‘Sınırı aşan durumda söküm durdurulur’

Güncelleme Tarihi:

‘Sınırı aşan durumda söküm durdurulur’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2022 07:00

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Brezilya’dan Aliağa’ya söküm işlemleri için yola çıkan ve 900 ton asbestli olduğu iddia edilen savaş gemisiyle ilgili konuştu. Tüm tedbirler alınarak söküm yapılacağını belirten Kurum, “Girişte kontrol edeceğiz, verilen sınırların üzerinde farklı durum olursa güle güle diyeceğiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Bakan Kurum, tartışma yaratan Brezilya uçak gemisinin sökümünde insan ve çevre sağlığının her şeyden önemli olduğuna dikkat çekti. Kurum, Hürriyet’e yaptığı açıklamada gemide 9 ton asbest olduğunu söyledi. Geminin uluslararası mevzuata uygun şekilde Aliağa’ya geldiğini kaydeden Kurum, şunları söyledi:

GÜLE GÜLE DİYECEĞİZ

“Bu mevzuat gereği gelebiliyor, burada sökülebiliyor. Mevzuat gereği her türlü insan ve çevre sağlığına zarar verecek tedbirler alınarak bertarafı yapılıyor. Bu yeni bir şey değil. 9 ton asbest bertaraf edilecek. Gemi uluslararası izin aldı. Biz daha yüksek çıkarsa yetkimiz dahilinde gönderebiliriz. Girişte kontrol edeceğiz, verilen sınırların üzerinde farklı durum olursa güle güle diyeceğiz. Biz takip ediyoruz. Geldiği zaman da beyanıyla mevcut durumu karşılaştıracağız. İnsan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde sökülecek. Mevzuata uygun şekilde geri dönüşüm yapılacak.”

Haberin Devamı

‘RADYASYON SAKINCASI YOK’

Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo uçak gemisiyle ilgili tartışmalar sürerken, sökümü yapacak olan Sök Denizcilik’ten ‘Tehlike yok’ açıklaması geldi. Şirket açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Tüm incelemeler, uluslararası akreditasyona sahip ve Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu onaylı bağımsız bir firma tarafından yerinde yapılmış olup, analiz ve raporlar 13 Ekim 2021 tarihli radyasyon ölçüm raporu ile Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu’nun değerlendirilmesine sunulmuştur. Nükleer Düzenleme Kurumu, 25 Ekim 2022 tarihli verdiği görüş yazısı ile geminin sökülmesinde radyolojik açıdan bir sakınca bulunmadığını değerlendirmiş olup, ilgili kurumlara bu görüşü yazılı olarak bildirmiştir.”

BAKMADAN GEÇME!