Şirket genel kurullarına SPK uzmanı

Güncelleme Tarihi:

Şirket genel kurullarına SPK uzmanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2001 13:23

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, istikrar programı ile alınan tedbirlerin olumlu sonuçlar vermeye başladığını belirterek, 2002 yılından itibaren piyasalarda olumlu etkilerin görüleceğini umduğunu belirtti. Cansızlar, borsaya kote olan şirket genel kurullarına birer SPK gözlemcisinin de katılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

SPK Başkanı Cansızlar, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyelerineyönelik olarak düzenlediği bilgilendirme toplantısında, dünyada 1980`li yıllar öncesinde reel kesimin dolaylı olarak bankacılık kesimini kullanarak finansman sağladığını, 80`lerin ardından ise kendifaaliyetlerini sermaye piyasaları aracılığıyla finanse eder duruma geldiğini kaydetti. 

  ÂTürkiye`de ise arda arda çıkan ekonomik krizler nedeniyle bu piyasaların istenildiÄŸi gibi geliÅŸmediÄŸini anlatan Cansızlar,Âönümüzdeki yıl yatırımcılara yönelik azınlık hakları ve küçük yatırımcıları korumak amacıyla öngörülen bir oy kullanma sistemi olan ``birikimli oy`` gibiÂyapacak düzenlemeler bulunduÄŸunu ifade etti.

VADELÄ° Ä°ÅžLEMLER VE OPSÄ°YON PÄ°YASASI

Cansızlar, Vadeli Ä°ÅŸlemler Borsası`nın kuruluÅŸu için de zemin hazırlandığını, esas sözleÅŸmenin imzalanmasını bekledikleriniÂbelirtti. 

  Â``Sanırım bu sene içerisinde Vadeli Ä°ÅŸlemler ve Opsiyon Piyasası Ä°zmir`de faaliyete geçmiÅŸ olacak`` diyen Cansızlar, sermayenin tabana daha fazla yaygınlaÅŸması için, Ä°MKB, Ä°stanbul Altın Borsası, Takasbank, bankalar ve TOBB gibi ortaklarla geniÅŸ bir platform oluÅŸturduklarını kaydetti. 

  ÂBu ortakların esas sözleÅŸmeyi imzalayarak kendilerine faaliyet için 1 yıl içinde müracaatta bulunmalarını beklediklerini anlatan Cansızlar, ``Biz görevimizi yaptık`` diye konuÅŸtu. 

  ÂYatırımcıları Koruma Fonu`nun devreye sokulduÄŸunu ve Aracı KuruluÅŸlar BirliÄŸi`nin oluÅŸturulduÄŸunu söyleyen Cansızlar, BirliÄŸin faaliyete geçtiÄŸini, iyi bir meslek örgütü olma yönünde çalışmalarınındevam ettiÄŸini vurguladı.

MUHASEBE STANDARTLARI KURULU

Muhasebe Standartları Kurulu`na da değinen Cansızlar, bunun diğer üst kurullar gibi olmadığını, içinde Maliye ile Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları ile SPK ve TÜRMOB gibi kuruluşlardan temsilcilerin bulunacağını, sekreterya görevinin şimdilik SPK tarafından yürütüldüğünü kaydetti. 

  ÂCansızlar, muhasebe konusunda Maliye Bakanlığı`nın ayrı, BDDK`nın ayrı, SPK`nın ayrı uygulama ve standartları bulunduÄŸunu, uluslararası muhasebe standardının oluÅŸması açısından bu kurulun önemli olduÄŸunu ifade etti. 

MERKEZÄ° KAYIT KURULUÅžU

  ÂMerkezi Kayıt KuruluÅŸunu kurduklarını ve Ocak ayından itibaren faaliyete geçeceÄŸini belirten Cansızlar, bunun Ä°cra Ä°flas Kanunu`ndakitasfiye hükümlerinin dışında, çok daha kolay ve kısa sürede, aracı kurumların tasfiyesi ile müşteri alacakları için prosedürü azaltan birkuruluÅŸ olduÄŸunu vurguladı. 

  ÂSPK BaÅŸkanı, bu kuruluÅŸun aynı zamanda Yatırımcıları Koruma Fonu`nu da idare edeceÄŸini açıklarken, artık kayıtların da sanal ortamda tutulacağını anlattı. 

  ÂLisanslama ve sicil konusunda da bilgi veren Cansızlar, sermaye piyasasında faaliyet göstereceklerin lisanslanmasına zemin hazırlandığını belirtti. 

  ÂBorsa`daki ÅŸirketlerin bilançolarında bulunan gayrimenkullerin deÄŸerlemesinde görev alacak deÄŸerleme ÅŸirketlerine de deÄŸinen Cansızlar, bunların ÅŸirketlerin bilançolarında bulunan gayrimenkullerin deÄŸerlenmesinde ortaya çıkan sorunları ortadan kaldıracağını kaydetti.

ENFLASYON MUHASEBESÄ°

 ÂCansızlar, ortakların haklarının korunması ve kamuoyunun aydınlatılması için yaptıkları çalışmalar kapsamında, temettü dağıtımıve konsolide mali tablolar ve enflasyon muhasebesinin de olduÄŸunu kaydetti. 

  ÂBu düzenlemenin mali tablo ve bilançoların uluslararası mukayese yapılabilirliÄŸi saÄŸlayacağını anlatan Cansızlar, ``Ä°smi her ne kadar enflasyon muhasebesi ise de bunun adına uluslararası muhasebe standardı demek lazım`` diye konuÅŸtu.     

  Â31 Aralık 2001 tarihli bilançolarda yayınlanmak üzere bunun yayınlandığını, Mart ayının sonuna kadar düzeltilmiÅŸ halde Borsa`ya gönderilmesi gerektiÄŸini kaydeden Cansızlar, bunun Maliye Bakanlığı`nın vergi düzenlemelerine aykırı olmadığını kaydetti. 

  ÂKonsolide mali tabloların oldukça önemli olduÄŸunu anlatan Cansızlar, daha önce bir holdingin bir çok ÅŸirketinden hangisi borsayakote ise onun bilançolarının istendiÄŸi, ÅŸimdi ise biri bile kote olsa geriye kalanın da konsolide bilançolarının istendiÄŸini, bunun örtülü kazanç aktarımını önlemeye yönelik olduÄŸunu kaydetti.Uluslararası iliÅŸkilere de deÄŸinen Cansızlar, SPK`nın Uluslararası Menkul Kıymetler Örgütü`nün üyesi olduÄŸunu ve 110`a yakın üyeye sahip olan bu Örgüt`ün yıllık toplantısının 2002 yılında Ä°stanbul`da düzenleneceÄŸini açıkladı.

2002`DE PÄ°YASALAR OLUMLU

 Kamu borçlanma gereği yüksek ülkelerde sermaye piyasalarından istenen verimi tam almanın mümkün olmadığının altını çizen Cansızlar, ancak istikrar programı ile alınan tedbirlerin olumlu sonuçlar vermeyebaşladığını ve 2002 yılından itibaren piyasalarda olumlu etkilerin görüleceğini umduğunu belirtti. 

  ÂCansızlar, Vadeli Döviz Ä°ÅŸlemleri Piyasasındaki vergi gibi bazı sorunların çözümü için bu hafta içinde Merkez Bankası ile biraraya gelerek bir toplantı düzenleneceÄŸini de kaydetti. 

  ÂSPK BaÅŸkanı, 2002 yılından itibaren Borsa`ya kote olan ÅŸirketleringenel kurularına SPK`dan bir uzmanı gözetmen olarak göndereceklerini açıklarken, yatırımcıyı bilgilendirme açısından TRT`de her hafta programlara katılacağını ve illerdeki yatırımcıları bilgilendirme toplantılarının devam edeceÄŸini belirtti.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!