Şirket evliliğinde İngiltere şampiyon

Güncelleme Tarihi:

Şirket evliliğinde İngiltere şampiyon
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) göre sınır aşan evliliklerin büyük bir kısmı Avrupa'da gerçekleşti. Şirket evliliklerinde İngiltere liste başı. İkinci sırada ABD ve üçüncü sırada Almanya yer alıyor. 1999 yılında dünya çapında sınır aşan şirket evlilikleri % 50 oranında artış gösterdi. Ve bu evliliklerin neredeyse üçte ikisi Avrupa'da yaşandı. Dünya çapındaki şirket evliliklerinin üçte biri ise İngiltere'de gerçekleşti. Finansal Pazar Trendleri raporuna göre, Vodafone-Airtouch, Zeneca-Astra gibi şirket evlilikleri sayseninde İngiltere liste başı oldu.

İngiliz şirketleri, yabancı şirketleri satın almak için 246 milyar dolar harcadı. ABD, 145 milyar dolarla ikinci, Almanya üçüncü, Fransa ise dördüncü oldu. En büyük 10 şirket evliliğinin çoğu da Avrupa'da yaşandı. İngiliz BP Amaco, 27.6 milyar dolara Amerikan Atlantic Richfiel Şirketi'ni, Vodafone 56 milyar dolara Airtouch'u, Alman Mannesmann 35 milyar dolara İngiliz Orange telekomünikasyon şirketini, Alman ilaç devi de Hoechst de Fransız Rhone-Poulenc ile evlendi.

Yine geçen yılın Nisan ayında İsveç'in Astra ile İngiltere'nin Zeneca şirketlerinin birleşmesi sonucu dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden AstraZeneca dünyaya geldi. Almanya'daki Amerikan Ticaret Odası'nın Başkanı Fred Irwin, ‘Bu Avrupa’daki evlenme ve birleşme akımının sadece başlangıcıdır' yorumunu yaptı. 1980'lerde ABD'de de benzer bir eğilimin yaşandığına işaret eden Irwin, ‘Bu trend Avrupa’da önümüzdeki 5 yıl içinde devam edecektir. Her hafta yeni bir sürpriz yaşanacaktır' dedi.

Evliliğin faturası 764 milyar dolar

ŞİRKET evlilikleri ve birleşmeler son 10 yılda 5'e katlandı. OECD'ye göre en hareketli sektörler telekomünikasyon ve kimyasal madde sektörü. 29 ülkeyi kapsayan OECD araştırmasına göre şirketler, yabancı şirketleri satın almak için dünya çapında toplam 764 milyar dolar harcadı. Amerikan şirketlerine talep büyük. Geçen yıl en çok Amerikan şirketleri satın alındı. Yabancı ülkeler Amerikan şirketlerine geçen yıl toplam 293 milyar dolar harcadı. Amerikan şirketlerinden sonra İngiltere geldi. Yabancı ülkeler İngiliz şirketlerini satın almak için 123 milyar dolar harcadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!