Sigortada yabancıya blok satış cazip geldi halka açık şirket sayısı yedide kaldı

Güncelleme Tarihi:

Sigortada yabancıya blok satış cazip geldi halka açık şirket sayısı yedide kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2010 00:00

Elli altı şirketin faaliyet gösterdiği sigorta pazarında sadece 7 şirket İMKB’de işlem görüyor. Sektör temsilcileri ise son yıllarda sigorta sektöründe halka açılarak piyasadan fon toplamak yerine, blok halde yabancıya satışın daha cazip hale geldiğini söylüyor.

SON yıllarda fiyat rekabeti nedeniyle karlılık sorununun yaşandığı sigorta sektöründe, halka açık şirket sayısı bir türlü artış göstermiyor. Bugün, Avrupa’da sigorta şirketlerinin neredeyse tamamı halka açıkken, 56 şirketin faaliyet gösterdiği Türk sigorta pazarında ise sadece 7 şirket İMKB’de işlem görüyor ve yıllardır da bu sayı artmıyor.

Halka açık şirketler de, sigorta pazarında toplam primin yüzde 34’ünü üretiyor. Sektör temsilcileri ise, halka açılmanın hem şirketlerin, hem sigortacılığın performansını artıracağını hem de sektöre olan güvenin sağlanacağını belirterek, son yıllarda Türk sigorta sektöründe halka açılarak, piyasadan fon toplamak yerine blok halde yabancıya satışın daha cazip olduğunu söylüyorlar.

Teknik kârlılıkta sorun var

Ergo Portföy Yönetimi Genel Müdürü Murat Vanlı, Almanya’da sigorta pazarındaki ilk 5 büyük şirketin 4’ünün halka açık olduğunu ifade ederek, Avrupa’da halka açık şirketlerin, prim üretiminin çoğunluğunu gerçekleştirdiğini kaydetti. Murat Vanlı, Türk sigorta pazarında halka açıklık oranının düşük olmasının şirketlerin hatası olmadığına değinerek, “Türkiye’de yatırımcı talebinin gelmesi için belli bir büyüklüğe ve belli bir prim üretimine ihtiyaç var” dedi.

Murat Vanlı, sigorta pazarında ciddi bir rekabetin yaşandığını da belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sigorta şirketlerinde teknik karlılıkta sorun var. Bu da şirketlerin halka açılma konusunda önünde ciddi bir engel olarak duruyor. Rekabet yerli yerine oturup, kar marjları düzeldiğinde bence sigorta şirketlerine yatırımcılar tarafından da talep gelecektir.”

Daha çok şirket halka açılmalı

TÜRKİYE Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Başkanı Nevzat Öztangut da, halka açık sigorta şirketlerine yabancı ilgisinin olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de genel olarak halka açılma yaygın değil. Sigorta sektörü gibi kurumsallaşmış sektörlerde bu sayının daha çok olması beklenir ama öyle değil. Bu da muhtemelen büyüme ihtiyacı ve sigorta ürünlerinin halka yayılmasıyla ilgili. Halka açık şirket hangi ürünü satarsa satsın kullanıcısına çok daha fazla güven verecektir. Bu onların, tanınırlıklarına ve ürünlerini satmalarına da pozitif etken olacaktır. Halka açıklığın inanılmaz güvenirliği var ve sigorta şirketlerinin bunu kullanıyor olmaları lazım.”

Yabancı yatırımcıların ilgisi fazla

ANADOLU Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, halka açılarak piyasadan fon toplamaktansa blok halde yabancıya satmanın şirketlere daha cazip geldiğini belirterek, şunları söyledi: “Sigorta şirketlerinin kurumsal olarak yönetilmeleri önem taşıyor. Halka açık şirketler, kurumsal yönetilmek suretiyle yerli ya da yabancı çok sayıda yatırımcıya kendini beğendirmek durumunda. Halka açıklara özellikle yoğun yabancı yatırımcı ilgisi olduğunu söyleyebiliriz. Şirketlerin piyasada oluşan fiyatları dikkate alındığında, şirketlerin kar dağıtım politikalarından daha fazla satın alma ve birleşme gibi hikayelerin yatırımcılar nezdinde ilgi çektiğini görüyoruz.”

Halka açık olmak güven telkin ediyor

AVİVA Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı şirketlerin büyük kısmının kendi borsalarına kote olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Bizdeki operasyonlarının, ülkemizde halka açık olmaması genel anlamda piyasa denetiminden uzak olduğu anlamına gelmemeli. Ana şirket ilişkisi nedeniyle dolaylı olarak detaylı sorgulanıyorlardır. Şirketlerin halka açık olması piyasa açısından güven telkin edici bir olay. Ancak son yıllarda yaşadığımız Enron, Worldcom gibi örneklere bakınca çok da anlamlı olmayabiliyor. Şirketlerin kısa vadeli bakış yerine orta ve uzun vadeli bir perspektifle yönetilmesi ve yasal düzenlemelerin de bu çerçevede şekillendirilmiş olması gerekliliği.”

Sigorta sektöründe halka açık şirketler

Aksigorta
Anadolu Hayat Emeklilik
Anadolu Sigorta
Aviva Sigorta
Güneş Sigorta
Ray Sigorta
Yapı Kredi Sigorta
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!