Sınır ticaretinde ‘mücavir il’ kalktı

Güncelleme Tarihi:

Sınır ticaretinde ‘mücavir il’ kalktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

TRİLYONLARCA liralık vergi kayıp ve kaçağına neden olan sınır ticaretine çeki düzen getiren kararname, yaklaşık 8 aylık bir uğraşıdan sonra çıkarıldı. Kararname ile sınır ticareti tamamen ‘‘sınıra çekildi’’.

Kararname ile ‘‘mücavir il’’ kavramı kaldırılırken, artık sadece, Artvin'den Hatay'a kadar olan sınır illerinde sınır ticareti yapılabilmesi karara bağlandı. Daha önce, sınır illerine komşu iller de ‘‘mücavir il’’ statüsünde, sınır ticareti yapabiliyorlardı.

Kararnameye göre, Mayıs ayı başına kadar sınır illeri ile bunlara komşu ‘‘mücavir iller’’ dahil 17 ilden yapılan sınır ticareti, böylecesadece sınırdaki 7 ilde yapılacak.

Kararname ile Edirne de sınır ticaretine tamamen kapatıldı. Bu arada, çoğunlukla Irak'tan getirilen deterjan hammaddesi olan ‘‘lap’’ ile hurda demir-çelik ve hurda bakır ithalatında uygulanan kota da kaldırıldı. Sınır ticareti kapsamında getirilen bu mallar, Türkiye genelinde satılabilecek. Bu ürünler dışında, sınır ticareti kapsamında ithal edilen ürünler, il dışına çıkarılamayacak.

ETEKLİ KAMYON

Kararname ile sınırdan ticaretin önemli boyutunu oluşturan mazot ticaretinde de gümrük muafiyeti azaltıldı.

‘‘Mutad depo’’ uygulaması olarak bilinen, daha sonra ‘‘taşıt üzeri motorin ticareti’’ olarak adlandırılan sınırdan mazot ticaretinde, daha önce yüzde 60 olarak uygulanan mevcut gümrük vergilerinin yüzde 80'i uygulanacak. Söz konusu mazot ticareti artık sadece Türk plakalı araçlar ile yapılacak. Önceden İran plakalı araçlar ile de mazot ticareti yapılabiliyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!