Şimşek'ten işadamlarına tavsiyeler

Güncelleme Tarihi:

Şimşekten işadamlarına tavsiyeler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2010 10:56

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk işadamlarına “Benim olsun, küçük olsun yaklaşımını terkedin. Ortak iş yapın ama bu şekilde daha büyük bir pastaya sahip olun. İşe başlarken iyi bir kurgu yapın. Alanınızı iyi belirleyin. İş modelinizi sık sık stres testinden geçirin. Katma değeri yüksek ürünlere yönelin. Marka yaratın. Ayağınızı da yorganınıza göre uzatın” tavsiyelerinde bulundu.

Amsterdam ziyaretini sürdüren Bakan Şimşek, Hollandalı bazı parlamenterleri ve ülkenin önde gelen işadamlarıyla Rabobank Merkezindeki toplantıda bir araya geldi. Ülkede iş yapan çok sayıda Türk işadamının da hazır bulunduğu toplantıda bir konuşma yapan Şimşek, daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.
Bakan Şimşek, bir Türk işadamının “Biz, bu ülkeye çalışmak için geldik. Ancak çocuklarımız üniversite mezunu. Sadece Hollanda'da 16 bin üniversite mezunu Türk genci var. Bu genç girişimcilere ne tavsiye edersiniz?” sorusu üzerine, işadamlarının öncelikle cesur olmaları gerektiğinin altını çizdi.

“Biz, rızkın onda 9'unun ticaret ve cesarette olduğuna inan bir kültürden geliyoruz” diyen Şimşek, işadamlarına yönelik tavsiyelerini de şöyle sıraladı:
“Eğer girişimci olmak isteniyorsa, hangi alanda işe girilecekse iyi bir kurgu yapılsın. Faaliyet gösterilecek alan iyi belirlensin. Dünya çok hızlı değişiyor. İş modelinin de stres testinden geçmesi lazım. Bu nedenle modeldeki varsayımlar, sık sık stres testinden geçirilsin ve model bu şekilde yenilensin. Katma değeri yüksek ürünlere geçilsin. Türkiye'de birkaç yıl önce Türk tekstili inanılmaz noktadaydı. Ondan sonra baktık, Hindistan ve diğer ülkeler tekstilde çok ileri gittiler. Bunun için marka yaratmak da lazım. Artık bu konuda İtalyanlarla rekabet ediyoruz. Katma değeri yüksek ürünler, markalı ürünler, Türkiye'yi değerde de yüksek noktalara taşımaya yardımcı olur.

Ayağınızı yorganınıza göre de uzatın. Ama risk de almanız lazım. (Benim olsun, küçük olsun) yaklaşımını terkedin. Ortak yapın ama daha büyük bir pastaya sahip olun. Bu tür bir yaklaşıma girmek lazım. Böylece çok daha iyi bir noktaya gelinebilir. Türkiye'de de bu sorun var zaten.”

Hollanda gibi ülkelerde nüfusun yaşlanması nedeniyle aile işletmesi türündeki iş yerlerinin varlıklarını sürdürme tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını belirterek, “Biz, bu tür işletmeleri almak istiyoruz. Bize bu konuda nasıl yardımcı olabilirsiniz?” diyen bir gurbetçiye de Şimşek, “Kurumsallaşmış şirketler için bu tür bir sorun olmaz. Ama aile işletmelerinin devamı için ben olsam bu tür işlemleri teşvik ederdim” dedi.

“BURALARDA KADINLAR NİYE AZ?”

Bu arada toplantıda, daha önce Ticaret Odası Başkanlığı da yapan Hollandalı bir iş kadını, Maliye Bakanına, “Burada ya da Türkiye'de ortak bir sorun var. Bu tür toplantılarda niye kadınlar az?” sorusunu yöneltti.

Bakan Şimşek de, bütün dünyada yönetim ve işletmelerde kadın sayısının azlığına dikkati çekti ve bu duruma rağmen Türkiye'nin en büyük sanayici ve işadamlarından oluşan TÜSİAD Başkanlığını bir kadının yürüttüğünü ifade etti. Şimşek, şunları söyledi:

“Türkiye'de Kadın Girişimciler şeklinde büyük bir örgütlenme de söz konusu. Ülkemde kadın girişimcilerin sayısı artıyor. Üniversitelerde kadın, erkek oranı aşağı yukarı yüzde 50, yüzde 50. Kadınlar, üniversitelerde daha başarılı. Tabii kırsal kesimden gelen kadınların iş gücüne katılımı sınırlı. Ama yükseköğrenim gören kadınlar için bu farklı. Her ne kadar Türkiye'de erkek ağırlığı algısı varsa da, bunun değişmesi lazım. Bazen gerçeklerle algı arasında da fark olabiliyor. Türkiye'de geçmişte bir kadın Başbakan da görev yaptı. Dilerim, kadınlar hem siyaset hem bürokrasi hem de iş hayatında daha fazla temsil edilir.
Bakın Türkiye çok değişti. Benim annem, babam okuma yazma bilmez. Benim kız kardeşlerimin hiçbiri ilkokul haricinde okumadı. Ama benim bütün yeğenlerim, kız yeğenlerimin de tümü üniversitede okudu. 20 yıl içinde inanılmaz bir değişim bu. Türkiye'deki hızlı değişimin de en büyük göstergesi.”

AVRUPA'NIN KAÇINCI BÜYÜK EKONOMİSİ OLACAĞIZ?

Toplantıda bir gurbetçi de Maliye Bakanına, Türkiye'nin 2025 yılında Avrupa'nın 2. büyük ekonomisi olacağı yolundaki değerlendirmeyi gerçekçi bulup bulmadığını sordu.

Bu analizi gerçekçi bulmadığını belirten Şimşek, “Türkiye, belki 2040-2050 yıllarında Avrupa'da ilk 3'e girebilir. Şu an 6'ncı sıradayız. Atılan adımlarla Avrupa ile aramızı hızla kapatıyoruz. Doğru reformlarla Türkiye büyüdükçe, bu ara kapanacak. Ama ben, 2025'de 2. büyük ekonomi olacağımız yolundaki bu tahmini gerçekçi bulmuyorum” diye konuştu.

TÜRKİYE HİKAYESİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, temasları kapsamında Hollanda'nın önde gelen özel sektör kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle de birebir görüşmeler yaptı.
Görüşmelerde, uçak sanayi, yazılım, tarım, turizm, sağlık, petro kimya gibi sektörlerde faaliyet gösteren büyük şirket temsilcileri, Maliye Bakanına Türkiye'deki yatırım planlarını anlattı.

Şimşek, görüşmelerin ardından bir soru üzerine, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye çok büyük ilgi gösterdiklerini söyledi ve “Artık herkes Türkiye hikayesine inanıyor. Yatırımcıların bir bölümü Türkiye'de yeni yatırıma girmek istiyor. Bir bölümü Türkiye'deki işlerini daha da genişletmeyi planlıyor” dedi.
Türkiye'nin “hem sermaye hem de enerji fakiri” bir ülke olduğunu anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

“Bu açıkları kapatmaya yönelik yatırımlar çok önemli. Bu nedenle de ülke ülke gidip, Türkiye'ye yatırım çekmeye çalışıyoruz. Yatırımların mümkün olduğunca bu şekilde finanse edilmesi Türkiye'nin yararına. Çünkü ülkemizin tasarruf ve sermaye açığı var.Enerjide de Türkiye çok şey yapıyor ama Türkiye'nin iç kaynaklarını harekete geçirecek, alternatif teknolojileri ortaya koyacak çalışmalara önem verilmeli.”

Öte yandan, Hollanda firmalarının Türkiye'de ileri teknoloji seracılık olarak nitelenen termal seracılık yapmak istedikleri öğrenildi. Hollanda firmalarının termal seracılık işine öncelikle Afyon'da girmek istedikleri, daha sonra da diğer yörelerde bu tür tarımsal yatırıma yönelmeyi planladıkları belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!