Siyasi risk ve Kıbrıs’tan korkmadık Türkiye’nin parlak geleceğini gördük

Güncelleme Tarihi:

Siyasi risk ve Kıbrıs’tan korkmadık Türkiye’nin parlak geleceğini gördük
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2006 00:00

Atina’da Finansbank’ın yüzde 46 hissesini satın almaya imza atıp aynı gün İstanbul’a gelen NBG Yönetim Kurulu Başkanı Takis Arapoglou, "Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanabilecek siyasi risk veya Kıbrıs’la ilgili gerginliklerden çok Türk ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelere odaklandık. Türkiye’nin geleceğinin parlak olduğunu gördük ve yatırım kararı aldık" dedi.

FİNANSBANK’ın yüzde 46’sını 2 milyar 774 milyon dolara almak üzere Hüsnü Özyeğin’e ait Fiba Holding’le anlaşma imzalayan National Bank of Greece’in (NBG) Yönetim Kurulu Başkanı Takis Arapoglou, "Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanabilecek siyasi risk veya Kıbrıs sorunuyla ortaya çıkabilecek gerginliklerden çok Türk ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelere odaklandık. Türkiye pazarının cazibesini ve geleceğinin parlak olduğunu gördük ve yatırım kararı aldık. Attığımız bu adım Türkiye ile Yunanistan arasındaki politik gelişmelere de katkıda bulunacaktır" dedi. Finansbank’ın yüzde 46’sını ve bağlı bazı finas şirketlerini kapsayan alım anlaşmasını Atina’da önceki gün 16.30’da imzaladıktan sonra Hüsnü Özyeğin’le birlikte İstanbul’a gelen Takis Arapoglou, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen kutlama yemeğinde soruları yanıtladı.

GERGİNLİK ÜRKÜTMEZ Mİ

- 2 milyar 774 milyon dolarla çok büyük bir yatırım yapıyorsunuz. Türkiye ile Yunanistan arasında çıkabilecek herhangi bir gerginlik sizi ürkütmüyor mu?

- Yatırım yaparken hem ekonomik, hem de siyasi riskleri düşünürüz. Türkiye, ekonomide çok önemli başarılar elde etti. Bizi Türkiye’ye çeken bu başarılar oldu. Türkiye ile Yunanistan arasında bir gerginlik olur mu bilemem. Ekonomik ve ticari ilişkilerin artık siyasetten çok etkilenmeyeceğini düşünüyorum.

KIBRIS ETKİLER Mİ

- Türkiye ile Yunanistan arasında hálá tam çözülememiş bir Kıbrıs sorunu var. Sizin açınızdan burada bir risk görüyor musunuz?


- Kıbrıs konusunda bugüne kadar önemli yol alındı. Bundan sonra da çözüm yolunda ilerlenebileceğini düşünüyorum. Ancak, öngöremediğimiz riskler de gündeme gelebilir. Ben yine de tüm bunların Türkiye’de Finansbank’la bankacılık sektöründe faaliyet göstermemizi etkileyeceğini düşünmüyorum.

TÜRKİYE’NİN YOLU BELLİ

- Türkiye’de kendi açınızdan gördüğünüz herhangi bir siyasi risk var mı?

- Ben siyasetçi değilim. Siyasetten de anlamam. Ancak, Türkiye Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik için yolunu belirledi. Şimdi müzakereler başladı. Müzakere sürecinde yalpalanmalar olabilir. Ama Türkiye’nin gideceği yol artık belli, o da AB. Türkiye’nin AB yolundan geri dönebileceğini düşünmüyorum.

BÜYÜME İÇİN BÜYÜK ADIM

- Finansbank’a yapacağınız yatırım, hem sizin için hem de Yunanistan için ne anlama geliyor?

- Yunanistan’dan ülke dışına giden en büyük yatırım bizimki olacak. Bu açıdan bir rekor kırmış olacağız. Finansbank, NBG’nin büyüme yolunda büyük bir adımı oluşturacak. Yunanistan’ın 10 milyon, Türkiye’nin 70 milyon nüfusu var. Türkiye büyük bir pazar. Türkiye ile birlikte daha da büyüyeceğimizi düşünüyorum. Finansbank’a yapacağımız yatırım, toplam yatırımlarımızın yüzde 20’sini oluşturacak.

FT: Türkiye’ye ateşli ilgide son örnek Finansbank

FİNANS
çevrelerinin etkili gazetesi Financial Times (FT), NBG’nin (Nationa Bank of Greece - Yunanistan Ulusal Bankası) Finansbank’ın yüzde 46’sını almasının ardından Türk bankacılık sektörünü "Tüm dünyanın hedefindekiler azaldıkça Türkiye’deki fiyatların yüksek kalması muhtemel. Pek çok banka için tüketici kredilerindeki patlama, güçlü ekonomik büyüme ve AB üyeliği ihtimali çekici bir kombinasyon" yorumunuda bulundu.

ATEŞLİ İLGİNİN GÖSTERGESİ:

FT, Avrupa’nın gelişmiş ekonomilerinde banka birleşmelerinin güçlükle ilerlediğine dikkat çekerek güney Akdeniz’de ise işlemlerin ısındığını belirtti. FT şu ifadelere yer verdi: "GE Capital, Garanti Bankası’nın bir kısmını aldı ve Dışbank, Fortis tarafından satın alındı. NBG’nin satın alması ise ateşli ilginin son göstergesi. Satışa bağlı olarak, Finansbank’ın değerinin 4 milyar Euro olduğu anlamı çıkıyor. Anlaşma, Finansbank’ın 2005 defter değerinin 3,6 katına,denk geliyor.

BU CESARET BEKLENMİYORDU:

Pek az analist, ihtiyatlı bir kuruluş olan NBG’nin Türkiye’deki bir bankanın kontrolünü elde etmek için Citigroup’tan daha yüksek bir teklif vermeye cesaret etmesini bekliyordu. Anlaşma Yunanistan’da Türkiye ile ilgili ’siyasi risk’ kaygısının son bulduğunun bir göstergesi. Bundan sonra Yunan sermayesi Türkiye’ye yönelmeye başlayabilir.

Kathimerini: Yunanistan dışına en büyük yatırım

YUNANİSTAN’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, bir kaç yıl önce gerçekten düşünülemez olan bir gelişmenin yaşandığını belirterek NBG’nin Finansbankı 2.3 milyar Euro’ya satın alarak Yunanistan’ın bugüne kadar yurtdışında gerçekleştirdiği en büyük yatırımın Türkiyeye gittiğine işaret etti. Haberi ’Yunan usulü düğün’ başlığıyla duyuran gazete anlaşmanın iki ülkenin ekonomik ve siyasi ilişkilerinde yeni bir sayfa açtığına değindi ve Türkiye’nin 72 milyonluk nüfusuyla, yeni büyüme pazarları arayan uluslararası bankalar için son sınır olduğuna yer verdi.

Yunan basını: Türk bankacılık sektörüne Ethniki sızma yaptık

ELETEROTIBA: Merkez Bankası alaTurka. Türk bankası dev bir anlaşma ile satın alındı, ancak kuşkular yok değil.

APOYEVMATINI: Türkiye’de Milli başarı-Yunan bankasının yurt dışında yaptığı en büyük yatırım. Türk bankacılık pazarına Ethniki (Ulusal) sızma.

TA NEA: Riskli ve dev dünürlük

ELEFTEROSTIYOS: NBG 2.5 milyar Euro ile Türkiye’ye giriyor.

TO VIMA: Ethniki, Türkiye’ye nasıl sızdı? Finansbank ile son ana kadar kıran kırana pazarlık yapıldı.

Türkiye’de başka bankaları da inceledik, en uygununu aldık

NATIONAL
Bank Of Greece (NBG) Yönetim Kurulu Başkanı Takis Arapoglou, "Türkiye’de küçük-büyük başka bankaları da inceledik. Ancak, NBG’ye en iyi uyum sağlayacak banka olarak Finansbank’ı gördük. Finansbank’ın iyi yönetilen bir banka olması dikkatimizi çekti. Bu yüzden de Finansbank’ı seçtik" dedi.

Finanstakis olur mu

NBG
Yönetim Kurulu Başkanı Takis Arapoglou, "Finansbank’ın adı artık Finanstakis olur" benzetmelerine güldü. Arapoglou, "Finansbank’ın adı da logosu da değişmeyecek. Aynı şekilde yoluna devam edecek" dedi. Finansbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin de, Finansbank’ın logosunun kısa öyküsünü aktardı: "Finansbank’ı 18 yıl önce kurarken logomuzu bana Nazar Büyüm hediye etti. Logomuz artı ve çarpı işaretlerinin birleşmesinden oluşuyor. Nazar Büyüm, ’Artı ve çarpıyı birarada logoya yerleştirmemiz, senin bu bankayı çok iyi büyüteceğini gösteriyor’ demişti."

Yönetimi değiştirmiyoruz kilit noktalara giriyoruz

NBG
Yönetim Kurulu Başkanı Takis Arapoglou, "Finansbank’ın yönetimini değiştirmeyeceğinizi belirttiniz. Bu ne anlam geliyor?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Finansbank’ın başarılı yönetimi bizi çeken en önemli unsur oldu. Bu yüzden yönetime dokunmayı düşünmedik. Ancak, kredi komitesi, denetim, finansman gibi önemli noktalara NBG’yi temsil eden arkadaşlarımız girecek. Bunu da kesinlikle Finansbank’ın mevcut ekibine güvenmediğimizden yapmayacağız. Bizim ekibimizin de Finansbank’a önemli katkıları olacağını düşünüyoruz."

Türkiye’de iddialı olacağız

NBG
Yönetim Kurulu Başkanı Takis Arapoglou, "General Electrik (GE), BNP Paribas, Fortis gibi bankacılık devleri Türkiye’ye girdi. Siz bu pazarda nasıl bir strateji izleyeceksiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Girdiğimiz bütün pazarlarda rekabetçi davranıyoruz. Türkiye’de de iddialı olacağız. Karşımızdaki büyük bankalarla kapışacağız."

WSJ: Citigroup’un Akbank’ta ısrarcı olması bekleniyor

WALL
Street Journal (WSJ) gazetesi, Finansbank’ı Yunan NBG’ye kaptıran Citigroup’un Türk bankacılık sektöründeki potansiyel nedeniyle Akbank’a yöneleceğini belirtti. WSJ yarıştan geri kalmaz istemeyen 1.5 trilyon dolarlık aktif büyüklüğe sahip Citigroup’un Akbank’ın en güçlü taliplerinden buru olacağını ve satın almada ısrarcı olacağını yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!