Siyasiler de destek verdi

Güncelleme Tarihi:

Siyasiler de destek verdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

KOÇ Topluluğu'nun, enflasyonla mücadele için sermaye kesimine yaptığı, ‘‘Bu yıl kar etmeyelim’’ çağrısına, siyasilerden destek geldi.

Siyasi parti temsilcileri genellikle, Koç Topluluğu'nun çağrısını takdirle karşıladıklarını ifade ettiler ve şu görüşleri dile getirdiler:

Metin Bostancıoğlu (DSP Grup Başkanvekili): Enflasyon, sadece hükümetin üstesinden gelebileceği bir sorun değil. Herkesi ve her kesimi doğrudan etkileyen enflasyona karşı topyekün tedbirler almalıyız. Rahmi Koç'un, enflasyonla mücadeleye destek amacıyla aldığı kararı takdirle karşılıyoruz. Ekonomik ve Sosyal Konsey'de bu konu ele alınmalı ve sadece çalışan kesimden değil, sermaye kesiminin de enflasyonla mücadelede hükümete yardımcı olması konusunda mutabakata varılmalı.

Aydın Menderes (RP Genel Başkan Yardımcısı): Rahmi Koç'un bu konuda söylediklerinin esas muhatabı, başta Sakıp Sabancı olmak üzere diğer büyük zenginlerimiz, holdinglerimizdir. Bakalım onlar neler söyleyecekler. Benim kişisel kanaatimi sorarsanız, gölge etmesinler başka bir şeye ihtiyaç yoktur.

Mustafa Yılmaz (Devlet Bakanı): Koç Topluluğu'nun kararı, son derece iyi niyetli bir girişim. Bu kararın getirecekleri konusunda devletin alması gereken tedbirler varsa, bu da yapılmalıdır. Koç Topluluğu bu kararıyla, kendi çıkarının önüne, ülke çıkarını koyduğunu göstermektedir. Ülke için yararlı bir karardır. Bu her holdingin de veremeyeceği bir karardır.

Ali Topuz (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Koç Grubu'nun, enflasyon ile mücadeleye katkıda bulunma arzusu memnuniyet vericidir. Türk ekonomisinin en az yüzde 70'i özel sektörün konrolündedir. Enflasyonu, ekonomimizin bir hastalığı olmaktan çıkarabilmek için özel sektörün de devletle aynı kararlılıkta olması gerekir. Şimdiye kadar ekonomik konularda özveri talebi hep çalışanlara yönelik olmuştur. Bu sıkıntıyı, sermaye kesiminin de yüklenmesinin kaçınılmaz olduğu kabul edilmeli. Koç şimdi bunu yapıyor, Koç Grubu'na da bu yakışırdı. Birileri emekten, birileri kardan fedakarlık yapacak. Bu fedakarlık eşit olmalı. Koç'un kararı, reel ekonomi alanını ilgilendiriyor. Reel olmayan ekonomiden de büyük karlar elde ediliyor. Bu yaklaşım, reel olmayan ekonomiye de yansıtılmalıdır.

Yılmaz Karakoyunlu (ANAP Genel Başkan Yardımcısı): Başbakan zor bir kış olacak sözü, populist olmayan bir politakının ülkede uygulanmakta olduğunu gösteriyor. İş dünyası da bu hükümetin yapmak istediğini açıkca görüyor. Koç Holding ilk örneğini gösterdi. Anladığım kadarıyla bu konu Koç Holding yönetiminde çok derinliğine tartışılmış ve fevkalade bir çalışma ile desteklenmiş. Rahmi Koç'un beyanatı, belli ki çok disiplinli ve etraflı çalışmanın ortaya koyduğu gerçekler doğrultusunda söylenmiş. Böylesine sorumlu bir iş dünyasına sahip olmak ülkenin geleceği açısından önemli bir göstergedir.

Turan Güven (DYP Grup Başkanvekili): Mehmet Akif'in (Doğruyol işte bu diyerek sen bir yürü bakalım) diye bir şiiri vardır. Türkiye'nin kurtuluşu buradaysa, bu kanaata varmışlarsa başlasınlar görelim. Kar marjını makul bir seviye indirsinler. Gayet güzel olur, vatandaş da rahat nefes alır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!