Siyaset gerildi, dış dalga vurdu, dolar zirveye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Siyaset gerildi, dış dalga vurdu, dolar zirveye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2002 02:20

Dolar, 15 ve 16 Temmuz'da üst üste kırdığı rekoru, sekiz gün arayla yeniledi. 1 milyon 687 bin liraya yükselen Merkez Bankası dolar satış kuru, bugüne kadar çıkılan en yüksek değeri oluşturdu. Türkiye'deki siyasi gelişmelere eklenen dış piyasalardaki dalga borsayı da 418 puan düşürdü.

YENİ siyasi sorunların oluşmaya başladığı işaretleri ve dış piyasalardaki gerginlik, iç piyasaların dengesini ‘kötüye doğru’ bozmaya başladı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), 16 Temmuz'da aştığı 10 bin puanın üzerinde dört gün kaldıktan sonra yeniden 9 binli endeks seviyelerine döndü. İMKB-100 Endeksi dün, önceki güne göre 418 puan gevşeyip, 9.714 puandan kapandı.

Merkez Bankası dolar satış kuru ise bugüne kadar gördüğü en yüksek değere ulaşıp 1 milyon 687 bin liradan kapandı. Bono ve tahvil piyasasında ise hacimsiz ve durgun bir günden sonra oranlar yaklaşık bir puan seviyesinde yükseldi.

SİYASET ETKİLİYOR

Piyasada bir süredir gözleme dayalı, ‘‘Derviş, Yeni Türkiye ile arasını soğuk tutuyor’’ görüşü vardı. Dün Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, basın organlarına yansıyan ve piyasada ‘‘Yeni Türkiye hareketine hiç katılmayabilir’’ şeklinde yorumlanan, ‘‘Şu aşamada ve tek başıma YTP'ye katılmayı düşünmüyorum’’ sözleri dünün ilk olumsuz siyasi gelişmesi oldu.

Bunun arkasından, yine Yeni Türkiye'deki parti içi yapılanma sırasında İsmail Cem ile Hüsamettin Özkan arasında sorunlar çıkmaya başladığı haber ve söylentileri yayılmaya başladı.

DIŞ PİYASALAR TEDİRGİN

Bu iki olumlu bulunmayan siyasi gelişmenin üzerine uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar da eklendi. ABD'de yaşanan yüksek tutarlı şirket iflaslarının ABD bankalarını sarsacağı beklentisi özellikle son iki haftadan bu yana piyasalarda kulaktan kulağa dolaşıyordu. Ancak bu söylentiler özellikle bu hafta, batı basın organları da dahil olmak üzere yüksek sesle ifade edilmeye başlandı.

Böylece uluslararası piyasalar bir yandan gelişmiş piyasalardan sermaye çıkışı riskini, diğer taraftan finans kuruluşlarının zorlanması riskini taşımak için pozisyon düzeltme ihtiyacını duydu.

Brezilya'nın yine uluslararası finans piyasaları üzerindeki baskısı da giderek artmaya başladı. Özellikle dün, uluslararası piyasalarda işlem gören Brezilya tahvilleri satış yedi. Dünkü satışlarla Brezilya tahvilleri, bu ülkenin ciddi ekonomik sarsıntı geçirdiği ve devalüasyona yöneldiği 1999 yılı oranlarının üzerine çıktı.

DOLAR ZİRVEDE

İçeride ekonomideki tedirginlikleri bastıran siyasi gelişmelerin, dışarıda ise gelişmiş piyasaların baskısıyla güne başlayan bankalararası piyasa dün sabah saatlerinde 1 milyon 685 bin lira düzeyindeki kotasyonları gördü. Öğle saatlerine doğru 1 milyon 670 binli değerlere çekilen kotasyonlar, daha sonraki saatlerde 1 milyon 690 binli değerlere yükseldi.

Bu noktada geçen hafta olduğu gibi bir Merkez Bankası müdahalesi beklendi. Ancak, Merkez Bankası doğrudan satış ile döviz kotasyonlarını yönlendirmedi. Bununla birlikte 1 milyon 690 binli değerlerde yapılan bazı satışların piyasaya bir tür ‘örtülü müdahale’ olduğu söylentileri vardı.

1 milyon 670 bin ile 1 milyon 700 bin lira arasında sıkışan kotasyonlarla geçilen günün sonunda, Merkez Bankası'nın gösterge niteliğinde açıkladığı dolar satış kuru, bugüne kadar görülen en yüksek değer olan 1 milyon 687 bin liradan kapanmıştı. Dolar satış kurunun bundan önceki en yüksek değeri 1 milyon 686 bin 855 lirayla, 16 Temmuz'daydı. Dolar kurunun yükselişinde Hazine'nin dünkü iç borç geri ödemesinin de payı vardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!