunlarla azalan piliç eti tüketimi olarak değil, Türk tüketicisinin yeme alışkanlıklarını gösterdi. Türkiye’de piliç etinin yanı sıra kırmızı et ve balık da tüketildiğine dikkat çeken Sripratak, şöyle konuştu: ‘Biz de bunları dikkate alarak yeni yatırımlarımızı şekillendineceğiz. CPF olarak balık ve özellikle de karides konusunda büyük bir tecrübemiz var. Karideste Tayland’ın en büyüğüyüz, Amerika, Japonya, İngiltere gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Eğer kapalı bir sistem kurup kendi yüksek teknolojimizle kapalı bir ortamda ısı kontrolünü yapabileceğimiz bir formül bulursak, belirleyeceğimiz karides ırkının üretimini yapacağız. Şu anda araştırmalar Mersin ve Antalya’da devam ediyor.’

KOYUN İLK OLACAK:

Koyun eti üretiminin ise CPF’un mevcut faaliyet alanları içinde bulunmadığına dikkat çeken Sripratak, ‘Eğer gerçekleşirse Türkiye ile ilk kez bu alana da girmiş olacağız’ dedi. Bu üretimin Türkiye’ye özel olacağını belirten Sripratak, ‘Üretimimiz yok ama yemini sattığımız için sektörü tanıyoruz, uzmanlarımız yatırım için araştırma yapıyor. Türkiye şartlarına göre Türkiye’deki uzmanlarla yapacağız’ diye konuştu.

Kuş gribinde Türkiye bizden başarılı oldu

BU yıl Türkiye’de de görülen kuş gribinin geçen yıl Tayland’da da ortaya çıktığını hatırlatan Sripratak’a göre, Türkiye bu konuda pekçok ülkeden daha başarılı oldu. Bakanlık ve sektör yetkililerin kuş gribi tehlikesi henüz ortada yokken bütün önlemleri almış olmasının olayın Türkiye’de kısa sürede kontrol altına alınmasını sağladığını vurgulayan Sripratak, kendi ülkesindeki gelişmeler konusunda ise şunları söyledi: ‘Bu tür virüslerin tesislerimize girmesi imkansız, ancak tüketici psikolojik olarak kuş gribinden etkilendi. O dönemde çiğ tavuk ihracatımız durdu, iç tüketimde ilk 3 ay yüzde 10, sonraki dönemde yüzde 90’lara varan düşüşler oldu. Buna karşın domuz eti, balık ve karidese yönelen taleple CP’nin bir kaybı olmadı. Şu anda ise kuş gribi öncesine göre yüzde 40’lık bir artış söz konusu.’

‘Helal Belgesi’ için 40 Müslüman işçisi var

CP
Türkiye’den yapamasa bile Tayland’dan Avrupa ve Amerika’nın yanı sıra pek çok Müslüman ülkeye ihracat yapıyor. Bunun koşulu ise son günlerde Türkiye’nin de gündemine giren Helal Belgesi’ne sahip olmak. CP tesislerinde üretilen helal ürünlerin diğer ürünlerden bir farkı yok. Bu belgenin şartı ise kesimhanede 40 Müslüman işçi çalışması. Bu rakam 4 bin 200 kişinin çalıştığı şirkette az gibi görünse de, Tayland’ın ancak yüzde 3.8’inin Müslüman olduğu düşünülürse az sayılmaz. Elbette helal ürünler bu işçiler tarafından tek tek kesilmiyor, bu işi makineler yapıyor. Ancak işçiler belgenin gereği olarak iş başı yapmadan önce duasını ediyor, günde 5 vakit olmasa bile cuma namazını mutlaka kılıyor. Ladin tişörtü giyen işçileri de kimse yadırgamıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!