Şirketlerin yurtdışı faaliyetlerinden doğan zararlarının indirimi

Güncelleme Tarihi:

Şirketlerin yurtdışı faaliyetlerinden doğan zararlarının indirimi
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 15, 2002 10:52

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 14 üncü maddesinin 7 numaralı bendinde, kurumların yurtdışı faaliyetlerden doğan zararlarının belli şartların yerine getirilmesi halinde, Türkiye'de beyan edilecek kurum kazancından indirimine imkan tanınmıştır.

Haberin Devamı

 Yurtdışı zararların indirilmesi için gerekli şartlar;

1-Yurtdışı Zararların  Belgelenmesi

Yurtdışı zararların Türkiye'de beyan edilen kazançlardan indirilebilmesi için, faaliyette bulunulan ülkenin vergi kanunlarına göre denetim yetkisine sahip kuruluşlara inceleme yaptırılıp faaliyet sonucunun  rapora bağlanması gerekir. Bu raporun aslı ile birlikte tercüme edilmiş örneği de Türkiye'de bağlı bulunulan vergi dairesine ibraz edilmelidir. Rapor ekinde  yurtdışı vergi beyanlarının, bilanço ve kar-zarar cetvelinin yabancı ülkedeki yetkili makamlarca onaylanmış örnekleri de yeralmalıdır.

Faaliyette bulunulan ülkede denetim yetkisine sahip kuruluş yoksa, vergi beyannamesi ve bilanço, kar-zarar cetvelinin, yabancı ülke makamlarından onaylatılacak  birer örneğinin, bulunulan yerdeki Türk Elçilik veya Konsoloslukları , yoksa orada Türk menfaatlerini koruyan ülkenin aynı mahiyetteki temsilcilerine onaylatılarak, aslının ve tercüme edilmiş örneğinin Türkiye'deki vergi dairesine sunulması gerekir.

Haberin Devamı

2-Her Yıl İçin Denetim Yaptırma Zorunluluğu

Åžirketin yurtdışı zararını Türkiye'de beyan edeceÄŸi kazançtan indirebilmesi için yurtdışında faaliyette bulunduÄŸu tüm yılların  1'nci maddede belirtildiÄŸi ÅŸekilde  denetim raporuna baÄŸlanmış olması gerekir.Â

Örneğin yurtdışında kar doğan yıllarda denetim raporu yoksa, sadece zarar doğan yıl için denetim yaptırılmışsa sözkonusu zarar Türkiye'deki kazançtan indirilemeyecektir.

3-Yurt Dışında Zarar Mahsubu

Türkiye'de gider olarak indirilen yurtdışı zararın, ilgili  ülkede mahsup edilmesi ve gider yazılması halinde, Türkiye'de beyannameye dahil edilecek yurt dışı kazanç, mahsup veya gider yazılmadan önceki tutar olacaktır. Kısaca, mükerrer zarar indirimi mümkün deÄŸildir diyebiliriz.Â

4-Faaliyet Sonuçlarının Hesaplara Aktarılma Zamanı ve Değerlemesi

Faaliyette bulunulan ülkenin mevzuatına göre, hesap döneminin kapandığı tarih itibariyle belirlenen kar veya zarar, Türkiye'de aynı tarih itibariyle genel netice hesaplarına kaydedilir.

Yabancı para cinsinden hesaplara intikal ettirilecek kar veya zararın deÄŸerlemesinde ise T.C. Merkez Bankası'nınÂdöviz alış kuru dikkate alınacaktır.

Haberin Devamı

Son olarak, Türkiye'de vergiden istisna olan yurtdışı kazançlarla ilgili zarar ve giderlerin indirimi kabul edilmeyecektir.          Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!